EM spelades 1994 och 1995 i innebandy. Nu införs ett nytt EM-slutspel nästan 30 år efter att EM-turneringen ersattes med VM-slutspel.
Foto: IFF
Internationellt

Så spelas EM 2023 och 2024

ANNONS

Nu är det officiellt. Innebandyn inför ett nytt efterlängtat landslagsmästerskap. Enbart med Europas bästa nationer.

Internationella Innebandyförbundet har beslutat att starta EM i innebandy. En turnering som kommer spelas alla ojämna år under februari månad. Först ut blir dam EM 2023 och följs av herr EM 2024.
- Det är något som topp 4 nationerna har efterlyst länge. Och som det ser ut nu kommer det även vara dessa nationer som kommer att vara arrangör av mästerskapen. Finland, Tjeckien, Sverige och Schweiz inser även problemet att inte få arrangera mästerskap ofta då det nu är minst tio års mellanrum innan de får arrangera en VM-turnering, säger IFF:s generalsekreterare John Liljelund till Innebandymagazinet.

EM kommer arrangeras i februari varje år och kommer vara en turnering som liknar ett U19-VM med ungefär 6-7 speldagar med fyra matcher per speldag. De sju bästa lagen från dam VM 2021 kommer kvalificera sig för EM 2023. Samma sak är för herr VM 2022 i Schweiz där de sju bästa europeiska nationerna blir klara för EM.
- Det kommer bli två grupper i gruppspelet. Den stora förändringen blir att VM-kvalen från och med EM:s införande kommer bli annorlunda mot idag. Inga av toppnationerna är med och kvalar till VM fortsättningsvis.

Hur kommer VM-platserna att fördelas framöver. Har innebandyn samma system som fotbollen har med VM att varje kontinent har ett visst antal platser?
- Nej, vi har inget sådant system och har inga ambitioner att införa det heller. Vi går på ett kvotsystem som handlar om hur många nationer som anmäler sig till varje mästerskap.
Den här artikeln handlar om: