Foto: Swiss Unihockey
Internationellt

Sex svenskar har chansen att vinna cupfinalen i Schweiz ikväll

ANNONS

Den stora cupfinalen i Schweiz kommer ha två svenska tränare som huvudpersoner.

Svensklaget Zug United har slagit flera klubbrekord nere i Schweiz denna säsong bland annat så har man tagit flest poäng än någonsin tidigare i NLA och ikväll ska man spela föreningens första ligacupfinal. Så den stora frågan alla ställer sig om detta beror på en Hedstål-effekt då Zug tränas av Nicklas Hedstål denna säsong.

- Haha nej verkligen ingen effekt av mig men det vi tillsammans har lyckats med alla spelare och ledare är att skapa en grupp som vill utvecklas och bidra varje dag och där har vi fått bra träff. Väldigt imponerad av killarna på det sättet de tagit till sig det sättet vi vill jobba på. Jobbar man strukturerat och efter en plan kommer resultaten till slut. Nu är vi bara i början av denna resa det brukar ta 1-2 år innan man ser verklig effekt av ändrat träningsupplägg, gruppdynamik med mera, säger Hedstål till Innebandymagazinet.

Zug slutade femma i tabellen på 43 poäng, lika många som Alligator Malans men alligatorerna hade lite bättre målskillnad och slutade fyra. Men vilket lag som är det bästa av dem kommer avgöras ikväll då de möts i cupfinalen.

- Innan säsongen tappade ju Zug alla spelare som var i topp i poängligan förra året, förutom Andreas Dahlqvist vilket skapade ett vakuum som fyllts av befintlig trupp som tagit kliv samt såklart också ett par ersättare. Det gav oss en möjlighet att skapa en ny grupp som vi byggt ihop allteftersom säsongen lidit. Vi har ersatt några med egna juniorer som tagit stora kliv och som nu kommer spela som ordinarie i cupfinalen så all credd till deras vilja till att utvecklas. Så allt som allt att slå poängrekord för Zug i NLA och vara i föreningens första cupfinal är MVG till spelarna.

Hur går tankarna inför kvällens stora cupfinal?

- Cupfinalen är riktigt stor här och visas på ”nationell tv” och tror runt 4.000 åskådare kommer vara på plats så blir en otroligt rolig upplevelse för Zug som förening och även för alla spelare såklart. Sedan gäller det att inte flyga iväg, vi möter ett väldigt bra Malans med många landslagsspelare så det kommer bli stentufft. Vi har mött de 2 gånger i år och vunnit båda i sudden så jag förväntar mig en lika jämn match idag.

Förutom Hedstål spelar 5 svenskar i laget och Alligator Malans tränas av Oscar Lundin samt att Oskar Eriksson Elfsberg är lagets poängkung. Men att det skulle vara extra prestige i att vinna över en svensk tränarkollega är inget Hedstål vill hålla med om.

- Nej ingen extra tändvätska så. Oscar är en kollega jag respekterar högt en bra person både på och utanför planen och han har gjort ett väldigt bra jobb med Malans dessa år han varit här. Bara önska han lycka till i Växjö nästa år, skratt.

Oavsett hur det går i kvällens final så kan förlorarna trösta sig med att slutspelet börjar snart och där kommer Zug möta Floorball Köniz i kvartsfinalen.

- Zug har förlorat 2 år i rad i kvartsfinalen samt båda matcherna denna säsong, här har vi en läxa att göra och vi behöver skapa ett annat mentalt läge i denna kvartsfinalserie och vi har såklart ett antal taktiska förändringar som vi kommer använda oss av mot Köniz utan att säga för mycket här och nu.

Men först kvällens cupfinal som sparkar igång 20.15 och den kan ni se live och gratis här. 



FAKTA

Svenska spelare i cupfinalen

  • Niklas Hedstål, tränare Zug United
  • Petter Nilsson, målvakt Zug United
  • Carl Kostov-Bredberg, back Zug United
  • Emil Julkunen, anfallare Zug United
  • Andreas Dahlqvist, anfallare Zug United
  • Alexander Larsson, anfallare Zug United
  • Oscar Lundin, tränare Alligator Malans
  • Oscar Eriksson-Elfsberg, anfallare Alligator Malans
Den här artikeln handlar om: