Cupfinalerna i Schweiz
Foto: Swiss Unihockey
Internationellt

Svenska hjältar när Zug blev cupmästare

ANNONS

Det blev en oerhört dramatisk cupfinal nere i Schweiz när två svenska spelare blev hjältar.

Igår spelades det final i den schweiziska cupen mellan Oscar Lundins Alligator Malans och Nicklas Hedståls Zug United. Det blev en otrolig jämn match där Zug ledde med 2-1 efter första perioden och med 4-2 efter andra. I tredje perioden kom Malans tillbaka och när matchklockan tickade upp till 60 minuter stod det 5-5 på resultattavlan. I sudden blev en av Zugs fem svenska spelare hjältar när Alexander Larsson satte 6-5-målet.

- Otrolig, häftigt att få avgöra inför så många människor och att få ha familj och flickvän på plats, väldigt häftigt och skön känsla, säger Larsson till Innebandymagazinet.

Det finns hjältar och så finns det hjältar. I början på första perioden så skadade sig Larsson allvarligt i huvudet och slog upp ett stort jack. Men han vägrade att åka till sjukhus och istället fick han plåstras om ordentligt och i slutet på andra perioden var han tillbaka i spel igen med ett stort bandage runt huvudet. 

- Jag föll i sargen efter en närkamp och slog huvudet i sargkanten så jag fick ett stort jack som behövdes sys igen...Men jag ville inte avsluta matchen så jag bad dem plåstra om mig istället. 

Ett bra beslut med tanke på att Larsson klev fram i sudden och sköt hem det första cupguldet till Zug någonsin. Men matchhjälten fick inte följa med i spelarbussen hem och fira guldet med laget för han var tvungen att åka upp till sjukhuset och sy igen jacket. Men Innebandymagazinet hann med att gratulera han på vägen till sjukhuset. 

- Stort tack, Det känns otrolig roligt. Glad att få vara delaktig och vara med att ta första cuptiteln för Zug. Lite synd att inte få vara med på bussen och fira, utan behöva åka till sjukhuset för att sy. Men vi vann så det var det värt!

På tal om svenska hjältar så måste man även nämna Emil Julkunen som som gjorde tre mål för Zug och blev utsedd till matchens lirare. 

Innebandymagazinet har även fått ett par snabba kommentarer från de båda svenska tränarna om varför finalen slutade som den gjorde. Så här låter guldtränaren Nicklas Hedståls analys:

- Tycker vi inleder matchen riktigt bra. Vi hade bra koll på Malans taktik och utnyttjar ytorna som finns i deras 1-2-2 på ett bra sätt och borde faktiskt haft en större ledning efter första perioden. Sen kommer de tillbaka starkt i början på 3:e och pressar oss men i slutändan så har vi spetsen som avgör. Julkunen 3 mål igår och MVP och så Larsson som är oerhört bra igen och visar hög klass när han vänder bort Hartman i sudden och stänker upp bollen.

Malans tränare Oscar Lundin om varför de inte räckte till:

- Har ej analyserat matchen ännu men min känsla är att Zug vinner fler kampmoment under de två första perioderna och leder välförtjänt. Vi spelar också utan vår vanliga kvalité med bollen. Därefter hamnar vi mer rätt, dock utan att få tillräckligt bra kontroll på händelserna. I förlängningen är det målchans i varje byte och det kunde givetvis gått åt bägge håll. Över hela matchen så är min känsla att Zug kommer närmare sin högstanivå vilket såklart är tråkigt att känna.

Fotnot: I Schweiziska Cupen möts lag från alla divisioner i Schweiz i utslagningsmatcher där man börjar på 64-delsfinaler och jobbar sig uppåt under säsongens gång. Vinnarna i ligacupen kvalificerar sig till Supercupen som spelas i en final mot de schweiziska mästarna. Skulle det bli samma lag som vinner ligacupen som sedan blir schweiziska mästare så får silvermedaljörerna spela Supercupen.






FAKTA

Svenska spelare i cupfinalen

  • Niklas Hedstål, tränare Zug United
  • Petter Nilsson, målvakt Zug United
  • Carl Kostov-Bredberg, back Zug United
  • Emil Julkunen, anfallare Zug United
  • Andreas Dahlqvist, anfallare Zug United
  • Alexander Larsson, anfallare Zug United
  • Oscar Lundin, tränare Alligator Malans
  • Oscar Eriksson-Elfsberg, anfallare Alligator Malans
Den här artikeln handlar om: