Vad tycker det allsvenska målvakterna om de nya straffreglerna nu när de praktiserats i en säsong?
foto: Simon Holmgren, Event-bilder.se, Philip Alfredsson och Magnus C Lydahl.

4 målvakter om en säsong med nya straffregeln

ANNONS

Vad tycker målvakterna efter att ha upplevt en säsong med de nya straffreglerna?

En stor debatt under hösten har varit de nya straffreglerna och zorrostraffarnas vara eller icke vara. De nya reglerna som trädde i kraft inför denna säsong gjorde det tillåtet att dra bollen bakåt på straff så länge man rör sig framåt. Införandet av de nya reglerna väckte mycket känslor ute i landet och många hävdade att zorrostraffarna skulle öka lavinartat och att det var omöjligt för målvakterna att rädda en zorrostraff och att det bara ökade utespelarnas chanser.

I herrarnas allsvenska har det gjorts nästan 12% mer mål denna säsong jämfört med de senaste fyra tidigare säsongerna. Så vad tycker de allsvenska målvakterna om de nya straffreglerna nu när de känt på det i skarpt läge under en säsong?


Filip Bergman in action i Onyxmålet Foto: Simon Holmgren

Inför säsongen sades det att zorrostraffarna skulle öka lavinartat, hur har de blivit med det tycker du?
- Det fanns såklart en risk med att zorrostraffarna skulle öka lavinartat men i de serierna jag följer så tror jag bara det är Adam Nilsson i Strängnäs som gör zorro på straff, säger Onyx Filip Bergman.

- Jag själv har inte råkat på något Zorrostraff, jag hade min grej jag skulle köra men fick tyvärr inte visa upp den, säger Hudik/Björkbergs Simon Bergström

- Jag tror att det inte ökat lavinartat. Men det är klart att man har en stor fördel att man kan Zorra på en straff, säger Visbys Rasmus Ekström.

- Zorrostraffarna har ju såklart ökat, men har själv inte råkat ut för någon än så länge, säger Warberg Tobias Jernsand



Tobias Jernesand Warberg Foto: Event-bilder.se

Det sades också att det skulle vara omöjligt för målvakterna att rädda en zorrostraff, hur har det blivit med det?
- Jag har bara ställts mot en zorrostraff i år och då var det ovan nämnda Adam som gjorde det. Han bytte till och med klubba inför straffslaget så det var ingen tvekan kring vilken typ av straff han skulle slå. När han som mot oss började zorra tidigt så har han väldigt goda chanser att göra mål vilket han också gjorde, säger Bergman.

- Det är en chansning man får göra som målvakt på en Zorro. Så det är ju klart att det är en stor fördel till straffskytten, säger Ekström.

- Zorrostraffar har ju räddats, men jag skulle säga att det är mer tur än skickligt från vår sida, säger Jernsand.


Rasmus Ekström Visby Foto: Magnus C Lydahl


Efter en säsong med de nya reglerna hur har det varit tycker du?
- Förutom ett fall av zorrostraff som jag nämnde så tycker jag att de har fungerat bra, säger Bergman.

- Tycker man inte ska tillåta Zorro på straff. Räcker med att man får dra bollen bakåt. När kommer det någon fördel för målvakten? Använda klubba på straff? Dock så är det bra att det antingen blir straff eller utvisning och ingen dubbelbestraffning, säger Ekström.

- Skulle sammanfatta det som lättare för utespelare och svårare för målvakter, såklart, säger Jernsand.



Simon Bergström Hudik/Björkberg Foto: Philip Alfredsson

Allsvenskan är den serien där antalet mål på straff ökat mest. Från 44,9% till 56,7%. Vad säger de siffrorna dig?
- Att siffrorna ökat så markant efter en säsong är inget som förvånar mig. Även om man inte gör en zorrostraff så är det lättare för utespelaren att utföra sin straff då de inte behöver tänka på att alltid dra bollen framåt. Med de gamla reglarna så kunde man som målvakt utnyttja att bollen var tvungen att gå framåt och försöka stänga av en sida av centrallinjen, säger Bergman.

- Tror det är mycket att det har kommit ner bra spelare från högre serien samt att spelare tränar på det, som jag själv gör efter träningspass så jag ska utvecklas på det, säger Bergström.

- Det är nog bara en tillfällighet tror jag, säger Ekström.

- Fler zorrokungar i Allsvenskan än i övriga serier och att vi målvakter är för dåliga på att anpassa oss efter de nya förutsättningarna, avslutar Jernsand.

Läs också:
Antalet straffmål har ökat på herr- men minskat på damsidan
Craftstadens målvakt gör en omöjlig räddning
Sveriges mest rutinerade domarpar om nya straffreglerna
Zorrospecialisten som inte gillar nya reglerna