HISTORISKT
Foto: Tero Väisänen

Första kvinnliga domarparet i herrarnas SSL

ANNONS

Schweiziska domarparet Sandra Zurbuchen och Corina Wehinger skriver historia.

Det är tack vare ett utbyte mellan toppnationerna Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien som Sandra Zurbuchen och Corina Wehinger fått chansen att döma i Svenska Superligan den här helgen. Det är första gången någonsin som kvinnliga domare dömer i SSL på herrsidan. Igår dömde de matchen mellan Kalmarsund och Höllviken och idag står Växjö-Pixbo Wallenstam på schemat.

- Vi har varit domare i 14 år och nu är det sjunde säsongen vi blåser i herrarnas högsta liga i Schweiz. Vi båda spelade tidigare själva i damernas högsta liga i samma lag, så det var där vi möttes och 2006 började vi döma ihop, berättar Sandra Zurbuchen för Innebandymagazinet.

Hur tyckte ni att det gick igår?

- Vi kände oss väldigt komfortabla och säkra igår. Vi njöt verkligen av matchen eftersom spelarna uppträdde precis så som vi hade förväntat oss. Vi kände oss fullt respekterade, vilket gör det lättare för oss att prestera också.

Hur fungerar det med språket?

- Eftersom engelska inte heller är vårt modersmål så får man alltid hitta sätt att kommunicera och förstå varandra. Språkbarriären var inte så jättehög, så det är inga problem hittills. 

Hur har ni blivit bemötta av herrlagen?

- I början var det svårt, men de senaste åren har vi inte upplevt några problem. Det finns så klart några nationer där man fortfarande har svårt med att ha kvinnor i sådana positioner, men nuförtiden ser spelarna ingen skillnad mellan manliga och kvinnliga domare. De behandlar alla domare lika.

Vad har ni för ambitioner med era domarkarriärer?

- Vi har fortfarande många mål, på nationell nivå vill vi alltid nå finalen. På internationell nivå vill vi gå framåt och vill ha fler matcher med topplagen i världen, och vara med i herrarnas VM igen.

Foto: Tero Väisänen

Du kanske även vill läsa:
Sveriges mest populära domare ger sina bästa tips
Plus Sveriges mest populära domare ger sina bästa tips