Succéupplägget
Foto: Helena Bristam
Landet runt

Mix-träningsupplägget som gör succé i Värmdö

ANNONS

Värmdös P06 och F06-lag har startat ett träningsupplägg som gjort succé det senaste året.

Ett väldigt speciellt träningsupplägg gör succé i Värmdös F06 och P06-lag. Spelare från båda lagen har nämligen börjat träna tillsammans, något man gjort sedan slutskedet av fjolårssäsongen, och det här har blivit en sån succé att man valt att anmäla inte ett, utan två, mix-lag till en cup i Katrineholm. Ledaren för Värmdös F06-lag Ilias Neffling berättar för Innebandymagazinet om satsningen som lagen gemensamt gör.

- Det här började egentligen i slutet på förra säsongen när seriespel och cuper och sånt började ta slut. Då var tränaren för pojkar 06 en av dem som undrade om vi inte skulle försöka göra lite mix-träningar ihop för skojs skull. Så vi kollade intresset lite och tänkte att det är säkert många som tycker att det är skitläskigt, men det blev en supersuccé, säger Ilias Neffling till Innebandymagazinet.

Just tränaren för Värmdö P06, Jens Ankelstam, var en stor del i succéupplägget berättar Neffling.

- Det var 20-25 stycken på de här mix-träningarna som vi körde ihop och sen när vi startade upp till hösten så fortsatte vi, och det var lika intressant då. Då bestämde vi att vi skulle köra en cup ihop och då blev intresset så stort att vi fick ha två lag istället för ett lag med till Katrineholm.

Gemensamma träningar har också lett till att kamratskapet lagen emellan har stärkts.

- Jag tror inte att vi har spelat en enda bortamatch den här säsongen utan att några av grabbarna har varit och kollat, och tjejerna åker på deras matcher. Det är som en liten sekt som åker och kollar på varandras matcher(skratt). Vilket jag tycker är skithäftigt.

Hur ofta tränar ni tillsammans?

- I och med serieverksamhet och schemalagda träningar så de rena mix-träningarna kan vi nästan bara köra på loven. Vi har bett om en fast tid varje vecka eller varannan vecka men det är svårt när säsongen är igång. Men vi hoppas att det ska lösa sig till nästa säsong att man faktiskt har en fast tid. Nu har vi kört ett rullande schema med våra tjejer som är med på killarnas träningar en gång i veckan. Det brukar vara fyra-fem stycken som brukar turas om att köra med dem på måndagar. 

Foto: Jonathan Cohen

Reaktionerna från föräldrarna i den egna föreningen har varit väldigt bra, och reaktionerna från utomstående brukar vara att de blir förvånade.

- Andra lag man nämner det för blir mest förvånade. Vi har försökt få till en träningsmatch och pratat med lokala lag som Nacka och Ingarö och se om de kan få ihop ett mixat lag, men nej det går inte. Vi hoppas att det ska smitta av sig lite sakta men säkert. Det skulle vara roligt att köra mix-träningsmatcher, det är klart att det finns sånt runt om i landet men vi har inte lyckats hitta något sånt i Stockholm iallafall.

Drömscenariot hade varit en mix-serie eller en mix-cup?

- Det skulle vara drömscenariot, att det fanns en mix-serie. Men det lär dröja ganska länge innan det finns något underlag för det. Men en mix-cup skulle vara fullt godkänd så att säga, så om någon cup skulle nappa på det och det finns flera lag som jobbar på det så skulle man nog kunna få ihop det.

På vilket sätt kan det här utveckla spelarna?

- För tjejerna är det mest tydliga sen vi började samarbetet att de spelar mycket tuffare och snabbare. Det är mycket mer fart och intensitet så de vinner väldigt mycket på det här. Och det märker man på de tjejer som inte är med och kör som fortfarande tycker att det är lite läskigt, de spelar inte alls lika tufft men är fortfarande jätteduktiga såklart. För killarna skulle jag säga, de ligger ju längre fram fysiskt och de bitarna nu när de är uppe i tonåren och det är mer att de lär sig lite mer hänsyn och respekt för de har tagit emot tjejerna väldigt bra och behandlar dem som jämlikar när de spelar ihop. Det är ingen självklarhet för mig att killar i den åldern gör det.

Ilias berättar också att alla spelare fått en mycket starkare koppling till innebandyn i allmänhet och att av de 20-tal spelare som kört mix-träningar sedan förra våren så har man inte tappat en enda spelare, trots att det är just i tonåren som det största tappet av spelare brukar vara.

- Det känns som den absolut största vinsten i det hela.

Hur länge tror du att ni kommer göra det här?

- Så länge som tjejerna och killarna vill det, och som det är nu har vi ju underlag för två lag. Vi är runt 20 stycken och nu på sportlovet har vi två pass när vi ska köra. Det är många bortresta men jag tror att vi är 16 som ska köra, så uppslutningen är bra.

Och med en cup på horisonten man tränar mot så har spelarna verkligen fått en morot. Även om målsättningarna i cupen är först och främst att ha kul.

- Målsättningen är bara att det ska vara roligt och det är de premisserna vi sa från början. Vi sa att vi åker iväg tillsammans och har så kul vi bara kan ha och sen det sportsliga, där får man vara realistisk och vi kommer bara möta grabbar men jag tror att det blir någon poäng här och där. Men det är bara en bonus, det är inte det primära.


Den här artikeln handlar om: