Bilder från premiärmatcherna mellan Göteborg - Lindome och Storvreta - Åkersberga.
Foto: AC.Kårhag och Adam Troy

Så var premiäromgången av damallsvenskan

ANNONS

Vi tar en snabb koll på vad som hände i premiäromgången av damallsvenskan från norr till söder.

I helgen spelades det full omgång i damallsvenskans alla fyra serier och så här slutade dem.

NORRA
IBF Dalen - Örnsköldsvik IBK 3 - 4 SD
Sundsvalls IBF - Notvikens IK 5-4
Klockarbergets BK - Kågedalens AIF 4-5
RIG Umeå IBF - Thorengruppen IBK 3 - 3 e.förl.

Det brukar alltid klagas på att norra serien är för ojämn men om man får tro på premiärresultaten så är det ett minne blott i norr. Två matcher gick till förlängning och de andra två slutade med en uddamålsvinst. Det blev delad pott i toppmötet mellan RIG och Thorengruppen och precis som i DJ18-kvalet förra helgens så var det RIG som kvitterade med ett sent mål. Kågedalens Elin Hultman fick en drömstart i sin allsvenska debut med 4 mål. 18-åriga Moa Kruuka som är ett år äldre än Hultman gjorde hattrick för Notviken.
- En jämn match där vi startar på ett förtroendegivande vis och leder helt rättvist efter första perioden. I den andra perioden blir vi aningen passiva och det utnyttjar RIG som både spelmässigt och målmässigt hamnar i förarsätet inför tredje perioden. Vi visar dock fin moral och står för en gedigen arbetsinsats, vilket betalar sig i den tredje perioden. Där lyckas vi både kvittera och ta ledningen i slutet. Tyvärr lyckas RIG i sin tur kvittera med drygt två minuter kvar och tar således matchen till en förlängning som blir mållös. Sammanfattningsvis skulle jag se det som ett rättvist resultat, där båda lagen är spelförande i olika perioder, summerar Christoffer Suominen toppmötet på Thorengruppens hemsida.

Östra
Storvreta IBK - Åkersberga IBF 4 - 4 e.förl.
AIK IBF - Älvsjö AIK IBF 4-6
IBF Falun - Bele Barkarby IF IBF 6-3
Alunda IBF - Hammarby IF IBF 4-5

De tre nykomlingarna Alunda, AIK och Storvreta fick det tufft i debuten och det var bara Storvreta som lyckades få med sig en poäng hem. Åkersberga lyckades kvittera till 4-4 med 41 sekunder kvar trots att man hade en spelare utvisad. Superfavoriterna Falun gjorde jobbet och städade av Bele Barkarby komfortabelt. I poängligan Hammarbys notoriska poängtjuven Moa Hedlund ledningen efter 4 mål. På samma poäng hittar vi Älvsjös Frida Nilsson som stod för ett mål och 3 assist.
- Men med strax över två minuter kvar på klockan trycker Åkersberga in en reducering, 4-3. Den som målar finns dock inte med i matchprotokollet och bortalaget åker på ett matchstraff. Trots numerärt underläge kan Åkersberga få med sig en straff som Miranda Nilsson får in lite turligt, skriver Storvreta på sin hemsida om upplösningen av matchen.

VÄSTRA
Linköping IBK - Rönnby Västerås IBK Ungdom 1-6
Fröjereds IF - Västra Mälardalen IB 4-5
IBF Linköping - IBF Örebro Ungdom 2 - 2 e.förl.
Telge SIBK - IBK Lockerud Mariestad 4-3

För tredje året i rad så förlorade Lockerud Mariestad seriepremiären vilket oftast brukar vara ett bra tecken då laget kvalat till SSL de två senaste säsongerna. I övrigt ganska så väntade resultat förutom det forna SSL-laget Linköping IBK som åkte på en rejäl smäll mot Rönnby Ungdom. I toppen av poängligan hittar vi en fd SSL-spelare i form av Izabell Rydell, 20-åringen har de tre senaste säsongerna spelat med Rönnbys A-lag där hon brukar göra runt 20 poäng. 2 mål och 1 assist blev det för Rydell.
- Vi kommer in fel i första perioden. Vi tar över och växer in i det. Tycker att sista halvan är precis det lag som vi är. Sätter en tung press, och har chanser att kvittera. Trots förlust så tar vi med oss sista delen. Vi får ladda om, och ser fram emot nästa helg med dubbelmatcher. Emelie Cohen och trion Jennifer Wiren, Wilma Lundin, Ellen Nyman ger jag extra plus idag, kommenterade Lockeruds tränare Jonas Boväng den sedvanliga premiärförlusten till lagets hemsida.

SÖDRA
FBC Kalmarsund - Sävsjö IBK 5-3
IBK Lund Elit IBK Lund - Lindås Rasta IBK 3-1
IBK Göteborg - Lindome IBK 3-2 SD
Växjö IBK - Hovslätts IK 8-5

I södra fick nykomlingen Växjö en flygande start med en stabil seger mot fjolårssexan Hovslätt, dessutom premiäromgångens målrikaste match. Seriens andra nykomling fick inga poäng men man kom undan med hedern i behåll då man bara fick stryk med två mål mot förväntade topplaget Kalmarsund. Den största skrällen i alla fyra serier hittar vi i förra säsongens SSL-lag Göteborg som tappade poäng mot Lindome trots en 2-0 ledning. Trots 30 mål i omgången så var det ingen spelare som gjorde mer än två poäng och överst i poängligan hittar vi Växjöspelaren Hanna Jönsson som gjorde två mål.