Fokus på damallsvenskan
Foto: Tero Väisänen

Sävsjö på väg att bli historiskt dåliga i allsvenskan

ANNONS

Vi synar streckstriderna i södra allsvenskan med hjälp av Sävsjös Hanna Thalin.

Nykomlingarna Sävsjö IBK är det enda allsvenska laget i landet som inte tagit en enda poäng denna säsong. Efter 18 spelade omgångar i södra allsvenskan ligger man alltså fortfarande på 0 inspelade poäng.

- Det är ett stort steg att gå upp i Allsvenskan och att förlora så många färgstarka spelare som vi gjort har en väldigt stor betydelse. Sen vet jag hur lärorik en sådan här säsong är till exempel för  systrarna Trygg (Anna och Frida), Emmy Rehn och Lisa Rapp som visar match efter match att de gillar det tuffare motståndet! Någonstans måste man också hitta en balans mellan det positiva och negativa i varje match och ta lärdom av båda delarna. Träna mer och hårdare, säger Hanna Thalin till Innebandymagazinet.

Två av de färgstarka spelarna som slutat är just Hanna och syrran Frida som var lagets bästa poängplockare förra säsongen. Båda inledde dock säsongen men har hoppat av efter hand.

- Jag valde innan jul att ta lite avstånd från innebandyn, då jag jobbar väldigt många kvällar och helger vill jag få ut något av att ta ledigt. Sen tyckte jag inte att laget styrdes på bästa sätt ut efter vad laget hade för förutsättningar. Sen får vi se lite till nästa säsong, vart jag spelar och om jag spelar. Sporten ligger varmt om hjärtat och det känns väldigt tomt utan den.

- För Fridas del berodde det på ett glädjande besked där en ny liten innebandyspelare väntas födas i juli månad.

Med fyra omgångar kvar att spela tar vi hjälp av Hanna för att syna streckkamperna i serien och det ser ut att bli en tuff kamp enda in i kaklet. Göteborgsdebyt mellan Lindås och Lindome från helgens omgång spelas först på onsdag så de båda har en match mindre spelad just nu. 

1. Lund 43p
2. Kalmarsund 40p
-----------------------
3. Göteborg 39p
4. Lindome 35p
5. Växjö 22p
6. Lindås Rasta 22p
-----------------------
7. Hovslätt 18p
________________
8. Sävsjö 0p

Fyra lag är i allra högsta grad inblandad i kvalplatskampen där Lund skaffat sig ett miniförsprång. Om man gör en väldigt enkel uträkning på hur svårt spelschema lagen har kvar genom att lägga ihop tabellplaceringarna på lagen de ska möta får man fram att Kalmarsund har klart svårast spelschema kvar med ett motståndarindex på 14 och att Göteborg har lättast motstånd kvar med ett index på 22. Däremellan hittar vi Lindome och Lund på 18

- I toppen tror jag Lund och Göteborg kommer knipa en kvalplats. Lund är ett ungt och färgstarkt lag med många snabba och intensiva spelare. Göteborg för att de är ett lag med mycket rutin och ett väldigt noga och uppstrukturerat spel.

I botten är det såklart avgjort att Sävsjö får lämna serien och börja om i Dam1an, men vilket lag som hamnar sjua och får kvala sig kvar står mellan Hovslätt, Lindås och Växjö.  I bottenstriden har Hovslätt klart tuffast motstånd kvar med ett index på 14 och Lindås har det lättaste motståndet med ett index på 22 medans Växjö hamnar i mellan på 18.  Dock så möter alla varandra så det kommer säkerligen inte avgöras förrän  i den sista omgången. Men den stora frågan är ju om Sävsjö ska bli det första allsvenska laget någonsin att bli nollade?

- Störst chans att plocka poäng tror jag de har emot Lindås. Ett lag som ligger lägre ner i serien och har väldigt mycket att spela för nämligen ett negativt kval och knyter det sig där för dem kan Sävsjö vara ett svårmött lag vilket de bevisat under många matcher av säsongen.

Fotnot: Index på motståndets svårighet räknas ut genom att lägga ihop tabellplaceringarna på lagen som är kvar att möta. Så skulle man möta de fyra topplagen skulle det bli ett index på 10 och skulle man möta de fyra bottenlagen skulle det bli ett index på 26. Så med andra ord är det tuffaste tänkbara motstånd index 10 och det lättaste motståndet index 26.