Foto: Anton Måård

Ingen osäkerhet kring Kalmarsunds uppfattning om derbygrupperna

ANNONS

Vad tycker herrklubbarna i SSL, vill man ha kvar derbygrupperna eller inte?

I helgen som var genomfördes den årliga SSL-konferensen där FSSL och föreningarna hade bjudit in Svenska Innebandyförbundet för att diskutera derbygruppernas vara eller icke vara bland annat. Harald Glans från FSSL berättade för Innebandymagazinet att klubbarna inte kom överens om derbygrupperna skulle skrotas eller inte och att de var väldigt spretiga resonemang bland alla föreningar. Så Innebandymagazinet har pratat med flera klubbar om deras inställning till derbygrupperna och införandet av Svenska Cupen som varit på tapeten.

Kalmarsunds klubbchef Per Viberg ger här sin syn på saken.

- Vi är väldigt klara och tydliga där med att minska antalet omgångar är inget alternativ utan det måste ligga kvar som det gör idag, minst. På sikt kanske man ska öka det till och med men det är man kanske inte mogen för idag, säger Kalmarsunds klubbchef Per Viberg till Innebandymagazinet och fortsätter:

- 32 omgångar är lagom. Att ta fram en svenska cupen i all hast på ett halvår innan det ska lanseras är alldeles för snabbt. Derbygrupperna är inte optimala men om man ställer det mot en rak serie med 26 omgångar så är vi absolut för derbygrupperna och att det får vara oförändrat i ett år och därefter kan man se på andra alternativ.

Men att man skulle riskera att få lämna SSL på grund av vilken derbygrupp man spelar i är dåligt menar Viberg.

- Sen är det klart att åker man ur på grund av en derbygrupp så känns det inte rättvist och inte okej sådär, men någonstans får man väga vad som står emot och i dagsläget tycker jag att står man mellan 26 omgångar och derbygrupper så är derbygrupper det enda alternativet. Sen får man komma ihåg att derbygrupperna kom till långt innan vi kom upp i SSL och vi var inte delaktiga i den frågan, men det var ändå SSL-föreningarna som velat haft det så.

Hur hade Kalmarsunds drömupplägg sett ut i SSL?

- Svårt att säga, men det finns en variant att man ökar till 16 lag och har dubbelmöten och sen försöker man planera in alla lag i en derbymatch. Att möta ett lag en tredje gång i en derbymatch istället för en derbygrupp och det laget som har störst publik och intäkter är de som får den tredje hemmamatchen. Det finns också att minska till tolv lag och möta alla tre gånger och sen möter man ett derbylag en extra gång för att komma upp i jämnt antal matcher, det finns många alternativ och på sikt kanske inte derbygrupperna är det bästa även om jag tyckler att det är det bästa alternativet just nu. För det finns inget alternativ som är bättre.