Det var många som blev upprörda efter det att Sveriges mål dömts bort - trots att bollen solklart var inne.
Foto: Kanal5/Per Wiklund
Internationellt

IFF förklarar - därför dömdes Sveriges mål bort i VM-finalen

ANNONS

Nu har Internationella Innebandyförbundet publicerat en förklaring till varför domarna i VM-finalen dömde bort Sveriges mål i mitten av den andra perioden.

Under söndagens VM-final mellan Sverige och Schweiz skedde en situation under matchen som ledde till kraftiga reaktioner både under och efter matchens slut. I mitten av den andra perioden hade Sverige en boll inne i mål som därefter dömdes bort efter videogranskning, trots att det tydligt gick att se att bollen gick upp i nättaket.

TV: Se den aktuella situationen här

Bilder: Dplay.se

Nu har Internationella Innebandyförbundet(IFF) publicerat en förklaring kring hur domarna i den aktuella matchen, Tom Kirjonen och Jyrki Sirkka, såg på den aktuella händelsen.
- Jyrki Sirkka som, under matchen var domaren närmast målet, såg situationen och hade åsikten att bollen inte helt hade gått över mållinjen medan bollen var på marken. Situationen före och efter var väldigt hektisk med många spelare i området närmast mål. Han såg droppnätet röra sig men kunde inte avgöra vad som hade orsakat detta. Han signalerade "Inget mål" och efter det att spelet fortsatte informerade Sirkka Kirjonen, via headset, att spelet skulle stoppas under nästa avbrott och att situationen skulle granskas, skriver IFF på sin hemsida.

Man fortsätter att förklara att domarna endast granskade första delen av situationen och ifall bollen i det läget hade korsat mållinjen, och att man inte kollat på det som hände direkt efter när bollen klart flög upp i nättaket.
- Vid nästa stopp i spelet var Tom Kirjonen domaren som skulle göra videogranskningen. Han kollade på situationen flera gånger, men han var endast koncentrerad på läget när bollen var på marken och om den fullt hade korsat mållinjen då eller inte och kom då, baserat på videon, till slutsatsen av inget mål.

- Under videogranskningen tittade han inte på situationen efter detta när bollen var i rörelse, lyftes upp och uppenbarligen korsade mållinjen, eftersom det att båda domarna var koncentrerade på situationen när bollen var på marken då inget de sett hade tytt på något annat.

IFF avslutade med att man anser att beslutet att använda videogranskning var bra, även om själva genomförandet kunde varit bättre.
- IFF anser att beslutet av domarna att avvända videogranskning på målet i den här situationen var bra, men, att genomförandet var inte exakt som det borde ha varit. IFF granskar kontinuerligt protokollen för videogranskningen och hur man ska utveckla processen.
Den här artikeln handlar om: