Svenska Innebandyförbundets tävlingschef om spelupplägget i herrarnas SSL.

Förbundet om spelupplägget i SSL

ANNONS

Innebandyförbundets tävlingschef Magnus Nilsson berättar om bakgrunden till ändringen av spelupplägget i herrarnas SSL och om det är några förändringar på gång.

Säsongen 16/17 ändrades spelupplägget på herrarnas Superliga och man gick från dubbelmöten och 26 omgångar till derbygrupper och 32 omgångar. Ett upplägg som varit debatterat under hel dess existens. Innebandyförbundets arrangemangs- och tävlingschef Magnus Nilsson berättar om bakgrunden till ändringen.
- Bakgrunden till det nya upplägget började någonstans runt hösten 2015 då det fanns väldigt starka önskemål från SSL-föreningarna och Föreningen Svenska Superligan (FSSL) att spela flera matcher. Utifrån det blev vi involverade i processen och det mynnade ut i det upplägget vi har idag, säger Nilsson till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Vi införde det med vetskapen om att det nya upplägget inte var det absolut mest sportsligt rättvisa. Men vi valde ändå att gå vidare med det upplägget då.

Vem beslutade det?

- Det var en stark uppslutning från föreningarna vilket vi tycker är viktigt i en sådan här fråga. Så vi på Svenska Innebandyförbundet lyssnade på föreningarna och förbundsstyrelsen godkände upplägget.

Upplägget är nu inne på sin fjärde säsong, har ni gjort någon utvärdering på hur det fungerat?
- Vi följer utvecklingen från vår sida och skulle det finnas önskemål från SSL-föreningarna att se över upplägget så välkomnar vi en sådan översyn och är positiva till att titta över upplägget.

Ni har alltså inte gjort någon utvärdering från er sida?
- Det är ju ett upplägg som klubbarna tyckt varit viktigt så det är framförallt en utvärdering som får göras utifrån klubbarnas perspektiv i så fall.

Vad tycker du som tävlingschef om upplägget då?
- Jag vill inte lägga några personliga reflektioner över upplägget. Det viktigaste är att vi har förståelse för den problematiken som belyses utifrån flera perspektiv. Allt ifrån den sportsliga aspekten till belastning och återhämtningsproblematik för spelarna.

Vilken är den sportsliga problematiken?
- Att det inte är det mest sportsligt rättvisa systemet just nu.

Kommer det nuvarande upplägget ses över inom en snar framtid?
- Vi följer utvecklingen och ska det till en förändring så krävs det en bred uppslutning kring ett nytt upplägg. Det måste vara ett upplägg som är långsiktigt hållbart samtidigt som om det ska det ske en förändring måste den ske med en rimlig framförhållning till kommande säsong.

- Så de viktigaste punkterna om det ska till en förändring är att det finns ett nytt upplägg, en bred uppslutning, hållbar långsiktighet och en god framförhållning.

Kommer förbundet föreslå en ändring på upplägget eller är det upp till föreningarna?
- Vi känner att det är viktigt att frågan lyfts från föreningsnivå och FSSL. Det är där det måste börja men vi är positiva till att medverka i dialogen hur en lösning ska se ut och hur den ska formas.

Finns det några diskussioner om det i dagsläget?
- Det pågår inga formella diskussioner mellan oss och FSSL i frågan just nu.

Läs också:
Storvretastjärnan väldigt kritisk - ”skrota 32-omgångarssystemet”
En av världens bästa spelare gillar inte SSL-upplägget
Nykomlingarnas stjärna gillar SSL-upplägget