IFF: ”Vi kommer rösta för en EM-turnering”
ANNONS
Under VM-turneringen kommer IFF rösta för en EM-turnering och samtidigt välja den 45:e fullvärdiga medlemsnationen av 69 i IFF.
Innebandymagazinet har träffat en positiv och hungrig ordförande för Internationella Innebandyförbundet sedan 1996.- Jag mår mycket bra och känner mig mycket hungrig vad som väntar framöver. Vi har så mycket kvar att uppnå i den internationella innebandyn, alla Multi Sports Events vi ska komma in på, och alla nya länder som är på väg in som behöver utveckling. Jag ser med tillförsikt fram mot framtiden, säger Tomas Eriksson till Innebandymagazinet.
Hur mår den internationella innebandyn just nu?
- Som allra bäst, vi har 69 medlemsländer och växer på alla kontinenter så det knakar. Vi har rönt framgång på många olika plan, men den bästa mätaren är ett fantastiskt World Games 2017 i Polen och är med på programmet och planerar för fullt mot 2021 World Games i USA.
Varje gång det spelas ett herr-VM har ni även en viktig kongress där ni stakar ut framtiden för kommande år. Vad har innebandy-fansen runt om i världen att se fram emot på er IFF kongress den 8:e december?
- Elfenbenskusten kommer att väljas in som fullvärdig medlem, och bli nummer 45 av 69 som är fullvärdig medlem. Vi kommer att fastställa nya stadgar, som kommer att betona ”good governanace”, med att hårdare betona jämställdhet samt att antalet mandatperioder begränsas för förtroendevalda. Vidare kommer ny ordförande i Etiska kommittén att väljas för att nämna något kring good governance. På tävlingsplanet ligger förslaget inrätta ett Europeiskt Mästerskap (EM-turnering).
Det är tredje gången VM arrangeras i Tjeckien. Första gången för 20 år sedan var det ett ungt och nystartat förbund som fick uppdraget. För tio år sedan var Tjeckien ett land som kommit väldigt långt i sin utveckling och nu 2018 är tjeckisk innebandy verkligen etablerat i sitt land lika starkt som i Finland och Sverige bland annat. Detta har gjort tjeckisk innebandy till kanske världens bästa VM-arrangör.
- Exakt, Tjeckien har sedan starten 1998 jobbat långsiktigt och med kraft och målinriktat att VM 2018 och andra events ska bära frukt långt efter själv VM veckorna, att det blir ett slags legacy. Och detta har de gjort med bra resurser, bra personal, bra ledning och med stora investeringar. Det är detta som gör Tjeckien till kanske bästa arrangör av alla. Detta VM har startat utmärkt med välfyllda arenor och massor av bra matcher.
Tomas Eriksson med VM-maskoten Floorian. Foto: IFF
Om vi tittar på utvecklingen för internationella innebandy sedan senast VM spelades i Tjeckien 2008, vad är några av höjdpunkterna tycker du?
- Innebandyn har blivit mer känd och erkänd i de breda lagren, av fler människor rent generellt, vi har fått avsevärt mer visibilitet i TV och på webb. Våra mästerskap, VM och Champions Cup har utvecklats till mer proffsiga arrangemang och vi har som bevis klättrat rejält på SportCals listor, ett renommerat företag som evaluerar Multi Sports Events och låg senast på 22 plats av 67. Vi har vuxit rejält utanför Europa, framför allt i Asien och i Afrika. Vidare är jag stolt över hur John har byggt upp, med knappa resurser, ett mycket effektivt kansli i Helsingfors, och jämfört med andra motsvarande förbund är vi mycket effektiva.
Spännande att det även rör på sig i Afrika!
- Det är viktigt. Ett Afrikanskt Mästerskap arrangerats dessutom för andra gången under 2018.
Vilka är det stora utmaningarna under 2020-talet för internationell innebandy?
- Jag anser att hitta de bredare finansieringarna för allt utvecklingsarbete som krävs, hitta utrymmen att spela runt omkring världen och att fortsatt komma in på ytterligare Multi Sports Program, som först ”Asian Indoor and Martiall Arts Games OC” sedan Asiatiska Mästerskapen, ”PAN American Games”, All African Games, för att därefter som kronjuvelen ”Youth Olympic Games” och OS.
Sedan 17 år tillbaka har IFF haft en hård strategi för utveckling, marknad och politik. Hur har det arbetet gått sedan 2001 när planerna presenterades?
- Magnus, jag tycker vi varit väldigt framgångsrika, framförallt kring politiken där vi blev fullvärdiga medlemmar i IOC Recognition 2011 och godkända för att delta i 2017 World Games, Masters Games 2019 för att nämna några framgångar. Utvecklingen talar sitt eget språk. Vi har idag 69 medlemsländer och ytterligare minst ett tjugotal på väntelistan. Möjligen kunde vi startat och därmed kommit längre i vår finansiering av alla utvecklingsinsatser. Sedan utan tvivel har vi inte varit tillräckligt framgångsrika med att attrahera sponsorer.
VM 2018 går mot nytt publikrekord för en turnering. Foto: IFF
Du fyllde 55 år under 2018 och har varit ordförande i 22 år för Internationella Innebandyförbundet. Du började som en 26-årig ordförande för Göteborgs Innebandyförbund 1989 och blev ordförande i Svenska Innebandyförbundet 1992 som 29-åring. Vilka är dina egenskaper som gjort att du haft en sådan lång karriär på förbundsnivå först i Sverige men sedan framförallt på internationellt tror du?
- Jag är lugn som ledare, och känner mig trygg i mig själv, är väldigt målmedveten. Jag har lyckats hålla ihop alla olika viljor som naturligt finns, både kulturellt och vad som man anser ska ske, vilka mål som ska sättas, över åren. Jag har lyckats fått alla att dra åt samma håll, både internt i styrelsen i IFF och alla olika medlemsländer, och att jag aldrig ger upp och jobbar oförtröttligt långsiktigt. Jag har vidare kunnat växa med uppgifterna med tiden, och anses av medlemsländerna leda på ett bra sätt.