Rekord
Foto: Eva-Lisa Tuoremaa Hämäläinen
Landet runt

13-åring satte svenskt rekord

ANNONS

Robin Nilsberth-kopian Hannes Hämäläinen lyckades med något i helgen som hans idol aldrig gjort.

13-åriga Hannes Hämäläinen tangerade ett svenskt rekord i helgen när han gjorde två mål på 2 sekunder när hans Almunge IF mötte Funbo IF på pojkar röd nivå. Matchen förlorade tyvärr Almunge men de vann ett historiskt rekord.

- Under själva matchen tänkte jag inte på det utan det var först när domaren kontaktade mig senare under helgen som jag förstod att det var ett rekord. Jag är såklart superglad för detta, säger Hämäläinen till Innebandymagazinet.

Berätta om de båda målen?

- Det första målet var på straff. Jag skulle köra en inövad variant, men när jag såg hur målvakten förflyttade sig, så rörde jag mig i sidled i en båge och så drog jag ett dragskott intill närmsta stolpen.

- Det andra målet var på tekning direkt efter straffen,  motståndaren blir avblåst för felvinklad klubba så att vi får ett frislag. Jag söker passning, men ser samtidigt hur en lagkamrat skymmer målvakten, så då beslutar jag mig för att ta ett slagskott istället. Bollen går rätt upp i nättaket och jag blir superglad.

Rekordmakaren är en offensiv back som har Robin Nilsberth som sin stora förebild och precis som sin idol är det skottet som är den stora styrkan.

- Jag är en bolltrygg back som kan leverera fina passningar till mina lagkamrater. Om skottläget dyker upp tar jag gärna långskott. Jag gillar Robin Nilsberths spelstil för att han är duktig på att hålla i bollen och han skjuter bra.

Nilsberth spelar till vardags i Storvreta och svenska landslaget men något som Storvretabacken aldrig lycktas med till skillnad från Hannes Hämäläinen är att sätta ett svenskt rekord vid 13-års ålder. Så frågan är var detta ska sluta?

- Just nu handlar det om att jag vill fortsätta att utvecklas inom sporten och ha kul. I framtiden vill jag givetvis spela i de högre divisionerna. För mig är glädjen till innebandyn viktig.  

FAKTA

Kortast tid mellan två mål av en spelare

  • Dam elit: 4 sekunder, Cecilia Åhsberg, Balrog IK mot IBK Lockerud (020119) och Malin Bäckrud, Högdalens AIS mot Boliden/Rönnskär IBK (041127)
  • Allsvenskan: 3 sekunder, Victoria Hansen, Sundsvalls IBF mot IKSU Ungdom (101024)
  • Dam distrikt: 3 sekunder, Emelie Magnusson, Kais Mora IF 2 mot Valbo AIF (091113)
  • Herrar elit: 7 sekunder, Jangiz Noori, LUGI mot Carlskrona IF (911026), Mikael Björkén, Fornudden IB mot Jönköpings IK (001104) och Fredrik Holtz, Hide-a-lite Mullsjö AIS mot Pixbo Wallenstam IBK (081006)
  • Allsvenskan: 7 sekunder, Erik Olofsson, Fagerhult Habo IBK mot IBF Göteborg (121117)
  • Herr1an: 2 sekunder, David Bergman, Älvsjö AIK mot Lesjöfors/Flipstad IBK (091101)
  • Herrar distrikt: 3 sekunder, Josef Eriksson, Tendens/Piteå IBF mot Notvikens IK (021004), Oskar Thorén, Hagfors IBS U mot Nykroppa IBK (100123) och Rasmus Kraft, Karlstads IBF Ungdom U mot Hagfors IBS U (151206)
Den här artikeln handlar om: