Foto: Kjelle Svensson/Per Wiklund
Internationellt

Förbundskaptenens kritik inför kvällens möte mot Sverige

ANNONS

Ikväll är det dags för Ukraina att ställas mot Sverige, och inför mötet riktar förbundskaptenen kritik mot att matchen överhuvudtaget spelas.

Till vardags är han allsvensk tränare i Djurgården - men nu är Mikael Öhman på plats i Danmark för att som förbundskapten för Ukraina försöka tackla helgens VM-kval som drar igång redan ikväll. Och det blir tuffast möjliga motstånd direkt när Ukraina ställs mot Sverige.

- Hur ska jag bete mig när flaggorna åker upp i taket och nationalsången går igång, det är min stora fråga(skratt), säger Mikael Öhman till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Ja hur går tankarna... David mot Goliat går inte ens att säga heller. Vi är rankade 44 i världen just nu och vi ska möta dem som är rankade tvåa, det är störtlöjligt egentligen att det ens ska behöva vara så. Jag vet att det här är en match som måste spelas och det är kul på så sätt att killarna är överlyckliga att de ska få möta Sverige med superstjärnor som Rasmus Enström. Men det var som Enström sa att han kanske hade haft roligare motstånd i hans 100:e landskamp. Men vi får hoppas att vi kan ge lite motstånd så att matchen blir värd att spela för honom ändå så att han inte kan gå in och göra tio mål från sin backposition.

Vad är dina realistiska målsättningar med den här matchen?

- Jag tror inte det går att vara realist. Någonstans skulle man vilja sätta upp ett mål med ett visst antal mål och släpper vi in mindre än det så har vi gjort det bra. Men det blir så... att säga att vi inte vill släppa in mer än 30 mål, jag har aldrig hört mig själv säga så. Det blir jättekonstigt. Men jag tänker att om man kan få killarna att försöka spela ett spel och inte bry sig om resultatet så är det bra, för att backa hem och släppa in 50 mål är helt fel. Då sänker man självförtroendet.

Mikael Öhman var nere i Ukraina i samband med ett träningsläger där han också tog ut VM-kvaltruppen, och när man då pratade om den här matchen så var det om att det skulle bli en rolig grej för spelarna att möta Sveriges världsstjärnor.

- Egentligen att den här matchen blir en rolig grej för grabbarna och ha fokus på det. Det finns inget lag i våran grupp som kommer slå Sverige och sen är det ingen som behöver bry sig om målskillnaden, om jag nu förstått reglerna rätt, och då får man bara gå in och ha kul. Men det är så dumt att den ska spelas överhuvudtaget, det är som att ställa upp i en biltävling och den ena har en Porsche och den andra en trampbil. Det blir jättetöntigt. Nej, det här får IFF göra om och göra rätt på något vänster känner jag.

Hade du hellre velat se att toppfyra nationerna slipper kvala?

- Ja absolut, sen är det alltid hårfint om vart man ska dra gränsen. Ska Norge och de här länderna som ligger på gränsen slippa kvala? Hade Ukraina mött Norge så hade det varit jättetufft iallafall. Någonstans måste man dra gränsen men de här toppfyra nationerna ska inte behöva vara med i såna här sammanhang.

Hur ser du på era chanser att ta er till VM? Finns dem?

- Jag skulle vilja säga att vi har det tuffare än i den andra gruppen som är i Danmark, de har tre platser att slåss om vi har bara en plats. Sen är det så att det finns goda chanser att vi kan slå Slovenien och Polen faktiskt av vad jag hört från mina scouter, och tar vi dem så är vi tvåa i gruppen och då är det placeringsmatcher, säger Öhman som dock att även om laget inte tar sig vidare så är det här en bra grund att bygga på:

- Jag tror mer att det här är en bra början på det som hålls på att byggas upp i Ukraina med en jäkligt bra ordförande som är svensk och som har spelat i Jönköping och Lidköping och även jag själv som kommit in. Sen är det spännande att åka iväg på en sån här turnering och träffa Anders Mörk i Danmark, hela svenska landslaget och sen Jonas Thomsson i Estland med alla spelare där, och även Stefansson(Andreas) i Island. Det blir lite svensk camp därnere ändå och det är kul i sig, sen är turneringar alltid turneringar och det är skitroligt.

Du kanske även vill läsa:
Allt du behöver veta inför veckans VM-kval
Allt du behöver veta inför veckans VM-kval
Den här artikeln handlar om: