Fabian Hansson (29) har precis gjort mål mot Lidköping i en match som slutade 10-5 till Åstorp/Kvidinge.
Foto: Kenneth Fridström

Från Herr1an till allsvenskan och lika fort tillbaka

ANNONS

Åstorp/Kvidinge har köpt 3 tur- och returbiljetter från Herr1an till allsvenskan de tre senaste åren men denna säsong har man bara köpt en turbiljett enligt tränare Camper.

Att vara nykomling i allsvenskan södra brukar inte vara lätt och de senaste tre säsongerna har 7 av 11 nykomlingar åkt direkt ur södra serien. Denna säsongen finns det fyra nykomlingar i serien och det är Nykvarn (7p), Lockerud Mariestad (6p), Åstorp/Kvidinge (5p) och Lidköping (3p). Efter fyra omgångar har alla tagit poäng och det är bara Lidköping som ligger på nedflyttningsplats.
- Vi har haft ett tufft program med Karlstad, Örebro och Nykvarn men vi tog tre poäng enligt planerna mot Lidköping. Det känns även som om Nykvarn är starka så där blev det två extra poäng på kontot kan man säga, säger Åstorps tränare Conny Camper till Innebandymagazinet.

Åstorp har åkt hiss mellan Herr1an och Allsvenskan de senaste åren men det är inte lätt att hålla sig kvar i den södra allsvenskan, tittar man de tre senaste säsongerna så har 7 av 11 nykomlingar åkt ur direkt.
- Det är stor skillnad på spelet mellan serierna och vi har ju åkt ut tre år på raken. Vi vinner alltid serien i ettan men sedan har vi haft svårt att klara oss kvar. Men senast vi var uppe så var det sju lag som tippade att de skulle gå upp till SSL, så södra serien har varit väldigt väldigt bra de senaste åren.

Den södra serien har bevisligen varit väldigt stark med tanke på att när man gjorde om kvalet till allsvenskan för två säsonger sedan, så att de södra lagen inte kvalade mot de södra och de norra mot de norra, så har fyra lag från södra allsvenskan gått upp till SSL. Men årets serie ser inte lika stark ut som de tre senaste säsongerna enligt Camper.
- Den känns inte alls lika stark år. Det är fyra nykomlingar plus att Craftstaden, Lillån och Lagan känns inte jättestarka om man jämför med lag som Kalmarsund och Warberg för om åren. Så jag tror serien kommer bli jämnare nu än på många år.

Vem är bästa nykomlingen i år då?
- Nykvarn känns jäkligt starka med deras förstakedja med bröderna Rigogiannis och Oskar Janthe. Vi slog dem i och för sig borta men de känns väldigt starka. Det känns dock som alla fyra gjort det bra inledningsvis.

Hur många nykomlingar tror du klarar sig kvar i år?
- Jag tror att vi och Nykvarn kommer att klara sig kvar. Lidköping och Lockerud kommer få det svårt.

Vilket lag kommer göra dem sällskap ner i Herr1an då?
- Craftstaden har ju börjat sämst och jag tror att de kommer få lämna även om de kommer ta många poäng på sin hemmaparkett. Lillån och Lagan kan även blanda sig in i kampen men spontant känns det som Craftstaden får lämna just nu, men då har inte serien hunnit att sätta sig än och mycket kan hända.

Idag står viktiga poäng på spel när Åstorp åker till Mariestad för att möta nykomlingskollegan Lockerud som är väldigt starka hemma och som vunnit båda sina hemmamatcher.
- De är väldigt starka hemma men förlorat stort på bortaplan. Jag har inte jättebra koll på dem men vet om att de haft en tuff försäsong där de tappat flera spelare. Så det känns som att deras trupp är väldigt tunn antalsmässigt. Det gäller att vi skakar av oss bussresan och liv i benen direkt.

Varför vinner Åstorp?
- Vi har en bra känsla i truppen nu efter två raka vinster. Försvaret har fungerat väldigt bra och vi har släppt in mindre en fem bollar i snitt vilket är väldigt bra med tanke på att vi mött Karlstad, Örebro och Nykvarn. Sedan har vi även fått igång målskyttet där vi gjorde 6 mot Nykvarn och 10 mot Lidköping. Så den kombinationen med att vi är täta bakåt och fått igång målskyttet så är vi väldigt starka.


Läs också:

Kan årets nykomlingar trotsa den historiska statistiken?