Finland vann till stor del genom sina formstarka spelare från finska toppklubben Classic, där bland andra Juha Kivilehto ingår, som vann både Champions Cup och finskt ligaguld säsongen 2018/19.
Foto: IFF
Internationellt

Finska finalhjältens besked: Vill spela hemma-VM 2020

ANNONS

Idag är det exakt sju månader sedan VM-finalen i Prag, som Finland vann mot Sverige med 6-3. Vi fick en kort pratstund med matchens huvudperson - backveteranen och tvåmålsskytten Juha Kivilehto.

Den 9 december 2018 lyckades Finland göra det som man bara hade gjort en gång tidigare, försvara ett VM-guld. Senast man tog två guld i rad var 2008 och 2010. O2 Arena i Prag, Tjeckien, var platsen för VM-finalen med över 16 000 åskådare på läktarna.

Finland tog greppet redan efter dryga tre minuter när Juha Kivilehto gjorde 1-0. En ställning som stod sig in i andra perioden. 2-0 kom genom Peter Kotilainen, innan Sverige skulle både reducera och kvittera. Psykologiskt viktiga 3-2-målet gjordes av Kivilehto och Finland kunde sedan rycka ifrån till en seger med 6-3.
- Finalen var jättejämn match, och jag tycker att det avgörande var Eero Kosonens insats i finalen. Han vann matchen för oss, säger finska hjälten Juha Kivilehto till Innebandymagazinet.

Utöver målvakten Kosonen, som senare utsågs till världens bästa innebandyspelare för året 2018, var det Kivilehto själv som hade en stor roll i VM-finalen. 38-årige backen är inte känd för att göra många mål, han gjorde exempelvis bara ett enda på hela sin sista SSL-säsong i Helsingborg 2017/18, men i den här matchen stod han för två stycken. Han blev också utsedd till matchens lirare.
- Absolut är jag nöjd i min insats i finalen, det är inte varje dag som jag gör två mål i samma match, eller samma säsong, skrattar Kivilehto.

Nästa gång har ni chansen att ta ett tredje raka guld, på hemmaplan. Vad talar för att ni kommer lyckas?
- Vi har just nu ett riktigt bra lag och bra mix med unga killar och lite rutinerade spelare. Och vi vet helt säkert att vi kan utveckla vårt spel till nästa VM. Men vi kan inte glömma att även alla andra kommer vara bättre, det viktigaste är att vi kommer göra vårt eget jobb bättre än andra.

Siktar du på att vara med där?
- Absolut vill jag vara med i hemma-VM och vinna ett guld till.
Den här artikeln handlar om: