Inför Finnkampen
Foto: Per Wiklund
Landslaget

I huvudet på en landslagsdebutant

ANNONS

Klara Loneberg blev ratad inför den slutgiltiga U19-VM-truppen i maj 2018. Knappt två år senare debuterar hon i A-landslaget före 8 av 10 uttagna anfaller från U19-truppen.

Klara Loneberg är en av tre debutanter som spelar sin allra första landskamp idag när Sverige möter Finland i Finnkampen. Men Pixbotalangen hade först svårt att förstå att hon var uttagen till A-landslaget när förbundskapten Åsa "Kotten" Karlsson ringde.  

- När hon ringde tänkte jag först att hon ville prata om något gällande guldsteget. Sen när hon fråga om jag ville vara med på Finnkampen blev jag väldigt överraskad men såklart jätteglad. Jag var tvungen att tänka till en extra gång ifall jag hörde rätt, säger Loneberg med ett stort skratt till Innebandymagazinet.

Varför tror du att "Kotten" tagit ut dig?

- Jag tror jag kom med för att jag gjort en bra första del av säsongen och utvecklats både i mitt offensiva och defensiva spel.

Loneberg är en av de största överraskningarna i landslagssammanhang de senaste åren och då är det inte uttagningen nu som är överraskade utan snarare att hon av någon konstig anledning inte blev uttagen till U19-VM-truppen för två år sedan. Av Sveriges 10 uttagna anfallare till U19-VM då så är det bara Moa Gustafsson och Ellen Bäckstedt som fått chansen i A-landslaget efter det.

- U19-VM var såklart något jag då jobbade för att komma med till. Jag var såklart besviken på mig själv att jag inte tog en plats där. Men mina 2 säsonger efter det har jag utvecklats mycket och därför jag jag fått chansen att få göra A-debut i helgen vilket ska bli så roligt. Det hade jag inte kunnat tro när jag fick beskedet att jag inte var med i U19-truppen. 

Vad har du förväntningar på din första landskamp?

- Jag förväntar mig inget gällande speltid men ifall jag spelar kommer jag försöka våga göra det jag är bra på. Försöka slappna av och inte låta nervositeten ta över.

Och om du får spel tid?

- Bara positiva tankar, jag kan nog inte önska mig en bättre debut än mot Finland. Förväntar mig en tuff match där duellspel kommer bli viktigt. Ska bli så häftigt och framförallt roligt. Jag hoppas jag kan slappna av och njuta av debuten.

Den här artikeln handlar om: