Sommarens hetpotatis har svalnat och igår kom beskedet att den nya grepplindaregeln inte kommer att införas.
Foto: Per Wiklund och IFF
Produktguiden

IFF om varför de slopar nya grepplindaregeln

ANNONS

Igår kom beslutet att IFF inte inför den hett omdiskuterade regeln om grepplindor. IFF:s generalsekreterare John Liljelund förklarar varför.

I mitten på juni slog bomben ner att Internationella Innebandyförbundet (IFF) hade beslutat att inför en ny regel angående grepplindor, som gick ut på att man inte fick spela med olika märke på linda och klubba. Beslutet startade en folkstorm och hela innebandyvärlden var upprörda på sociala medier. Men igår kom ett nytt beslut från IFF att man slopar regeln. Dessutom så byter Material Board, som tog fram förslaget om regeländringen, namn efter sommarens folkstorm. IFFs generalsekreterare John Liljelund förklarar varför den nu heter Material Advisory Board istället.
- Material Advisory Board(MAB) är ett beredande organ som diskuterar frågor gällande innebandymaterial och ger rekommendationer till IFF:s styrelse. Det fattar inga slutliga beslut. Vi ville klargöra detta, eftersom det rörde sig rykten om att MAB skulle fatta beslut, säger Liljelund till Innebandymagazinet.

MAB hade ett extramöte i augusti angående grepplinderegeln efter att två medlemmar hade invändningar mot den. Vad var det för invändningar som diskuterades?
- IFF hade fått mycket feedback gällande regeln och efter det första Material Advisory Board-mötet i juni hade två av våra medlemmar informerat att de inte längre står bakom förslaget. Material Advisory Board diskuterade de problem som regeln skulle ha fört med sig.

För ett par månader sedan så rekommenderade MAB att införa den nya regeln, nu har man helt vänt och alla var överens om att man inte vill införa den nya regeln. Vad är det som hänt under dessa månader som ligger bakom helomvändningen?
- Detta borde man nog fråga medlemmarna i MAB om. På basen av den feedback vi fick var det klart för oss att regeln, som beslutats inte fungerade som det var tänkt och inte hjälpte att utveckla sporten. Därför var IFF redo att stryka den.

Kan du utveckla lite mer varför IFF valde att stryka regeln?
- Det finns inte så mycket mer att säga – vi fick en stark reaktion från spelarna och marknaden, vilken vi lyssnade på. På basen av detta drog vi våra slutsatser och strök regeln.

Regeln införs inte 2020 som det var tänkt men kan den komma att införas i framtiden?
- I sin nuvarande form kommer den nog knappast att dyka upp på nytt. Vi kommer säkert att införa vissa regler i relation till EU:s kemidirektiv, efter att de införts 2020, men dessa påverkar inte spelarna på något vis.

Läs även
EXTRA: Här är IFF:s beslut kring grepplindaregeln
Svenska Innebandyförbundet om den nya regeln
IFF:s generalsekreterare om dagens het potatis
EXTRA: Nya regler kring grepplindor på innebandyklubbor
Kraftiga reaktioner på gårdagens stora snackis
Assists VD om nya grepplinda regeln
Den här artikeln handlar om: