Derbygrupperna
Foto: Per Wiklund

Linköping är oroliga för svensk innebandys framtid

ANNONS

Att spela färre matcher i SSL skulle få stora negativa konsekvenser för sporten menar Linköpings team manager på.

I helgen som var genomfördes den årliga SSL-konferensen där FSSL och föreningarna hade bjudit in Svenska Innebandyförbundet för att diskutera derbygruppernas vara eller icke vara bland annat. Harald Glans från FSSL berättade för Innebandymagazinet att klubbarna inte kom överens om derbygrupperna skulle skrotas eller inte och att de var väldigt spretiga resonemang bland alla föreningar. Så Innebandymagazinet har pratat med flera klubbar om deras inställning till derbygrupperna och införandet av Svenska Cupen som varit på tapeten.

Linköpings Team manager Johan Fredriksson säger så här om derbygruppernas vara eller icke vara:

- Vår inställning är att vi vill inte ha några derbygrupper men vi vill definitivt inte spela mindre matcher så det är en väldigt kluven fråga, säger Fredriksson och fortsätter:

- Derbygruppernas vara eller icke vara är framförallt en sportslig fråga. Går det att göra derbygrupperna sportsligt rättvis så är det en väldigt bra idé för att spela mer matcher. Jag tror  inte att det är bra för svensk innebandy att spela färre matcher.

Varför då?

- Jag tror att vi utvecklar färre antal elitspelare då eftersom det kommer innebära att lag kan hoppa över sin tredjefemma i större utsträckning.  Så vi tror på att spela så många matcher som det är nu men det är väldigt olyckligt att derbygrupperna blev som de blev denna säsong. Men jag har ingen bra lösning på vad vi ska göra istället.

Har ni några funderingar på hur ni skulle vilja ha det i SSL?

- Det är klart att vi har spekulerat i en del olika alternativ med cuper och så vidare. Det kan väl fungera men jag tror att många får skrämselhicka när de kommer ihåg hur det var att spela ligacupen för några år sedan. Det var väl inte världens bästa grej men å andra sidan har det gått tio år sedan dess. Så innebandyn och innebandyintresset har ju ändrats sedan dess, men vi måste göra något och vi måste testa oss fram till det bästa.

 Det är ju prat om att införa svenska cupen, skulle det vara ett alternativ tycker ni till derbygrupperna?

- Av de idéer som finns uppe nu är det det bästa förslaget. Men jag vet inte hur man ska lösa detta problem och det tror jag ingen vet just nu. Däremot tror jag att det är oerhört farligt för svensk innebandy att gå tillbaka och spela färre matcher. Det kommer utveckla färre spelare för den största effekten vi fått av derbygrupperna är att lag inte kan rulla runt på två femmor i en hel säsong. Det måste ju vara en positiv utveckling i det långa loppet enligt mig. 

Tror du att det hinner bli några förändringar till nästa säsong? 

- Det var ganska så splittrade åsikter på konferensen så det kan nog bli svårt. Men jag tror att majoriteten vill spela den mängden matcher vi gör idag men hur det ska gå till är nog det som splittrar föreningarnas åsikter. Det är en väldigt komplex fråga så vi får väl se. Även om föreningarna  tycker olika så har det varit en väldigt saklig diskussion utan något tjafs. Jag tror att vi elitföreningar tillsammans med Svenska Innebandyförbundet kommer att komma fram till något som är värt att testa. Sen om det blir samma upplägg som idag eller om det blir något annat upplägg är omöjligt att svara på. Det finns inget facit utan det enda vi kan göra är att testa oss fram.