Foto: Per Wiklund
Derbygrupper, behövs dom?
ANNONS

Innebandymagazinets Ludvig Gustavsson skriver en krönika om derbygruppernas vara eller icke vara i SSL Herr.

Jag minns det första SSL-derbyt mellan Storvreta och Sirius som det var igår. Ett knökfullt Fyrishov bjöds på en rafflande tillställning där ordet prestige genomsyrade hela matchen. Prestige i att vara bäst på plan, prestige i att vara bäst i stan. Men finns det någon prestige idag?


Förra helgen genomfördes den årliga SSL-konferensen och där var derbygruppernas vara eller icke vara en het potatis. Det rapporterades från konferensen att det var spridda åsikter kring derbygrupperna och att man inte kom fram till något konsensus under konferens timmar, och när vi kollade läget med klubbarna så bekräftades också bilden av att man är djupt splittrade kring frågan. 

Dalen vill till exempel skrota derbygrupperna helt och istället ta sikte på att införa en svenska cupen, detta samtidigt som Kalmarsund var tydliga med att minska SSL-omgångarna inte var ett alternativ. Och att införa en svenska cupen nu var alldeles för snabbt menade Per Viberg. 

Men vad är egentligen en derbygrupp? 

Slår man upp ordet derby så får man definitionen ”Match mellan två eller flera lag från samma ort eller region”. Och är inte det exakt vad ett derby ska vara? En match mellan två lag där ordet prestige genomsyrar allt som händer på planen. 

Att kalla en match mellan Jönköping och Dalen för ett derby känns med andra ord som att greppa efter halmstrån. Kanske var det också därför man inför säsongen 18/19 valde att döpa om derbygrupperna till Pool Vit och Pool Röd, men oavsett vad de kallades så visste alla vad det var. 

Men är derbygrupper verkligen rätt väg att gå? 

Jag tror inte det.

Om vi ska ha kvar ett utökat spelschema så måste vi hitta en annan väg framåt, en väg som både är sportsligt rättvis och som skapar prestigematcher. Ett alternativ då är att banta ner ligan till tolv lag och sen spela tre möten lagen emellan - och lägg sedan till en extra prestigematch. Låt Storvreta och Falun göra upp en extra gång, eller Jönköping och Mullsjö. Och ifall det då blir för urvattnat med så många matcher just de lagen emellan - lägg extramatchen på en annan ort. Kanske till och med tillsammans med en annan prestigematch? Vem hade inte velat se Jönköping och Mullsjö drabba samman följt av Storvreta och Mullsjö. 

Med rätt marknadsföring hade det också kunnat öka intresset för sporten i stort och på så sätt lett till bättre publik och tittarsiffror även på hemmaplan sen. Ett exempel på att flytta matcher är den finska cupen som avgjordes i helgen, men där matcherna spelades i Estland istället för hemma i Finland. Herrfinalen var slutsåld och damernas nästan likaså och det är såhär vi får sporten att växa. 

Men frågan man måste ställa sig inför nästa säsong är verkligen - derbygrupper, behövs dom? Finns det någon prestige i dessa matcher som gör att de är extra värda att spela? Jag tror inte det, och jag hoppas att vi får se en annan lösning.