Nu och då - Sara Bergström i Svärtingetröjan och i landslagströjan 2009.
Foto: Kristoffer Bergman och Jesper Mattsson
Landet runt

Fd Landslagsspelare Sveriges bästa damspelare

ANNONS

Med över 6 poäng per match är Sara Bergström Sveriges bästa poängmakare på damsidan 2018/19.

2015/16 tvingades Sara Bergström lägga en framgångsrik karriär på hyllan på grund av skada. Hon spelade flera säsonger i SSL för Täby och Linköping och 2009 kom hon tvåa i poängligan bakom Emelie Lindström. En bedrift som tog henne till landslaget. Men när ett par gamla kompisar startade upp ett nytt Dam2anlag inför denna säsongen så dammade Bergström av klubban igen som fortfarande var full av magi.

Hon öste in 80 poäng för Svärtinge IBK och med ett snitt på 6,15 poäng per match blev hon Dam2an allra bästa poängplockare.
- Det känns såklart roligt att takterna sitter i. Det var inget jag tänkte på under säsongens gång förrän det nämndes i Innebandymagazinet, men nu så här i efterhand känns ju ett snitt på över 6 poäng per match bra får jag säga, säger Bergström till Innebandymagazinet.

Bergström har varit en poängmaskin av rang under hela sin karriär. 2009 blev 70 poäng i SSL för Täby, 2012 blev det 70 poäng för Linköping i Allsvenskan och i år blev det personligt rekord på 80.

Vad är skillnaden mellan SSL-Sara, allsvenska-Sara och dagens Svärtinge-Sara?
- Oj, jag skulle säga att det nog finns några skillnader men att det på det stora hela är samma gamla Sara som hellre passar än skjuter själv och som starkt ogillar att förlora.

- Jag blev nog surare förr om jag inte var nöjd med matchen, men vinnarskallen finns kvar än. Jag har även klart färre ritualer innan match nu jämfört med tiden i SSL. Nu är det mer ut och köra till skillnad från förut när jag var tvungen att göra precis den där snabba löpningen innan och sätta bollen i det högra krysset på uppvärmningen innan jag var redo för match.

Förutom att bli utsedd till Sveriges bästa Dam2anspelare så placerar snittet henne även som Sveriges bästa producerande damspelare från SSL-Dam3an samt Sveriges tredje bästa poängmakare i alla seniorserier från SSL ner till Herr6an.
- Min säsong har varit lite upp och ner. Att det gick så pass bra poängmässigt trots en hel del småskavanker under säsongen gör att jag är extra nöjd så här efteråt. Och jag kan inte förneka att det såklart är häftigt att vara topp-3 av Sveriges bästa poängmakare. Sen att jag har spelat med riktigt vassa medspelare som drämmer in bollen i mål på mina passningar har gjort det hela enklare såklart.

Med Sara i laget plus en hel del andra gamla SSL-spelare från Linköping så vann Svärtinge Dam2an i Östergötland och gick upp till ettan.
- Säsongen i Svärtinge var rolig, vi har hela tiden kört för att innebandy är kul och att vi varit ett gött gäng, både gamla rävar som jag själv och helt nya spelare som aldrig spelat förr. Vi har kört efter de förutsättningar vi haft , ibland enbart två avbytare eller halva laget med någon krämpa, men vi har hela tiden haft det kul tillsammans, det tror jag varit anledningen till vårt fina resultat.

Hur tänker du angående din framtid. Kommer vi få se dig högre upp i seriesystemet igen eller säger kroppen ifrån att göra en Emelie Lindström?

- Haha, nja det blir ingen ny satsning mot toppen i alla fall. Spelar jag nästa säsong gör jag det i Svärtinge men jag har inte bestämt helt än. Har fortfarande lite känningar från säsongen som varit så det beror helt på hur kroppen känns i höst. Suget lär finnas i alla fall och det är verkligen ett härligt gäng att spela med.


Den här artikeln handlar om: