Kristofer Widlundh
Foto: Adam Troy

Storvretatränarens skarpa kritik

ANNONS

Efter att ha stått och höjt guldbucklan i Ostrava för mindre än 48 timmar sen är det nu dags för Storvreta att resa upp till Umeå för att ställas mot Dalen. Men det intensiva spelschemat väljer tränaren Kristofer Widlundh att rikta skarp kritik mot.

Efter att ha stått och höjt guldbucklan i Ostrava för mindre än 48 timmar sen är det nu dags för Storvreta att resa upp till Umeå för att ställas mot Dalen i en tuff bortamatch.

- Det är en rolig bortamatch med tanke på att Dalen själva är i behov av poäng för att kunna haka på slutspelsjakten. samtidigt som vi står för en mental omställning från champions cup, så det blir en rolig utmaning, säger Storvretatränaren Kristofer Widlundh till Innebandymagazinet.

Just det där att ladda om från champions cup, blir det jobbigt?

- Nej vi ska vara såpass professionella att vi ska kunna hantera det men det är människor vi pratar om. Och nu har vi bra fördelar att vi flyger upp och kommer fräscha så men det är det här att vi  behöver komma in i matchen snabbt och behöver sätta tonen för att kunna hantera det på bästa möjliga sätt.

Men det har duggat tätt med matcher för Storvreta som spelade SSL förra veckan samt två matcher i Champions Cup. Och Storvretatränaren väljer att rikta skarp kritik mot spelschemat som det sett ut, både med Champions Cup och seriesystemet.

- Jag vet inte vart jag ska börja, jag brukar inte vara så frispråkig via media men den här gången har jag valt att ta tejpbiten från munnen. Det är för mig helt hål i huvudet, totalt helt hål i huvudet. Då har man inte alls tittat på förutsättningarna i föreningarna. Vi har alltså spelare  som är långt ifrån fullblodsproffs och ligger på en lön där de kan komma hem och vara med familjen och så utan de måste arbeta vid sidan av och sen ska man koordinera om resor, det är tuffa och stora utmaningar man hanterar men det är ingen som riktigt synar det. Utan vi åker upp och vi står där och då är alla glada att vi står där men det är ingen som vet bakom kulisserna hur mycket planering och tid och omstrukturering per spelare om man säger så för jobb, familj och allt vad det här.

- Nej det här måste man se över med att ha Champions Cup mitt under säsong och det är samma sak med serien hur den är uppbyggd med antalet omgångar, jag tror inte alls på det här upplägget överhuvudtaget. Utan gå tillbaka till en rak serie och sänk omgångarna. Det finns ingen korrelation mellan att fler omgångar ger mer publik, snarare tvärtom. Vi konsumerar och söndrar sönder våran egen sport i ett alldeles för tidigt skede. Vi är inte där och nu är det dags att börja inse det.

Och just att få livspusslet att fungera med fulltidsarbete vid sidan om och samtidigt spela ett såpass intensivt spelschema är en stor utmaning menar Widlundh.

- Jo det är klart det är en stor utmaning hela tiden och inte bara med arbetsgivaren utan att kunna leva ett ständigt liv och orka ta hand om sig själv och sina nära och kära, det är tuffa utmaningar med dåliga förutsättningar på vissa håll. Nej jag tror inte att sporten är där och ju snabbare vi inser det desto bättre produkt kan vi bygga. De som tror motsatta sidan att vi ska vara där de är dem som jobbar med det på heltid och då saknar man lite sympati och inte har gjort omvärldsanalysen korrekt.

Dagens match mot Dalen försökte Storvreta även få flyttad.

- Vi vädjade tidigt till Dalen att flytta den här matchen men de verkade inte vara intresserade av att göra det då de började skylla på att det är andra matcher senare i veckan. Och må så vara men det kommer alltid igen någon gång.

Ni kommer från en tuff decembermånad annars där Andreas Harnesk fick lämna bland annat. Hur viktigt mentalt var det att vinna Champions Cup och känna att ni är på rätt spår inför våren?

- Det är alltid viktigt att vinna titlar oavsett vad som hänt och inte hänt. Så det var viktigt för oss att någonstans få den bekräftelsen, sen är det klart extra skönt med tanke på omständigheterna och förutsättningarna. Sen givetvis, som jag sagt, Harnesk är en nära vän till mig och vi har kontakt än idag och det är så här elitidrott fungerar. Sen får man tycka annat om man är utanför sen.

Taktiskt, vad behöver ni göra för att komma ifrån Umeå med en vinst i bagaget?

- Nej men det är klart att det finns många taktiska delar i det här men det är framförallt det mentala. Dalen kommer att köra på idag, det är jag helt övertygad om, och då gäller det att vi hänger med från första början. Jag vill inte se att det tar en period innan vi är inne i matchen utan vi sätter ton direkt genom ett aggressivt försvarsspel. Vi ligger nära och tätt på dem, vi räknar in gubbarna när de fyller på och vi behöver behålla korta snabba byten just för att kunna hantera kropparna på rätt sätt.

Du kanske även vill läsa:
Hela veckans SSL-schema - så spelas alla 26 matcher
Hela veckans SSL-schema - så spelas alla 26 matcher