Finske John Liljelund har som generalsekreterare för Internationella Innebandyförbundet en extremt viktig position för innebandyns fortsatta internationella expansion. Nu är förslaget att utöka VM 2022 till 20 lag.
Foto: IFF
Internationellt

VM ökas från 16 till 20 nationer till 2022

ANNONS

Hela det internationella arbetet för IFF har förändrats drastiskt de senaste åren. Nu andas en extrem positiv anda mot att vinna ännu fler politiska segrar och utöka antalet VM-nationer.

Sedan det Internationella Innebandyförbundet flyttade kansliet till Finland från Sverige för drygt 13 år sedan har egentligen allt hänt och förändrats. Nu har man skapat en organisation som är rustade för framtiden. En framtid där det arbetats på massor av mer fronter än tidigare.
- Precis. Innebandy internationellt har vuxit precis som vår organisation vilket innebär att vi kunnat prioritera en mångfald fler uppgifter än tidigare, säger John Liljelund till Innebandymagazinet.

World Games var en stor succé för IFF under 2017. Det internationella innebandyförbundet är vana att ha en medarrangör med förra årets mästerskap var IFF ensam arrangör.
- Exakt, vi fick jobba på ett helt nytt sätt och det var ett mycket lyckat projekt. De är utan tvivel viktigt att vi fortsätter att växa med flera medlemsländer. Att fortsätter att utbilda varje år ett stort antal coacher och domare i mindre utvecklade länder. Samtidigt har vi nu under detta år jobbat extremt mycket med lanseringen av våra nya web-sidor och utvecklat våra sociala medier. Att vi nu haft en ny sales coordinator har medfört mycket nytt och många lovande spår för att få nya IFF sponsorer under de kommande åren, berättar John Liljelund generalsekreterare för IFF i snart 14 år.


Schweiziska landslaget efter att de kvalificerat sig till World Games 2017. Nästa World Games avgörs i USA 2021.

Vilka områden har du i första hand fokuserat på?
- Personligen har jag mest varit bunden till det internationella samarbetet med den internationell asportsvärlden, event-arrangörerna både för IFF och andra event och sedan skött det politiska arbetet inom IFF, både gentemot medlemsländerna och andra organisationer, samarbetspartners och innebandy-utrustningstillverkarna.

Många länder lämnas utanför VM, jag tänker på att Ryssland, USA och Slovenien med flera inte fick plats 2018. Är det ett problem att INTE fler nationer får chansen att spela ett VM-slutspel?
- Det är en av orsakerna till att IFF påbörjade processen med att se på hur vi kunde få mer lag att delta på VM framöver. Jag håller med om att det inte är helt oproblematiskt att vi inte har med Ryssland och USA till exempel. Det var en av orsakerna att man föreslagit ett VM med 20 lag istället för det nuvarande 16 lagen. Om vi fortsätter att växa, i synnerhet i de stora idrottsländerna jorden runt, som i Kanada, Indien, Indonesien, Kina, Ryssland och USA så kommer vi behöva anpassa och till att ha med 24 lag i något skede om kanske tio år.


John Liljelund har ett förflutet som innebandymålvakt och ser fram emot VM i Finland 2020 med 16 lag för att öka till 20 lag 2022. Foto: Per Wiklund

Vilka problem ser du med att utöka VM?
- Problemet är att hitta organisatörer som vill ta på sig att genomföra VM med 20 nationer. Det kräver fler hallar och fler speldagar, därav kom förslaget om mindre trupper och kortare speltid. Nu ligger ju förslaget till att testa olika koncept fram till IFF:s generalförsamling 2022 så då får vi se åt vilket håll det lutar, men för The World Games 2021 i Birmingham, Alabama i USA, skulle det skapa lite problem om USA inte skulle klara sig till VM 2020 i Helsingfors. Det skulle göra det mycket svårare att marknadsföra World Games i USA. Ja, Magnus det är ett litet problem att inte fler nationer inte kan spela i VM.

Vad är du extra nöjd med att ni åstadkommit de sista 10-15 åren?
- Det finns en hel del grejer jag är förbannat nöjd med vad vi har lyckats genomföra under de senaste 13,5 åren. Detta sedan IFF:s kansli flyttade till Finland och jag och Merita Brun började arbeta för IFF. Det viktigaste tror jag är att vi har lyckats bygga en professionell organisation, som kan ge en mångfaldig service till medlemsländerna för att stärka utvecklingen av innebandyn på alla möjliga plan och gjort detta med relativt små ekonomiska resurser.

- Nu har vi en service som sträcker sig från utbildning av coacher, domare och good governance, till etiska principer hur man skall leda ett förbund eller att vi byggt alla regelverk och guidelines som styr sporten och medlemmarna. Vi har byggt en stark Youtube-kanal för sporten och våra event och enligt Sportcal undersökningarna har vi ett VM som kämpar om att vara bland topp 20-idrottsevenemangen årligen – vilket inte är så illa.


Innebandyn har i exempelvis Sverige och övriga toppnationer fortsatt sin positiva utveckling både i antalet utövare och uppmärksamhet. Hur ser det ut i alla "utvecklingsländer?"
- Vår internationell presens en sak som gått fram med stormsteg under dessa år, vilket jag är väldigt stolt över. Innebandyn är nu, om inte välkänd åtminstone känd växande sport, som man känner till. Så sent som år 2001 var en ökad internationell närvaro inte en speciell viktig fråga inom IFF, vilket den i dagens globaliserande värld definitivt är. Man kan utan tvekan säga att det har varit en riktigt jävla resa.


Generalsekreteraren hyllar de tjeckiska arrangörerna för den pågående VM-festen som kommer slå alla tiders publikrekord.

Finns det något ni lärt er på vägen som ni kunnat göra lite annorlunda?
- Vi har säkert gjort fel saker och felbedömt något. Jag tror att vi under en lång tid använde nästan alla utvecklingsmedel på Tyskland, som med facit i hand, gav det ett positivt resultat med att tysk innebandy blev medlemmar OV den tyska olympiska kommitteen, så i det långa loppet tror jag att det lönade sig. Vi har misslyckats med vissa projekt, som att vi trodde att Kina skulle klara av att organisera U19 VM 2020 eller att vi inte har kunnat säkra mer marknadsintäkter för IFF. Det är lätt att vara efterklok, men jag tror att vi med facit i handen kan se att vi lyckats ganska väl och nu när vår strategi som godkändes för tio år sedan för 2009 – 2020 skall evalueras under de kommande åren, så tror jag att de flesta målen har uppfyllts, om dock inte alla. Det jag skulle ha önskat är att vi hade haft mera ekonomiska medel att genomföra alla idéer vi har haft. Nu har vi gjort det vi kunnat och haft råd med.
Den här artikeln handlar om: