Sök
Landslagschefen Joakim Lindström om framtiden för svensk herrinnebandy.
Foto: Per Wiklund
SSL dam

Landslagschefen om framtiden för svensk herrinnebandy

Joakim Lindström svarar på frågor om U19-förbundskaptenens och sin egen framtid efter det andra raka finalmissen i U19-VM.

Sverige anser sig själva vara världens bästa innebandynation, något som varit lika självklart som en soluppgång förr i tiden. Men nu är det inte alls lika självklart längre att vi är nummer 1 i världen, i alla fall inte på herrsidan.

På herrsidan har Sverige bara tagit guld två gånger de senaste 12 åren medans Finland tagit fyra varav de två senaste. U19-landslaget på herrsidan har två raka silvermedaljer och mästerskapet innan missade man medalj helt på hemmaplan.

Så hur mår egentligen svensk herrinnebandy frågar vi landslagschefen Joakim Lindström?
- Resultatmässigt är det totalt sett för svagt såklart med tanke på vår fina historia. Målsättningen är alltid att ta guldet. Min uppfattning är dock att det finns en obalans i kraven på VM-guld samtidigt som konkurrensen är en annan idag, säger Lindström till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Det finns ingen given väg till ett guld. Det är 2019 nu och att tro att våra konkurrenter, Finland borträknat, hade tänkt att bara se på när de två toppnationerna vinner guld är antingen naivt eller okunskap. Sen tror jag nödvändigtvis inte att svensk herrinnebandy mår dåligt, möjligtvis att vi lider av ett sämre självförtroende just nu.

Inför det nyss avslutade U19-VM:et så sades det att det var en av Sveriges bästa årskullar någonsin som ställde upp. Trots det blev det bara ett silver, hur rankar du deras insats?
- Det är svårt att sätta betyg i en siffra. Ett stort mål under VM-resan har givetvis varit att bryta de senaste två världsmästerskapens vinnare Finlands momentum. Segern mot dem i semifinalen var en av de finaste matcherna jag sett ett svensk landslag göra på länge. Aggressivt, intensivt och med ett effektivt anfallsspel. Precis som vi vill se ett svensk landslag.

Men Sverige förlorade premiärmatchen mot Tjeckien med 5-1 och i finalen mötte man Tjeckien igen och då blev de en ännu större förlust med 2-8.
- Sen förlorar vi två möten klart mot Tjeckien även om siffrorna kanske blev lite väl stora i finalen. Vi tappar i effektivitet och vårt anfallsspel var inte lika girigt eller tillräckligt varierat. Vi gavs chansen att göra match av det genom alla Powerplaylägen. Men vi fick inte till det där i finalen.

- Samtidigt har Tjeckien kommit starkt under året och var riktigt bra redan under EFT. De var VM:s bästa lag med ett otroligt aggressivt och bra försvarsspel samt målvaktsspel.

Vad säger du om Sverige spelare då?
- De svenska spelarna har visat passion och glöd till sista sekund och har i stort gjort ett mycket fint landslagsår. Vi saknade pricken över i:et. Det är en fin grupp och jag är stolt över dem. De kommer gå bra för många av dem.

Förbundskapten Markus Puskala har förlorat två raka mästerskapsfinaler nu, hur ser ditt förtroende ut för honom och kommer han fortsätta som förbundskapten eller är det dags för något nytt?
- Jag har absolut förtroende för Markus. Markus är en mycket duktig tränare och förbundskapten. Och det inkluderar hela hans stab. Förbundskaptensjobbet tar tid att komma in i – vad gäller spelare exempelvis så är det en stor omsättning på U19 och man behöver kunskap om dem.

- VM-resan som nu slutade i Kanada har i stort varit bra. Men då hade också staben följt många av spelarna sedan Sweden Floorball Youth Camp. En fördel som kommer med kontinuiteten. Men det klart att det är tufft för alla inblandade när vi inte lyckats ta tillbaka guldet. Vi kommer att sitta ned och utvärdera nuläget och framtiden när vi landat denna resa.

Sedan du tillträdde som landslagschef hösten 2015 har Sverige tagit 4 silver på herrsidan, två på Herr och två på U19. Hur mycket ansvar har du i de missade gulden?
- Som landslagschef är jag ytterst ansvarig för hela verksamheten och däri ligger även resultaten. Resultaten är viktiga och tankarna med att förbättra dem har jag med mig till jobbet varje dag.

- Men för mig handlar jobbet lika mycket om vilket typ av landslag vi vill vara? Vilka värderingar står vi för? vilka ledare företräder oss? Vilken miljö skapar vi för spelarena att känna sig trygga i och en stolthet över att tillhöra. Det gäller självklart även kontakter utanför våra väggar - att exempelvis klubbarna känner en samverkan genom dialog.

- Jag är en pusselbit i ett betydligt större pussel som heter Svensk innebandy. En dag kommer någon annan vara den delen av pusslet och oavsett person så är vi alla beroende av varandra. Skulle vår rörelse känna att landslaget är en isolerad verksamhet, något man inte känner någon som helst koppling till eller vill tillhöra - då har jag verkligen misslyckats.

Vad blir dina närmsta uppgifter nu för att få Sverige på rätt köl igen?
- Blickar vi framåt pågår det en rad olika utvecklingsprojekt och arbeten som syftar till att stärka både landslagsverksamheten och elitinnebandyn i stort. En del mer kortsiktiga, andra mer långsiktiga.

- Några axplock av aktuella saker som vi jobbar på är att förtydliga en Svensk modell som syftar till att stärka såväl identiteten och spelet kring landslagen. Nya kompetenser, som en psykolog som det gått att läsa om i dagarna. Vi tittar på fler kompetenser också. Sen känns det oerhört spännande med att vi kommer att anställa en spelarutvecklare, där vi är i behov av ytterligare kraft. Det kommer bli en viktig roll som kommer vara inblandad i allt från utbildning, innehåll i spelarutveklingsprojekt som resurs till landslagsverksamheten.

Vad måste Sverige göra på herrsidan för att ta tillbaka tronen då?​
- Det finns inget enkelt svar på den frågan. Det pågår mycket bra arbete i innebandy-Sverige – på innebandygymnasierna, i föreningarna, i distrikten och så vidare. Oavsett nivå – landslagsverksamheten inräknad – tror jag en start är att vi behöver bli modigare, mer nyskapande för att bryta mark när det gäller både spelet och kravbilden på spelarna.

- Vi har de senaste åren haft en hel del spännande och givande seminarier och referensgruppsmöten med tränare, föreningsrepresentanter och spelare för att utveckla spelet kopplat till projektet ”Produkten innanför sargen”. Det är träffar som kommer fortsätta även med nya teman. Oavsett utgången i Kanada så finns det redan långt gångna planer på seminarier kopplat till resultaten i de senaste världsmästerskapen och landslagsverksamheten. Hur tar vi oss tillbaka? Och vilken roll har vi alla i detta?

- Med dagens konkurrens tror jag vi på allvar först kan ta tillbaka ”tronen” när vi sluter upp och samarbetar fullt ut - både när det gäller SSL och Landslag. Då är jag övertygad om att vi blir en kraft som vinner guld på varandra igen.

Fotnot: På damsidan är fortfarande Sverige nummer ett med 6 raka guld på Dam och 3 raka guld på U19.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten