Tubens tankar om damernas SSL säsongen 2019/10.
Foto: Per Wiklund

Tubens tankar om: SSL dam

ANNONS

Den före detta SSL-tränaren Tobias ”Tuben” Svensson delar med sig av sina tankar hur SSL dam slutar kommande säsong efter 26 omgångar.

Det är bara 15 dagar kvar tills premiären av damernas SSL och tidigare i dag tippade Innebandymagazinets tre redaktörer hur tabellen kommer se ut efter 26 spelade omgångar. Vi har även bjudit in en expert att dela med sig av sina åsikter och tankar om kommande säsong och det är ingen mindre än Tobias Svensson som tränat Sirius damlag de två senaste säsongerna.

1. IKSU – Sveriges bästa lag på pappret och kommer vara lika dominanta denna säsongen under grundserien. Åkte på sin svacka i semifinalen förra säsongen men det är glömt och laget kommer vara otroligt taggat för att återta tronen som Sveriges bästa lag även på planen.

2. Mora – Viktigt att behålla Anna Wijk. Har värvat in många nya offensiva spelare med bland annat Elsa Frisk och hemvändaren Jessica Eriksson i spetsen. Moa Andersson till Pixbo är ett stort tapp men laget kommer vara i toppen som alltid.

3. Pixbo Wallenstam – Laget har tappat rutinerade pjäser som Alicia Fylke, Lisa Andebratt och Linda Andersson men har värvat otroligt bra enligt mig. Unga hungrig spelare som kommer tillföra ännu mer aggressivitet i laget. Andrea Envall, Cajsa Elm och Moa Andersson i all ära men jag håller Rikke Ingebrigtsli Hansen som den mest intressanta värvningen.
------------------------------------------

4. Endre – Denna säsongen kommer Endre kliva förbi ett av topplagen och jag tror de kommer passera Täby. Finns kapacitet att bygga upp tre slagkraftiga formationer offensivt och får laget rull i anfallszon blir de svårstoppade. Radarparet från RIG, Ellen Bäckstedt och Wilma Johansson är återförenade. Sara Steen kommer fortsätta leverera poäng tillsammans med Linnea Wallgren. Alltid folkfest i ICA-Maxi Arena.

5. Täby – Hur stort blir tappet av Jennifer Stålhult? Kommer Christian Mattsson klara pressen att leda de regerande mästarna? Forwardssidan är otroligt bra med bland annat Julia Croneld, Matilda Sjödin och nyförvärvet Agnes Wiklund. Moa Tschöp kommer fortsätta dominera, Sofie Rissveds är ett bra nyförvärv på backen och kan Alexandra Djurling hitta formen som i slutspelet kommer Täby kunna komma högre än femma.


6. Västerås Rönnby – Det är alltid lika säkert att Rönnby slutar 6:a som att julafton inträffar den 24 december här i Sverige. Defensivt har laget tappat spelare som Karin Nygren och Emma Hellberg men de kommer ställa upp med en bra backbesättning ändå. Offensivt såg det sådär ut förra säsongen trots skickliga spelare men jag tror det kommer släppa rejält i målskyttet under säsongen. Rönnby är ett starkt hemmalag och kommer ta väldigt många poäng i sin borg.
----------------------------------------

7. Sirius – Ännu en säsong har Sirius en stor spelaromsättning och många nya ska spelas in i laget. Nya huvudtränaren Mårten har gått ut hårt med att en realistisk målsättning är att sluta topp fyra, känner själv att målet borde vara topp åtta och slutspel. Sofie Paulsson och Evelina Sparf kommer tillbaka till spela efter sina skador förra säsongen. Natalie Hjertberg är en bra värvning men hur stort blir tappet av lagets hjärta Maria Schoeps-Jonsson och förra säsongens poängdrottning Anges Wiklund?


8. Jönköping – Har i princip samma lag som förra säsongen bortsett från Cajsa Elm som lämnar för Pixbo. Laget har en fruktad förstafemma med bland annat Micaela Lundmark och Felicia Glad men tror Ivarsson vill bygga upp en lika slagkraftig andraformation nu för att fortsätta lagets utveckling. Sofia Blixt gjorde en fin säsong i målet och hon kommer bli lika viktig i lagets jakt på slutspel.

9. Karlstad – Karlstad är ett mysterium som jag aldrig förstått mig på. Laget har enorm kapacitet och besitter stor kvalité men i slutändan lyckas man inte knyta ihop säcken. Både Amanda Berggren och Adina Augustsson valde att stanna kvar trots anbud från andra föreningar och Jessica Rolfö i målet är väldigt stabil. Kommer kämpa in i det sista om en plats 8a men räcker inte hela vägen denna säsongen heller.


10. Dalen – Nathalie Hjertberg, Sandra Törnqvist, Wilma Johansson och Frida Eriksson är tunga tapp för Umeålaget men laget har värvat unga och väldigt intressanta spelare som ersättare. Julia Näslund kommer kunna axla Nathalie, Elina Hirvi kommer göra poäng och Caroline Hansen är en stabil tvåvägsspelare som kommer göra det hårda jobbet. Laget nådde Slutspel förra säsongen, mycket tack vare en av Sveriges bästa målvakter i Matilda Wirthig och hon kommer behöva spela på topp av sin förmåga ifall laget ska kunna upprepa bedriften. Enligt mig får man ta en säsong där man bygger nytt för att nästa säsong kunna knipa en slutspelsplats igen.

11. Malmö – Även Malmö tappar spelare som har gjort otroligt mycket för laget under många säsonger men på två femmor är man bra. Ellen Rasmussen kommer fortsätta dominera även denna säsongen. Johanna Nilsson, Marlene Lennartsson, Jessica Jensen och Johanna Olsson är svåra att ersätta och Malmö har värvat in många unga spelare. De kommer behöva tid att komma in i tempot men en spelare som sticker ut bland nyförvärven är Andrea Gämperli från schweiziska mästarna Kloten-Dietlikon.
--------------------------------------------------------

12. Warberg – Andrea Envall lämnar för Pixbo och det kommer bli ett stort tapp för Warberg men viktigt att Therese Arneson kritat på nytt kontrakt. Man vill ta nästa steg och försöka blanda sig i kampen kring slutspelsplatserna men det blir att försöka hålla sig kvar i SSL, vilket jag tror laget klarar av. Man har ett bra försvarsspel och många spelare med SSL-rutin. Det kommer väga tungt i slutändan.

13. Nacka Wallenstam – Succélaget som gjort en raketklättring i seriesystemen. Som nykomlingar i allsvenskan förra säsongen gick man obesegrade och ska nu få testa vingarna i Superligan. Det kommer bli en stor omställning för detta unga lag och frågan är om de klarar den stora skillnaden. Vilde Rundfloen kommer bli en rolig bekantskap för SSL-publiken, otroligt mogen i sitt spel och besitter ett fint driv och bra bollbehandling. Offensivt kommer ett stort ansvar att ligga på Hanna Berg och Philippa Blom samt nyförvärvet Frida Svan från Hammarby. De kommer bli jämt i bottenstriden men tror Nacka kommer falla i slutändan.

14. Skoghall – Tyvärr Skoghall, det finns några spelare som absolut kommer göra avtryck i SSL som exempelvis Matilda Jansson och Julia Mossberg men som lag kommer man inte räcka till. Det kommer bli en ettårig sejour i SSL innan laget är tillbaka i allsvenskan igen.