Fokus på damallsvenskan
Foto: Per Wiklund

Första laget på damsidan att säkra SSL-kval

ANNONS

Vi synar den östra allsvenskan och spanar in streckstriderna.

IBF Falun blev första laget på damsidan att säkra en kvalplats till SSL efter helgens 6-2 vinst mot AIK. Med 4 omgångar kvar leder Falun serien med 12 poäng över Hammarby och det är 15 poäng ner till Bele Barkarby som just nu ligger precis under kvalstrecket.

- Det känns självklart bra, säger Tone Einstulen till Innebandymagazinet och fortsätter berätta om varför Falun är så överlägsna i år: 

- Vi har jobbat vidare med det taktiska samt att vi har en väldigt jämn och bred trupp.

Norra allsvenskan

1. Falun 48p
2. Hammarby 36p
------------------------
3. Bele Barkarby 33p
4. Åkersberga 30P
5. Alunda 27p
6. Älvsjö 27p
-----------------------
7. Storvreta 25p
________________
8. AIK 11p

Falun är som sagt klara för kval men även AIK är klara för nedflyttning. Sedan är övriga lag med i respektive streckstrid. I kvalstriden så står det mellan Hammarby, Bele och Åkersberga. Där kommer det bli otroligt jämnt och Bele möter både Hammarby och Åkersberga de sista fyra omgångarna. Om man gör en väldigt enkel uträkning på hur svårt spelschema lagen har kvar genom att lägga ihop tabellplaceringarna på lagen de ska möta får man fram att Hammarby och Bele har lika svårt spelschema kvar med ett index på 18. Åkersberga har snäppet lättare motstånd kvar med index 22.

- Hammarby ligger helt klart bäst till nu så får säga att de tar den andra kvalplatsen.

I bottenstriden handlar det också om tre lag och vem som kommer att få kvala sig kvar i serien. Av de tre lagen har Storvreta enklast motstånd kvar att möta med ett index på 18, sedan följer Alunda på 16 och Älvsjö har 14.

- Vilka som får kvala sig kvar är svårt att säga är otroligt jämnt i tabellen så kan bli vilket lag som helst.

Falun ligger på på fjärde plats i maratontabellen med sina 23 säsonger i högstaligan. Man åkte ur för 3 år sedan och sedan dess har man tagit sig till kval varje år men fallit på målsnöret. Ska det bli fjärde gången gillt denna gång?

- Skulle säga att bredden, erfarenheten och det taktiska talar för att vi lyckas i år. Vi har jobbat ödmjukt vidare, och vi har utvecklas och vi tror på oss själva och varandra.

Fotnot: Index på motståndets svårighet räknas ut genom att lägga ihop tabellplaceringarna på lagen som är kvar att möta. Så skulle man möta de fyra topplagen skulle det bli ett index på 10 och skulle man möta de fyra bottenlagen skulle det bli ett index på 26. Så med andra ord  är det tuffaste tänkbara motstånd index 10 och det lättaste motståndet index 26.