Linköping-Höllviken 5-4

Linköpings segertåg fortsätter att rulla

Linköping tog sin sjätte raka seger när man besegrade Höllviken med 5-4 på hemmaplan.

Inför matchen ska börja märks det inte på publiken att deras Linköping fortfarande kämpar för att bibehålla sin slutspelsplats. Men ett inledningsvis passivt Höllviken ger såväl Linköpingsspelarna som publiken tid att komma in i matchen. Något som Linköping verkade behöva efter flertalet slarviga passningar och tappade bollar i defensiv zon. Fem minuter in i perioden har Linköping vaknat och deras första riktiga målchans kommer genom Jesper Alm som trampar in i mitten från högerkanten och skjuter ett dragskott precis utanför. Ett skott som Alm stått och nött in under uppvärmningen. Fortsättningsvis kommer endast ett fåtal lägen från såväl hemmalag Linköping som Höllviken. Att inte Linköping får några lägen kan Höllviken till viss del tacka Wilhelmsson som kämpar i försvaret genom att vinna bollar och täcka skott i plural. Halvvägs in i perioden kommer Höllvikens farligaste läge där Kisugite får en diagonalpassning rakt igenom Linköpingsförsvaret som han tar emot i hooken och trampar runt två försvarande Linköpingsspelare och skjuter mot mål. Ett skott som Andreas Blom i Linköpingsmålet får upp en arm och räddar. Forsättningsvis är det Höllviken som står för de flesta målchanserna och det är även de som trycker på för att skapa en ledning. Blom står för flertalet fina räddningar efter en bristfällig försvarsperiod från Linköpings sida. Från ingenstans får Jendrisak, kaptenen i Linköping, bollen på högerkanten och visar direkt varför man inte ska ge honom för mycket tid att tänka. Han kan kyligt placera bollen i motsatt kryss och ger Linköping ledningen med 1-0. Linköping fortsätts att belönas då Zetterström får bollen på högerkanten och trycker sig förbi Fabian Hansson i Höllviken som slår efter klubban och åker på matchens första utvisning. Powerplayspelet resulterar inte i något mål för Linköpings del utan Höllviken följer Wilhelmssons exempel och täcker skott efter skott. Efter utspelat boxplay får Höllviken energi och Nivestam håller bollen offensivt och kan passa bollen hem till Wilhelmsson som tagit ansvar som back. Wilhelmsson passar tillbaka bollen till en Nivestam som Linköpingsförsvaret efter förvirrad uppställning missat. Nivestam trampar in och skjuter ett dragskott som går precis utanför. Perioden slutar 1-0 till Linköping.

Andra perioden börjar med mer aggressivt spel med tuffa kamper i hörnen och mitt på plan. En bra sammanfattning av första minutrarna är att Hagberg i Linköping knuffar och gruffar och Larsson i Höllviken är inte rädd för att ge igen. Det aggressiva spelet leder till målchanser och Zetterström får en lobb boll av Karlsson som Lennheimer i Höllviken räddar. Han väljer att förvalta sitt utkast genom att kasta en långboll på Karlsson-Martell som kommer fri mot Blom i Linköpingsmålet. Det blir ett läge där det först ser ut som att Blom räddar men Karlsson-Martell får tag i returen som han kan rulla under Blom som fortfarande hänger i luften. Ställningen är 1-1. Coacher Astbrant och Gillek i Linköping gör om i anfallsformationerna och Jendrisak kommer in med de hårt kämpande spelarna Hagberg och Alm. Detta leder till att Hagberg får ett skottläge som han lägger mitt i bröstet på Lennheimer. Höllvikens mål har tänt till båda lagen och aggresiviteten i försvarsspelet fortsätter samtidigt som båda lagen kommer till allt fler skottlägen. Domarna visar sitt lugn på planen och pratar med spelarna för att få till ett större lugnt på planen överlag. Detta efter att Höllviken till stordel fokuserat på att skrika efter frislag och utvisningar på allt och alla under en tid från bänken. Ett mer aktivt coachande från Linköping har lett till fler målchanser och Jesper Alm får efter tio minuter resultat för sin uppvärmning och kan dra bollen förbi Lennheimer och ge Linköping ledningen med 2-1. Ett irriterat Höllviken lyckas inte fokusera på försvarsspelet och Ondrej Nemecek i Linköping kan från sin vänsterbackplats skjuta ett direktslagskott på en diagonalare till 3-1. Höllvikens första femma är inte nöjda med att ligga under och de får mycket speltid. De skjuter skott efter skott mot mål. Johannes Wilhelmsson spelar två av tre byten för Höllviken och med så mycket speltid och en stekhet Wilhelmsson kan det inte bli annat än mål tillslut. Wilhelmsson rundar en Linköpingsförsvarare och lägger bollen in i mitten till Karlsson-Martell som bara kan ticka bollen vidare till Linus Bergsström som kyligt kan runda Blom och lägga upp bollen i ett fritt nättak till 3-2. Perioden slutar 2-2 och Linköping går in i tredje perioden med en 3-2 ledning.

Ted Nivestam inleder tredje perioden med ett starkt försvarsspel och håller borta Linköpingsanfallet från mål. Samma försvarsspel ledde för Nivestam i andra perioden till en knäckt klubba och lika så i starten av tredje. Nivestam får tillslut tag på en låneklubba och kommande byte testar han klubba och Linköpingsmålvakten Blom genom ett direktskott från högaslottet som Blom räddar. Lagkapten i Linköping fortsätter spela bra och hotar in med bollen och bryter sig ner bakom mål och får upp en passning till Hagberg som står välplacerad på högerkanten och kan dra på ett direktskott rätt upp i nättaket till 4-2. Linköping som inlett tredje perioden starkast fortsätter imponera genom Nemecek som får göra sitt andra mål för dagen och utöka till 5-2. Detta gör han genom att vinna bollen som back i offensiv zon där han får mängder av tid och enkelt kan lyfta upp bollen i vänster kryss efter att ha lurat målvakten med en klassisk tittfint åt höger. Efter att Kisugite blivit utvisad för felaktigt avstånd står Höllviken och Wilhelmsson och dividerar med domarna innan spelet kan rulla igång igen med powerplay för Linköping. Ett powerplay som Höllviken inleder med att visa på spelar kvaliteter där de lyckas hålla i bollen i en hel minut innan Linköping kan etablera ett övertagsspel. Detta powerplayspel leder inte heller denna gång till någon farlig målchans. Höllvikens tränare känner av pressen i underläget och väljer efter 12 minuter att plocka ut målvakten och spela 6-5 spel. Nivestam står point och spelar mycket boll på Bergström som i sin tur fokuserar sina passningar på Persson. Persson tar initiativ och lobbar in bollen i målgården där Fabian Hansson kan styra in bollen på volley till 5-3. Linköping lyckas under de minuter som Höllviken spelat 6-5 bryta bollen men efter att ha försökt skjuta mot mål misslyckats och gett tillbaka bollen till Höllviken. Klubborna ryker även i Linköping och Jesper Alms klubba går i tu vilket leder till att Wilhelmsson, som spelat sju raka minuter, får mycket tid och kan hitta en passning till Persson. Persson som återigen hittar Hansson, fast nu i höga slottet, där han kan reducera till 5-4 på ett direktskott. Trotts att Höllviken spelat 6-5 i åtta minuter lyckas de inte kvittera och Linköping vinner matchen med 6-5.