Ida Sundberg från VM-finalen i Bratislava 2017 där hon bildade backpar med Isabell Krantz i andrafemman.
Foto: Per Wiklund

Den skadade landslagsstjärnan om dagens truppsläpp

ANNONS

Ida Sundberg berättar om den tuffa rehabträningen efter att hälsena gick av och hennes tankar om den svenska landslagstruppen som släpptes tidigare idag.

I början på januari så drabbades Pixbostjärnan och landslagsbacken Ida Sundberg av en allvarlig skada och hälsena gick rakt av. Sedan dess har hon kämpat på med sin rehabträning för att försöka hinna vara spelklar till VM som avgörs i Schweiz i december.
- Det går långsamt framåt. Foten svullnar fortfarande ganska mycket vid ökad belastning vilket gör att rörligheten blir sämre och då även gången, så jag haltar fortfarande en del när jag går vilket såklart aldrig är bra, säger Sundberg till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Men det blir bättre och bättre och man lär sig hela tiden att se varje lite minimalt framsteg som ett framsteg, vilket var svårt i början då man gärna ville klara allt direkt.



När beräknas du vara tillbaka i full träning och när tror du att du är redo för SSL-spel igen?
- Det är svårt att säga då det är väldigt individuellt. Men rehabtiden för att vara tillbaka i fullt i spel sägs vara 9-12 månader och jag hoppas såklart på så kort som möjligt, men rimligt är väl att jag missar första matcherna i höst och är tillbaka någon gång i oktober/november. Men man vet som sagt inte, det kan ta både kortare och längre tid.

När vi pratades vid senast efter skadan så var ditt stora mål att bli fullt återställd så att du skulle kunna vara med och kriga om en VM-plats. Hur nära känns VM nu?
- När jag skadade mig förstod jag inte riktigt att rehabtiden var så lång som den är och jag trodde jag skulle vara helt klar och redo för spel efter cirka 6 månader. Då var VM mitt huvudmål och det kändes absolut som om jag skulle ha chansen att ta en plats som alla andra.

Men...

...Sen fick jag höra och förstod att jag nog skulle räkna med cirka 9-12 månader istället och sen dess har jag väl försökt ställa in mig på att VM nog är ganska kört och att jag inte kan ha det som mitt största mål. Skulle jag vara hel och frisk och blir uttagen får jag istället se det som en stor bonus. Men kort och gott så vill jag inget annat än att spela VM i december, mer än så kan jag inte säga.

Idag släpptes truppen till det första landslagslägret inför VM, vad är din spontana reaktion på den truppen?
- Spontant är det en ganska väntad trupp med inga större överraskningar. Det finns en stomme med spelare som varit med mycket förr och sedan har man kryddat till det med några som gjort en fin säsong och förtjänat att vara med.

Några spelare du blev överraskade över att de kom med och var det några du saknade?
- Nej, det var väl ingen jag blev överraskad över som var med. Såklart har jag bäst koll på mitt egna lag och jag tycker Caroline Adelöw och Linnéa Wilhelmsson är två spelare som gjort en väldigt bra säsong för oss och även ett grymt bra slutspel. Så båda dem tycker jag borde fått chansen, samtidigt som jag vet att om de bara fortsätter som de gjort kommer det inte dröja länge förrän de får chansen att visa upp sig även i landslagssammanhang.

Läs mer
Extra - hela truppen till landslagslägret
Landslagsstjärnans besked om den allvarliga skadan