Moa Gustafsson gjorde hattrick i sin andra VM-match.
Foto: IFF
Internationellt

Legendarens arvtagerska som gjorde hattrick

ANNONS

Anna Wijk tangerade Emelie Lindströms fantastiska landslagsrekord och kanske fick vi se hennes arvtagerska göra entré idag.

Efter att både Sverige och Tjeckien vunnit sina två första matcher i VM var det en gruppfinal som spelades under måndagskvällen och där satte Sverige ner foten rejält och visade vem som bestämde. 4-0, 4-2 och 2-0 skrevs periodsiffrorna till och Tjeckien var mer eller mindre utspelade.
- Vi gör en stabil insats och att vi gör så många mål mot Tjeckien är jättebra av oss, säger VM-debutanten Moa Gustafsson till Innebandymagazinet.

Tjeckien har aldrig vunnit över Sverige men under de sista åren har man kommit närmre och närmre en vinst. Framförallt de två senaste mötena nationerna i mellan har varit väldigt jämna. Först slog Tjeckien rekord förra året då det var första gången som man gjorde sex mål på Sverige när de föll med 6-7 och för två månader sedan var man väldigt nära sin första seger men Sverige kvitterade i slutminuterna och vann sedan på straffar.
- Det är svårt att säga varför vi vann så lätt idag, men jag tycker vi gör det väldigt bra och vi var mer påslagna idag än de två senaste matcherna. Tjeckien kanske inte hade sin bästa dag eller rättare sagt det var vi som gjorde dem lite sämre än vanligt.


Kolla in en situation i matchen som vittnar om Sveriges överlägsenhet.

En anledning till att Tjeckien inte var så bra idag var Moa själv som passade på att göra hattrick i sin andra VM-match.
- Det var jättekul såklart och skönt att det lossnade och då är det bara att fortsätta och köra på. Vi hade bra stäm i femman och då går det lätt att hänga dit dem.

Var det extra skönt för dig som målskytt att det lossnade idag med tanke på att du gick mållös i premiären?
- Det gör inte så mycket så länge alla andra producerar. Men visst var det kul att hänga dit ett par och som jag sa om man gör ett så brukar det lossna och rinna på.

Moas femma tillsammans med lagkamraterna i Mora Anna Wijk och Johanna Hultgren med backarna Ida Sundberg och Moa Tschöp låg bakom fem av de tio målen.
- Vi har två stabila backar som är bra på att fördela bollar. Vi hade bra variation på spelet där vi både var bra på spelvändningar och det etablerade spelet.


Mest landslagspoäng genom tiderna
Namn-matcher-mål-assist-poäng
1. Lindström, Emelie 81 91 90 181
2. Wijk, Anna 102 50 131 181
3. Wibron, Emelie 95 88 63 151
4. Dahlerus, Hermine 107 79 47 126
5. Widar, Karolina 108 71 55 126
6. Eiremo, Josefina 101 63 46 109
7. Ekeroth, Johanna 64 58 45 103
8. Joelsson, Sofia 39 70 32 102
9. Johansson-Delgado, Amanda 57 62 40 102
10. Lindberg, Helena 63 57 44 101

Fetade är med i VM


Sofia Joelsson stod för en assist idag och klättrade en placering på listan över mest gjorda poäng i landslaget genom tiderna. Men Anna Wijk som gjorde 4 assist passade på att tangera Emelie Lindströms fantastiska rekord. Wijk har ju sagt att detta är hennes sista VM-turnering och kanske fick vi se hennes arvtagerska presentera sig idag. Men än så länge nöjer sig Gustafsson med att få spela med en levande legend.
- Det är jätteroligt och hur kul som helt att spela med henne. Hennes passningar går inte att prata om hur bra dem är ens en gång. Hon är komplett som spelare plus att hon har en jättebra blick för spelet.

Imorgon väntar sista gruppspelsmatchen mot Lettland som förlorat båda sina första matcher.
- Har inte riktigt hunnit att tänka på den än. Det blir att tagga till inför den när vi kommer hem till hotellet. Men det är bara att köra på och ta med det vi gjort bra i de två första matcherna.


Läs också:

Matchfakta
Poängligan efter dag 3
Den här artikeln handlar om: