Deppigt värre i den tjeckiska båset efter förlusten mot Finland i bronsmatchen.
Foto: IFF
Internationellt

En av VM-historiens tyngsta förluster genom tiderna

ANNONS

Tjeckiens förbundskapten berättar om hur det var att vara mindre än två minuter ifrån ett lands största triumf och vad som hände de sista 102 sekunderna när drömmen försvann.

Tjeckien var i princip redan klara för landets största triumf någonsin när man ledde semifinalen mot Schweiz med 6-2 med 1 minut och 42 sekunder kvar. Men på något vis lyckades man släppa in fyra mål och sedan förlora i sudden. Den tjeckiska förbundskaptenen Sascha Rhyner har även med ett par dagars distans till den oerhört tunga förlusten svårt att sätta ord på vad som hände.
- Bra fråga. Plötsligt gick liksom alla bollar in, precis som 3-6 målet eller kvitteringsmålet som båda kom lite slumpvist. Men vi blev också lite för passiva, släppte bortre stolpen. Sånt kan hända i innebandy, tyvärr hände det i helt fel läge för oss. Schweiz hade allt flyt i världen med sig kändes det som, säger Rhyner till Innebandymagazinet.

Med ett par dagars distans till semifinalen, hade du kunnat gjort något annorlunda i sista perioden?
- Den där frågan har jag ställt mig ett tusentals gånger. Kanske en timeout? Men Schweiz spelade på sex spelare i flera minuter. Så vi kände att det gynnar dem mer än oss. Kanske var det fel men det får man ju aldrig veta.

Tjeckien har aldrig varit så nära en VM-final tidigare och trots att man tillhör "the big four" så har de bara tagit ett brons på de tolv spelade mästerskapen. Men trots den tunga förlusten tycker ändå förbundskaptenen att Tjeckiens insats är bra.
- Jag tyckte vi gjorde en bra turnering med en ganska hög lägstanivå, förmodligen den högsta lägstanivån för ett tjeckiskt landslag någonsin på damsidan i alla fall. Vi kunde skapa offensivt även mot topplagen, fast matchen mot Sverige ska undantas. Där tyckte jag att vi inte alls var med och Sverige straffade oss hårt på våra misstag.

Er förstakedja med Urbankova, Krupnova och Ratajova spelar alla i SSL. Vad betyder det för tjeckisk innebandy att ni har flera spelare i SSL?

- Det är det bästa som kan hända. och jag hoppas att flera följa deras väg. Vårt första backpar med Berankova och Jirakova är bara 19 respektive 20 år gamla. Även Martinakova eller Kubeckova kan bli intressanta för SSL i framtiden. Vi hade ju yngst lag av topplagen.

När kommer Tjeckien spela sin första VM-final då?
- Oj, gärna i Uppsala nu när vi vet hur nära vi var och hur lite som saknas för att ta sig till en final. Det är väldigt jämt mellan toppnationerna och allt kan hända.

Den här artikeln handlar om: