Alexander Galante Carlström gjorde sitt 500:de mål mot Lindås.
Foto: Per Wiklund

Faluns superstjärna först i världen att nå magisk milstolpe

ANNONS

Alexander Galante Carlström skrev i helgen in sig i historieböckerna som den första spelaren i världen att göra 500 mål i den högsta ligan i Sverige.

Faluns Alexander Galante Carlström blev historisk när han prickade in 7-2 målet mot Lindås Rasta i helgen. Det var 29-åringens 500:de mål i den högsta ligan. Något som han är ensam om att mäktat med.
- Det känns otroligt inspirerande och man är stolt, när man är målskytt så vill man göra så många man kan, säger Galante Carlström till Innebandymagazinet och fortsätter:

- 500 mål i den högsta ligan är stort framförallt med tanke på att ingen annan gjort det. Jag är oerhört stolt över det jag uträttat hittills men jag är inte klar än, jag tänker göra många fler mål.

Under honom på listan över de bästa målskyttarna genom tiderna finns det idel legender så som Mika Kohonen, Peder Bodén, Niklas Jihde och Johan Andersson för att nämna ett par. Andersson tappade för övrigt sitt målrekord på 60 mål under en säsong 2003/04 till Galante för två år sedan då Falunsnipern gjorde 68.
- Det är extremt stora namn på listan och tänker man tillbaka är det legender som varit med under många år. Så det är otroligt kul att få vara högst upp på den listan. Det betyder att jag inte bara gjort en bra säsong utan varit bra under längre tid.

På tionde plats på listan över de bästa målskyttarna genom tiderna återfinns Galantes bästa polare Rasmus Enström som ligger lite drygt 150 mål bakom.
- Han får gärna klättra på listan men det blir nog lite svårt eftersom vi spelar så mycket ihop och han är den som passar fram till de flesta målen jag gör. Han är en fantastisk framspelare som jag spelat med i många års tid men han kommer inte gå om mig på denna lista. Men han leder säkert poängligan över mig.

Enström har legat steget före Galante i poängligan men förra säsongen gick Galante även om sin bästa kompis i poängligan då Galante gjort 713 poäng i högsta ligan och Enström "bara" 700.

Men vad är det som gör att Galante öser in så många mål?
- Jag har alltid spelat med bra spelare och haft bra framspelare i min femma. Jag är en målskytt och jag rör mig i de farliga ytorna hela tiden. Svårt att säga varför jag gör så mycket mål men när jag väl får läget så brukar den sitta. Jag har en bra effektivitet och det är något som jag tränat mycket på under min 20-åriga karriär. Men som sagt jag spelar med poänggörare och de vet att de får poäng om de passar mig så det går lite hand i hand eftersom de också vill göra poäng. Jag är en målskytt och då söker de mig.

Hur mycket tränar du på avslut?
- Inte så mycket längre. Jag tränade väldigt mycket när jag var yngre. Då stod jag varje dag hemma på gården och nötte och försökte träffa olika punkter på målet. Nu för tiden tränar jag inte så mycket på att göra mål men jag har blivit bättre på att skjuta från olika positioner och variera höjden på mina skott. Förut siktade jag alltid i krysset men med åren har jag lärt mig att det är lika mycket värt i protokollet att göra mål lågt.

En annan milstolpe som börjar närma sig är 1000 poäng i högsta serien, något som bara legendaren Mika Kohonen lyckats med. Om Galante fortsätter leverera med samma poängsnitt som han haft de tre senaste åren kommer han att nå den milstolpen i den tionde omgången 2021/2022.
- Håller man kroppen i trim och man får vara skadefri kan jag mycket väl nå dit. Men det är långt dit och det är inget mål som jag har. Mika Kohonen är den största genom tiderna och han får gärna behålla det rekordet ett tag till, det är han värd. Men håller kroppen så ska jag ge honom en match.

Kommer du spela till 21/22?
- Det beror lite på hur det ser ut. Jag är tvåbarnspappa just nu och det tar väldigt mycket tid. Men jag vill spela så länge som jag har suget att vinna titlar, suget efter att vilja göra mera mål och suget att vilja hjälpa ett lag. Så har jag bara suget kvar och kroppen håller kommer jag spela så länge jag kan leverera.

Det har pratats om att Galante och Enström varit sugna på att göra en proffssejour till Schweiz men det är inte aktuellt inom den närmsta framtiden.
- Just nu är det Sverige som gäller. Jag trivs otroligt bra i staden och föreningen och jag har familjen här. Så det smidigaste är såklart att vara kvar i Sverige men jag stänger inga dörrar i framtiden. Men det är mycket som ska klaffa om jag ska flytta någon annanstans.

Läs mer:
Topptio över flest gjorda poäng och mål i SSL genom tiderna
Kolla in Galante Carlström 500:de mål