Fokus på damallsvenskan
Foto: Christofer Axelsson

Allsvensk spelare uppflyttad till SSL

ANNONS

Vi synar streckstriderna i den västra allsvenskan med hjälp av Rönnby Västerås Izabell Rydell.

Västerås Rönnbys Izabell Rydell blev inför den här säsongen nedflyttad från SSL-laget till Rönnbys allsvenska lag. Något som enligt Rydell berodde på att hon inte körde försäsong med laget eftersom hon även spelar fotboll och något som enligt dåvarande tränaren berodde på att Rydells fysik inte höll måttet. Men efter att tränaren sparkades för tre omgångar sedan har Rydell spelat i SSL-laget igen de två senaste omgångarna.  

- Jag har lagt extra fokus på fysiken sista tiden och att det har gett resultat och det har gått bra på träningarna, säger Rydell om varför hon är tillbaka i SSL-laget igen.

Det är dock oklart om Rydell kommer att avsluta säsongen i SSL eller fortsätta i allsvenskan. Eftersom hon har dubbellicens så kan hon spela februari ut med båda lagen innan ett val måste göras var hon ska avsluta säsongen.  

- Det är jättekul i SSL! Jag hoppas att jag kommer få vara kvar och att jag får fortsätta och bidra  till laget i SSL.

Med fyra omgångar kvar att spela av allsvenskan tar vi hjälp av Rönnbybacken som för närvarande ligger på 14:e plats i poängligan för att reda ut vilka lag som kommer få kvala upp till SSL. En sak är i alla fall säker och det är att Rönnby inte kommer att ta en av kvalplatserna då man valt att tacka nej.

1. Telge 35p
2. Lockerud Mariestad 32p
-----------------------------
3. Rönnby Västerås 32p
4. Västra Mälardalen 31p
5. Linköping IBK 22p
6. IBF Linköping 19p
-------------------------------
7. Fröjered 19p
________________________
8. Örebro 7

Toppen är hur jämn som helst och eftersom Rönnby tackat nej till kval handlar det om Telge, Lockerud och Västra Mälardalen som slåss om de två platserna. Om man gör en väldigt enkel uträkning på hur svårt spelschema lagen har kvar genom att lägga ihop tabellplaceringarna på lagen de ska möta får man fram att  Telge har enklast motstånd kvar med ett motståndarindex på 22 och att det inte skiljer mycket på Lockerud som har index 18 och Mälardalen som har index 19. 

- Jag tror Lockerud och Västra Mälardalen kommer gå till kval. Lockerud har rutin från tidigare säsonger från att gå till kval så de vet vad som krävs. Västra Mälardalen har gjort en satsning under flera år och tror att det ger resultat nu.

I bottenstriden så är det i princip klart att Örebro åker ur om de inte mirakulöst tar full pott samtidigt som Fröjered eller IBF Linköping nollas och Örebro plockar in massa minusmål.  Det är en desto tuffare kamp om vilket lag som slutar sjua och får kvala sig kvar. Där står det mellan de båda Linköpingslagen och Fröjered. Fröjered har lättast motstånd kvar då man har ett index på 22 och man möter dessutom båda Linköpingslagen. IBF har väldigt svårt motstånd kvar med index 14 och IBK har någonstans mitt emellan på index 18.

Fotnot: Index på motståndets svårighet räknas ut genom att lägga ihop tabellplaceringarna på lagen som är kvar att möta. Så skulle man möta de fyra topplagen skulle det bli ett index på 10 och skulle man möta de fyra bottenlagen skulle det bli ett index på 26. Så med andra ord är det tuffaste tänkbara motstånd index 10 och det lättaste motståndet index 26.