Spelarutbildning i ett annat perspektiv i Gästrikland
ANNONS
Allt ska inte handla om att komma med i distriktslaget. Det menar Gästriklands Innebandyförbund, som fokuserar på bredd och har infört ett spelarutbildningsprogram som har över 200 spelare från 12 till 18 år.
- Vi såg för några år sen en problematik att vi var ganska sårbara gällande spelarutbildning i distriktet och allting kretsade kring våra distriktslag. Vi la mycket medel och pengar på ganska tunt med folk, det vill säga 20 spelare i respektive lag, vilket gjorde att det blev stora kostnader för spelare och föreningen där mycket kretsade kring att bara åka och göra ett så bra mästerskap som möjligt, säger Gästriklands Innebandyförbunds Jakob Westerlund till Innebandymagazinet och fortsätter:- Det här gjorde också att vi fick ett problem kring betygsättandet av ledarna, eller hur man nu ska uttrycka det, där allting handlade om slutplacering i SM. Vi hade mycket funderingar hur vi ville göra och hur vi skulle vrida till det. Så vi startade något som heter 14-15-årsverksamheten som är en ren spelarutbildning i ett förberedande perspektiv.
Och till spelarutbildningen tittade man även på Svensk Innebandys Youth Camps.
- Vi tittade på de teman som man hade jobbat med inom Youth Camp och det var mycket om beslut, dueller och give-and-go. Sen växte det fram genom året till att vi skulle hitta en synkroniserad modell och den lanserades förra året som ett spelarutbildningsprogram från 12 till 18 år. Man anmäler sig fritt som man spelare när man känner att man vill vara med och det är helt öppna träningar för att få in så många som möjligt både underifrån, de som är 11 men ska fylla 12, men också spelare som är äldre än 12.
Den kunskapen som man sedan samlar på sig ska man därefter kunna föra tillbaka till sen egen verksamhet.
- Syftet är att vara kompletterande till föreningsverksamheten och träna på de saker som man kanske inte tränar på i en daglig basis i sin vanliga verksamhet. Få ny inspiration och kraft och kunna ta med sig den kunskapen tillbaka. Det bygger också på att ledarna är med och att de tittar och deltar i verksamheten.
För de flesta börjar distriktslagsverksamheten på allvar när SDF-SM närmar sig - men inte för Gästrikland.
- Distriktslagsverksamheten blir mer aktuell när man närmar sig 16 år men vi har en tro att när man varit med i samma verksamhet sen unga åldrar så är det inte avgörande om man kommer med och spelar SM. Går man in i spelarverksamheten när man är 12 och går ut när man är 18 så har man spelat 26 matcher i distriktsorganisationen med ledare, officiella kläder och allt vad det innebär - men kanske inte spelat SM. Det går att bygga en bra verksamhet kring vår modell där vi kan ha kvar uppsidan med SM som är ett bra evenemang där vi kan vara med och möta de bästa i Sverige.
Det blir också tydligt när Westerlund pratar att det är bredden man lägger fokus på.
- Det känns kul, sen är det alltid så att det finns alltid en problematik i att man kanske inte kan skapa de bästa förutsättningarna för sitt lag för att kunna matcha och coacha på ett visst sätt. Våra ledare och föreningar vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för att vara med i en turneringen av sån här dignitet som SM är, och det förstår vi. Det är en bra drivkraft och morot men samtidigt är det också viktigt att känna att det inte tar slut med just SM, det är inte då man ska vara bäst. Sen är det en bra happening för de som är med men det är viktigt att ta med sig att vi vill ha egna välskolade spelare så länge som möjligt i åldrarna så att man kanske man välja på 100 16-åringar innan turneringen där många ligger långt fram i sin utveckling. Istället för att sätta en trupp något år innan då man kanske tar ut en breddtrupp med 15-åringar. Sen selekterar man bort spelarna som inte är aktuella och då blir det en tunn trupp där man jobbar mycket med samma individer. Det är inte vad förbundsverksamheten ska göra, vi vill satsa medel och resurser på så många spelare som möjligt.
Westerlund konkretiserar också vad en spelare som inte blir uttagen till SDF-SM ändå kan få delta i.
- Konkret exempel är att lyfta en spelare som inte blir uttagen till SM som den här säsongen får spela två distriktslagsturneringar innan SM. Den första turneringen är ett där alla lag är blandade sen den andra är efter nivå-anpassning. Sen även ett träningsläger, en teambuilding för alla 16-åringar på Åland och sen en avslutningsturnering på vårsidan. Då har man spelat 10-tal matcher och varit med på tre-fyra stora happenings plus ett antal tematräningar men inte kommer med till SM, då kanske det inte är det som gör om man fortsätter eller inte.