EXTRA
Foto: Per Wiklund
Internationellt

Stor konflikt i tjeckiska landslaget - stjärnorna slutar

ANNONS

Det har uppstått en stor konflikt i det tjeckiska landslaget där flera storstjärnor valt att avsluta sina landslagskarriärer

Under månadsskiftet januari-februari spelas VM-kvalet inför VM i Finland som går av stapeln i december senare i år. För Tjeckien så kommer VM-kvalet innebära möten mot Spanien, Nederländerna och Liechtenstein under gruppspelet men det blir en tjeckisk landslagstrupp som reser ditt utan sina största affischnamn.

Spelare som Matej Jendrisak, Ondrej Nemecek med flera har tackat nej till VM-kvalet, men det beror inte på skador eller liknande i det här fallet. Anledningen handlar istället om förbundskaptenen Petri Kettunen. En konflikt har nämligen uppstått i det tjeckiska landslaget där flera storstjärnor vägrar spela under Kettunen och där lagkaptenen Matej Jendrisak nu helt slutar i landslaget så länge Kettunen är där och till och med väljer att avstå från spel i VM 2020.

- Jag slutar under Petri Kettunen, säger Matej Jendrisak till Innebandymagazinet.

Det var i mars 2017 som den tidigare guldtränaren Petri Kettunen tog över rollen som förbundskapten i Tjeckien som han då skulle guida igenom hemma VM 2018. Hemma VM slutade sedan i en fjärdeplats efter det att man förlorat mot Schweiz i bronsmötet med 4-2 och även om det spekulerades en del om framtiden så fick Kettunen förlängt avtal i maj 2019.

Men även om det väcktes en del tankar hos flera spelare under VM så var det under höstens Euro Floorball Tour som problemet blev för stort. Tjeckien förlorade alla sina matcher och slutade sist i turneringen efter det att man förlorat den avslutande matchen mot Schweiz med hela 8-2.

- Jag tror att många spelare tänkte efter VM att det här var inte så bra, men jag tror att sista stenen var efter EFT.

Och spiken i kistan blev när det innan jul bestämdes att Kettunen skulle fortsätta.

- Mitt bestämmande kom efter deras bestämmande innan jul när de bestämde att Kettunen fortsätter med landslaget och för mig var det signalen och därför händer detta.

För Innebandymagazinet berättar Jendrisak att han inte kan säga för mycket på grund av sitt avtal med det tjeckiska förbundet, men att det ska röra sig om ett stort antal spelare som nu tackat nej till landslaget.

- Det är 15-16 spelare som tackat nej till VM-kvalifikationen.

Men spelarna har inte pratat hop sig på förhand om att avsluta sina landslagskarriärer, eller tacka nej till kommande samlingar, utan det är individuella beslut som var och en tagit.

- Det var mer att personligen att alla tänker och säger till, men nej vi har inte haft något möte eller ringt ihop. Under jul snackade jag med honom och sa att jag slutar och jag har inte pratat med någon annan innan, under jul sen kom det bara mer och mer nej från spelare.

Just eftersom att Matej har kontrakt kan han inte säga för mycket, men för Florbal.cz har Lukas Veltsmid uttalat sig och menar att det är är enorm skillnad mellan Petri Kettunen och tidigare förbundskaptenens Radim Cepeks arbete där Veltsmid menar att det tjeckiska landslaget spelat utan system med mycket improvisation.

Hur det blir framöver återstår att se men en sak är klar - Matej Jendrisak kommer inte vara Tjeckiens lagkapten under VM 2020, så länge som Petri Kettunen är förbundskapten. Men efter Kettunen lämnar så öppnar Jendrisak för en återkomst, förutsatt att han platsar.

- Jag är inte yngst nu så jag kan tappa min position i landslaget helt. Jag ska ha nivå för att spela i landslaget men ingen vet vad som händer om ett halvår eller år, det kan vara klart för mig.


Den här artikeln handlar om: