AIK var en av sju föreningar idag som nekades elitlicens på grund av eget negativt kapital.
Foto: Per Wiklund

Miljonskuld för AIK måste hämtas in på 8 månader

ANNONS

AIK Innebandy riskerar att tvångsnedflyttas om man inte hämtar in cirka en miljon kronor i negativt kapital innan den 30 april 2020.

Förra veckan offentliggjordes det hur det gått med elitlicensen bland SSL-lagen och då var det tre föreningar som nekades elitlicensen. Storvreta och Helsingborg på grund av negativt kapital och Malmö som behövde komplettera med uppgifter.

Idag kom beskedet bland de allsvenska klubbarna och Herr1an-föreningarna. Totalt sett är det sju föreningar som nekas elitlicens på grund av negativt eget kapital samt femton föreningar som saknar en auktoriserad/godkänd revisor. Det är även 34 föreningar som behöver komplettera sina uppgifter innan ett beslut kan tas, och totalt sett 57 föreningar som beviljas elitlicens av svenska innebandyförbundet.

Ett av lagen som nekats elitlicens i allsvenska på grund av negativt kapital är AIK. Ett besked som inte kom som någon överraskning för ordförande Annelee Bergstrand.
- Det var väntat, vi har koll på våra finanser så det var ingen större överraskning. Vi har under många år jobbat med vårt underskott, säger Bergstrand till Innebandymagazinet.

Hur stort underskott har ni?
- Det är ungefär en miljon som vi måste hämta hem det kommande året.

Det som gäller nu för AIK är att de måste lämna in en handlingsplan som elitlicensnämnden kommer att gör en kontrollbalansräkning på den 30 november, för att se så AIK ligger i fas med handlingsplanen. Den 30 april nästa säsong måste AIK ha vänt underskottet på 1 miljon till eget positivt kapital annars degraderas man en serie till 2020/21.
- Detta är inget som man löser på kort sikt men vi har under flera år jobbat med att stärka upp vår organisation. Hitta sponsorer som vill jobba långsiktigt med oss. Vi har även en modersförening som ska satsa på oss lite mer. Sedan ska vi starta upp flera aktiviteter och projekt så som innebandyskolor, cuper och summercamp. Det är projekt som inbringar stora intäkter. Men det viktigaste är att vi skapat oss själva en organisation där vi kan följa upp vår ekonomi dagligen så att det inte dyker upp några obehagliga överraskningar framöver.

Hur har ni satt er i denna ekonomiska knipa?
- Historiskt sett har AIK varit en stora innebandyförening och skördat många fina titlar. Men det har varit svårt att mätta munnen efter matsäcken. Det gick fel för några år sedan och då drog vi på oss kostnader som vi inte hade intäkter för. Så under de fyra senaste åren har vi jobbat med att stärka upp ekonomin och minska vårat underskott. Vi hade betydligt större underskott för några år sedan så vi tycker att vi varit väldigt duktiga.

Hur stort var underskottet för några år sedan då?
- Vi hade nästan fem miljoner i skulder för fem år sedan. Vi har sanerat våra kostnader kraftigt sedan dess och vi har sålt lite spelare. Så det har lagts ner oerhört många timmar för att skapa ett så här hyfsat bra läge som vi har idag.

Hur orolig är du över att ni inte kommer klara detta och tvångsnedflyttas?

- Jag är inte alls orolig utan jag känner mig trygg att vi kommer skrapa ihop den här miljonen innan april nästa år.

Läs också:
Flertalet föreningar nekas elitlicens
Så klarade Warberg elitlicensen
Malmös klubbchef om den nekande elitlicensen
Så ska Storvreta undvika att bli tvångsnedflyttade
Tre föreningar blev nekade elitlicensen