Nedräkningen
Foto: Per Wiklund
Landslaget

78 dagar kvar tills historiska mästerskapet börjar

ANNONS

För första gången någonsin arrangerar Sverige ett U19-VM på damsidan när mästerskapet spelas i IFU Arena den 6-10 maj.

Om 78 dagar arrangerar Sverige sitt första U19-VM på damsidan efter att tidigare ha arrangerat två stycken på herrsidan. Vi har kollat läget med Ebba Wengström, projektledare för Finnkampen, U19-VM, höstens Euro Floorball Tour och senior VM 2021 för att höra vad man jobbar på nu när mästerskapet kommer allt närmare.

- Just i denna stund jobbar vi dels gentemot nationerna där det handlar om att få in den informationen vi behöver för att kunna planera deras dagar och rörelser under mästerskapet, så vi har ett antal deadlines nu i februari gentemot dem. Sen håller vi på att skapa mervärde kring mästerskapet för det kan vara svårt att få publik och framförallt då på dagtid, säger Ebba Wengström till Innebandymagazinet.

För att kunna locka folk till arenan under vardagsmatcherna så jobbar man med flertalet kringaktiviteter.

- Vi jobbar med ett antal kringaktiviteter för bland annat skolor och seniorer men också ett projekt tillsamman med Destination Uppsala och kommunen för att skapa workshops för de som kanske inte är innebandyfolk såsom företagare och folk som jobbar dagtid för att kunna skapa ett värde för dem att komma till IFU Arena under mästerskapet. Där kan vi ha att de kan lägga konferenser och workshops och sen är våran tanke att de gör detta och sen kollar de på matchen även om det är en match som spelas på dagtid. Vi ser det som en stor utmaning att få folk att kolla på matcherna och även inte bara Sveriges matcher.

Att locka folk till matcherna som spelas under dagtid är något man jobbar hårt med, och även om A-hallen i IFU Arena inte har störst publikkapacitet av tidigare VM-arenor så är visionen tydlig - locka publik till fler matcher än bara Sveriges,  något som även gäller i senior-VM 2021. Och under Finnkampen som gick av stapeln för några veckor sedan slog man publikrekord på en U19 match som inte var en VM-match när man drog 1054 åskådare till IFU Arena.

- Jag var på VM i Neuchatel och vi upplevde där på finalhelgen så var det ett ganska stort drag och många där och det var bra stämning och hela den biten. Och det är viktigt kanske framförallt för IFF som var på oss att IFU skulle vara för litet. Men vi tycker att finalhelgen är en sak men vi vill hellre ha IFU Arena som kanske tar lite mindre personer, vi tar inte mer än 3000 personer, men vi vill hellre ha fulla dagar än 5000 på finalhelgen. Det finns ett större värde på det och det är något vi har med oss. 

Vilka utmaningar finns inför ett sånt här mästerskap?

- Publiken är såklart en stor del. Hur får vi folk att se matchen mellan Kina och Österrike en onsdag i B-hallen? Det kommer såklart vara en utmaning och sen generellt finns det utmaningar när det är ett U19-VM, nu är det visserligen ett dam-VM vilket gör att folk kanske spelar lite längre i juniorlag på damsidan än herrsidan, men det är svårt att skapa profiler och det får bli mer lokalt. Linnéa Hammar blev uttagen senast till exempel och då hoppas vi att hon blir uttagen igen men det finns inga garantier på samma sätt som på ett seniormästerskap även om det såklart inte finns garantier där heller. Men folk kan bli mer etablerade i ett senior-VM än junior-VM vilket gör att om man vill bygga profiler och få den här igenkänningsfaktorn - det här är Uppsalabornas Linnéa Hammar - så bygger det på att hon får spela.

- Sen finns det alltid utmaningar som är tråkiga med ett mästerskap med transporter och liknande. Men där har vi det ganska bra förspänt i och med att många av lagen kommer att bo på arenahotellet som är nära. Vi har bra förutsättningar, vi har en arena som är byggd för innebandy med fem fullstora planer som bara är för våran sport och det gör att vi har bra förutsättningar för att kunna ge bra sportsliga möjligheter till spelarna.

Och det Finnkampen som spelades nyligen i VM-arenan agerade som ett bra genrep inför det som komma skall i maj.

- Definitivt. Både när det gäller oss som organisation och även när det gäller funktionärer och volontärer och hela den biten. Upplands Innebandyförbund som har funktionärsansvaret la upp det så att de försökte involvera så många som möjligt trots att det bara var tre matcher. Det var en fredagskväll och en lördag och man hade kunnat hitta samma personer till både fredag och lördag men man gjorde valet att försöka byta folk så några jobbade fredag, några jobbade första matchen på lördag och några på den andra just för att få in så många som möjligt i loopen. För i U19-VM kommer det vara betydligt fler än tre matcher och det kommer krävas volontärer som varit med förr.

För Ebba Wengström och IFU Arena är de här fyra landslagsevenemangen något som kulminerar i det stora crescendot - senior-VM 2021. Och det är då alla eventuella misstag ska vara bortputsade och då man ska vara som bäst.

- Vi vill vara bättre på U19-VM än Finnkampen och vi vill vara bättre på EFT än U19-VM och bäst på senior-VM. Där ska vi vara vårt absolut bästa, vi ser det som en fyrstegsraket.

Den här artikeln handlar om: