"Jag har alltid gillat tv-spel", säger Jakob Arvidsson.
Foto: Leksands IF
Landet runt

Tidigare SSL-spelare klar för Leksands IF

ANNONS

Den tidigare SSL-spelaren Jakob Arvidsson är klar för Leksands IF och deras nya e-sportlag. Laget ska tävla i E-SHL – en liga som SHL själva står bakom. – Att spela i ett e-sportlag har faktiskt många likheter med ett verkligt lag, säger Arvidsson.

Det var igår som SHL gick ut med att de startar en ny e-sportliga som kommer att starta den 13 januari. Elva SHL-lag finns representerade och i Leksands IF hittar vi Jakob Arvidsson, som tidigare spelat flera år i Team ThorenGruppen SK, varav två i SSL, men som numera återfinns i Allsvenskan och Hagunda IF.

Berätta - hur kommer det här sig?
– Jag har alltid gillat tv-spel och det första NHL-spelet jag spelade var NHL 95. För några år sedan, på NHL 16 tror jag det var, hittade jag detta spelläge där man alltså möts 6 vs 6 spelare via min storebror som redan hade ett lag. Alla styr en gubbe var och vi har även "mänskliga" målvakter. Totalt är det alltså 12 spelare inne i samma match vilket gör att spelet blir väldigt verklighetstroget och det gäller att samarbeta som lag för att ha en chans att vinna, säger Jakob Arvidsson till Innebandymagazinet.

Vad finns det för likheter med en elitsatsning på e-sport och en på innebandy?
– Det finns många likheter, inte minst att lägga ner tid och träna. En skrämmande likhet mellan SSL och E-SHL är också hur bra lagen är på att "straffa" den som tappar pucken/bollen på fel ställe. Då smäller det direkt så det gäller att vara fokuserad och på hugget hela tiden. En annan likhet är ju att vi alla är vinnarskallar och vill vinna.


Hela laguppställningen samt managern Kim "DraySWE" Larsson. Foto: Leksands IF

Vad spelar du för position?
– Jag spelar som defensiv, stay-at-home-städande högerback. Man "bygger" sin egen gubbe och väljer lite av sina attribut själv, jag är 193 cm och väger 95 kilo och smäller på mycket. I princip kan man säga att det är raka motsatsen till hur jag spelar innebandy där jag är en offensiv spelare.

Har du fått någon hjälp av innebandyn på isen?
– Spelförståelsen och själva positionsspelet är ju nästan identiskt så det kan jag ta med mig. Jag förstår enkelt vem jag ska markera och är ödmjuk inför uppgiften, jag håller mig till min arbetsbeskrivning och kör inga snurrar på mittplan, haha!

Vad är ditt mål med spelandet?
– Det är ju mestadels en rolig grej och något jag gör på kvällstid efter innebandyträningen för att komma ner i varv, lite som att många andra kikar på Netflix eller så. Men nu när vi blev signade av Leksand blir det lite seriösare. Vi hade lite teambuilding förra helgen till exempel och har fått in en manager. Vi alla är ju vinnarskallar och vill såklart bli så bra som möjligt, även om det ibland är svårt att tävla mot världsledande finnar som mer eller mindre är födda med en PS4-kontroll i handen...

Finns det några fler innebandyspelare på denna scen?
– Fredric Edholm kommer att spela för Växjö. Annars vet jag ju att Johannes Wilhelmsson är vass, men han lirar mest 1 vs 1. Jag har tidigare försökt få med honom på detta, men han är svårflörtad. Men vill han ha ett provspel så är han välkommen!

Avslutningsvis - vad säger du om Hagundas inledning på säsongen?
– Lite för mycket upp och ner. Höga berg och djupa dalar, vilket är klassiskt. Hagunda har 9-10 nya spelare och ett nytt tränarpar så det vore konstigt om allt bara flöt på. Förhoppningsvis får vi ihop grejerna mer och mer och kan stå som en riktig utmanare om SSL-platserna när kvalet ska spelas i vår.

Om eSHL
Spelas sex mot sex.

Startar den 13 januari och spelas januari – februari 2020.

Två matcher i veckan sänds på Sportbladet, resterande matcher sänds på klubbarnas egna Twitch-kanaler.

Lagen möter varandra vid ett tillfälle, där varje tillfälle består av två matcher. Matcherna i sig är unika och ger poäng individuellt.

eSHL spelas på Playstation 4 och spelet EA NHL 20.

Hela elva lag är klara för turneringen som startar i januari:
Färjestad BK
HV71
IK Oskarshamn
Leksands IF
Linköping HC
Luleå Hockey
Malmö Redhawks
Rögle BK
Skellefteå AIK
Växjö Lakers
Örebro Hockey
Den här artikeln handlar om: