Systrarna Kauppi och Alice Granstedt är osäkra kort för IKSU till nästa säsong.
Foto: Tomas Brandt Wangel

Fyra landslagsspelare är osäkra kort för IKSU

ANNONS

En av de största #ibsilly-frågorna på damsidan är var supersystrarna Kauppi kommer att spela kommande säsong. En sak är i alla fall säker och det är att de inte har något kontrakt och har heller inte förlängt med IKSU än.

Sedan IKSU oväntat förlorade semifinalen mot Täby har det varit tyst om läget i truppen men det beror på ganska naturliga orsaker säger sportchef Jocke Sjöström till Innebandymagazinet.
- Vi brukar ha många spelare att ta tag i mellan säsongerna men i år har vi de flesta av våra spelare under kontrakt, flera än vad IKSU brukar ha.

Fyra landslagsspelare är dock fortfarande osäkra kort inför kommande säsong.
- Det som är på gång nu är att jag hoppas att Cornelia Fjellstedt ska bli klar. Där är det några detaljer vi diskuterar just nu. Men känslan är att hon kommer bli kvar hos oss. Alice Granstedt och finskorna (Veera och Oona Kauppi) är dock lite osäkrare kort.

Vad är det som är oklart med supersystrarna Kauppi?
- När det gäller dem så vill de vara kvar men där handlar det om en helhetslösning med jobb och sådana bitar. Där kommer det krävas en del då de studerar på distans i Finland och det är VM-år så de måste tillbringa en del tid på hemmaplan. Så vi jobbar på en civillösning som går att kombinera med det.

Och Granstedt?
- Det handlar om jobbsituationen och att hon får alla bitar på plats. Vi har haft ett första möte och vi kommer ha ett till inom kort. Känslan är positiv där också och jag räknar med att hon kör vidare med oss kommande säsong. Men jag har även en lite beredskapsplan om det inte skulle bli så.

Det låter spännande, vad är det för beredskapsplan?
- Vi har ett par etablerade namn på vår lista ifall att vi skulle tappa några stjärnspelare. Men vi har valt att ligga lågt än så länge. Vi har kontakt med ett par landslagsspelare men skulle det ordna till sig med finskorna och Granstedt känner vi oss nöja med truppen och kommer ha väldigt lite rotation och i princip bara bygga vidare på det lag vi har.

De senaste åren har ni ju tappat ett par landslagsspelare efter varje säsong. Ingen som signalerat att de tänker sluta i år?
- Nä vi har ingen som signalerat det. Förutom de spelarna som jag nämnt är alla andra klara. Jag tror att jag och Cornelia kommer att komma överens om ett längre kontrakt i dagarna och Alice behöver lite tid att reda ut helheten med sin jobbsituation, men det tror jag ordnar sig och då är det bara finskorna kvar. Där ligger det i andras händer att hitta en extern lösning.

Det låter som om ni inte hittar en lösning så vänder supersystrarna hem till Finland igen?
- Det skulle jag inte säga, Mora är väldigt aktiv när det kommer till finskorna. Jag har ingen aning om hur systrarna tänker för vi har inte pratat om andra föreningar utan de har gjort klart att de trivs väldigt bra och hittar jag bara en helhetslösning åt dem är känslan att de kommer spela med oss det kommande året eller åren.

Men en spelare är det klart med att hon slutar och byter till lokalrivalen.
- Isa Jonsson är klar för Dalen, det är den enda spelaren som är klart nu att vi tappar.

Hur ser det ut på målvaktssidan?
- På målvaktssidan har Emelie Fällman och Lovisa Hedin kontrakt och Linnea Jonsson saknar kontrakt men vill gärna köra vidare. Så vi får se hur det blir med henne kommande säsong.

Förutom landslagsspelarna som ni har kontakt med letar ni efter något annat?
- Vi jagar väldigt lite eller in princip ingenting utifrån. Vi kommer lyfta upp Mira Sandström och Johanna Hägglund från IKSU Ungdom. Sandström kommer få ett A-lagskontrakt och Hägglund kommer träna med A-laget över sommaren.

Vad är det för spelare?
- Sandström har varit med i U19 och är en aggressiv back som är på väg framåt. Hon har varit skadad under säsongen så hon ligger efter just nu men hon kommer vara med och utmana om en startplats.

- Hägglund går ut NIU nu och jag vill testa henne i A-lagsmiljö. Sedan får vi se hur truppen ser ut längre fram om det blir fortsatt spel i A-laget eller IKSU Ungdom.

Förra säsongen lyfte IKSU upp Tilde Hållstam från ungdomslaget och hon gjorde dundersuccé de två första omgångarna med 6 poäng innan hon drog av korsbandet. Hennes rehab går enligt planerna och det är en spelare som Sjöström räknar in som ett nyförvärv.
- Rehaben har gått bra och det flyter på som det ska. Hittills har det inte blivit några bakslag och hon känns ju som ett nyförvärv nu också. Hon kommer nog inte vara spelklar till premiären men det dröjer nog inte många omgångar innan hon är aktuell igen.

- Sedan får vi göra en bedömning hur pass mycket vi ska skynda på det med tanke på att hon är en ung spelare och vi har sagt att vi ska skynda långsamt.