Ida Sundberg har full fokus på det som komma skall om lite drygt en vecka.
Foto: Per Wiklund
Internationellt

En defensiv klippa i ett tokoffensivt lag

ANNONS

Innebandymagazinet träffade backklippan Ida Sundberg på Uppsalalägret och pratade om hennes kamp mot klockan och förväntningarna på VM i Neuchatel.

Om 8 dagar börjar VM i Neuchatel och en av spelarna som kämpat hårdast för att ta sig dit är Pixbo Wallenstams Ida Sundberg. Backklippan slet av hälsenan i januari i år och har ända sedan dess kämpat mot klockan för att hinna bli spelklar till VM.
- Det har gått lite upp och ner vad man har trott. Ibland har man känt sig odödlig och tänkt att det är klart det kommer gå, men sedan har man fått ett bakslag och då har man absolut inte trott på det. I helhet så har jag väl inte trott på det, men det är så klart kul att det gick och att jag klarade det, säger Sundberg till Innebandymagazinet.

Känner du av skadan nu?

- När jag spelar så känner jag inte av det, det är efteråt som jag kan bli lite stel. Men det är också en grej som blir bättre för varje match och jag vet lite hur jag ska hantera det.


Se situationen när Ida Sundbergs hälsena går av


Innebandymagazinet var och tittade på träningen på Uppsalalägret tidigare i veckan och då såg man inga tydliga tecken på att bakklippan varit borta i tio månader från spel. Utan det var samma vanliga brytsäkra och bolltrygga Sundberg som vi så väl känner till.
- Träningen kändes bra. Det var väl lite trötta ben i början men när vi väl kom igång så kändes det bra.

Mycket detaljträning?
- Vi har gått igenom alla frislagsvarianter och alla har fått göra varianter på varandra. Nu har vi några riktigt bra,

Sundberg har spelat 30 landskamper och är Sveriges bästa defensiva back, en roll som är lite av en bristvara i ett väldigt offensivt lag. Trots att 25-åringen känns väldigt rutinerad har hon bara spelat ett tidigare VM 2017.
- Största skillnaden nu är väl att man vet vad man har att vänta sig. Jag vet hur alla känslor kommer vara och hur stort det är. Det visste man inte förra gången. Man visste att det var stort men inte att det skulle vara så kul som det var när vi väl var där.

Sveriges matcher:
Slovakien-Sverige, 7 december kl 18.15
Sverige-Tjeckien, 9 december kl 16.30
Sverige-Lettland, 10 december kl 16.30
Kvartsfinal, 13 december kl 16.00/19.00
Semifinal, 14 december kl 14.30/17.30
Bronsmatch/final, 15 december kl 12.00/15.00


Hur känns det för din del nu inför VM nu med tanke på allt som hänt?
- Nu känns det väldigt bra. Det tar alltid tid innan man kommer in i spelsättet som landslaget har, det är lite annorlunda mot hemma i Pixbo, men jag tycker det kändes bra på matchen i veckan. Det kommer bli bättre och bättre.

VM i Neuchatel är det tolfte VM:et på damsidan och Sverige är storfavoriter med 8 guld totalt och dessutom 6 raka guld. Men Finland har närmat sig mer och mer och de två senaste VM-finalerna har gått till straffar.
- Man kan inte säga annat än att vi är stora favoriter. Alla förväntar sig att vi ska vinna guldet och vi själva har samma förväntningar. Men det gäller att vi gör jobbet och visar hur bra vi verkligen är.

Vad tror du om de andra länderna? Du har ju landslagsspelare från Schweiz, Norge, Finland och Tjeckien i ditt klubblag så du borde ha lite koll!
- Jag vet exakt hur de spelar så det är perfekt (skratt)! Nej, men mot Tjeckien har vi haft några tuffa matcher senaste året så de har väl verkligen steppat upp. Finland är alltid bra i VM och Schweiz har hemma-VM och kommer ha publiken med sig i alla matcher, så det är väl de vanliga fyra som kommer leverera.


VM genom tiderna

1997 (i Finland) 1. Sverige, 2. Finland, 3. Norge
1999 (i Sverige) 1. Finland, 2. Schweiz, 3. Sverige
2001 (i Lettland) 1. Finland, 2. Sverige, 3. Norge
2003 (i Schweiz) 1. Sverige, 2. Schweiz, 3. Finland
2005 (i Singapore) 1. Schweiz, 2. Finland, 3. Sverige
2007 (i Danmark) 1. Sverige, 2. Finland, 3. Schweiz
2009 (i Sverige) 1. Sverige, 2. Schweiz, 3. Finland
2011 (i Schweiz) 1. Sverige, 2. Finland, 3. Tjeckien
2013 (i Tjeckien) 1. Sverige, 2. Finland, 3. Schweiz
2015 (i Finland) 1. Sverige, 2. Finland, 3. Schweiz
2017 (i Slovakien) 1. Sverige, 2. Finland, 3. Schweiz
Den här artikeln handlar om: