Örebro gör sitt andra år i SSL. Men klivet upp till finrummet har inte inneburit det ekonomiska lyft som man trott.
Foto: Per Wiklund

Örebros klubbchef: Vi vill vara delaktiga

ANNONS

Erik Eskils, klubbchef i Örebro, berättar om den pågående konflikten kring Svenska Superligan ur sin klubbs perspektiv.

Igår offentliggjordes en konflikt som pågått under en längre tid om Svenska Superligan. Till stor del handlar det om vem som ska äga rättigheterna till SSL. Från elitföreningarnas håll önskar man större delaktighet i diskussioner och beslut.

Läs först
Debattartikel av SIBF: Elit och bredd stärker innebandyn
Replik från FSSL: Nya steg för världens bästa liga

Vad tycker SSL-föreningarna själva i de här frågorna, och hur har de upplevt konflikten? Örebro, som gör sin andra säsong i högsta serien på herrsidan, berättar ur sin synvinkel. Klubbchefen Erik Eskils:
- Diskussionerna har säkert pågått längre än när vi kom upp i SSL, men när vi kom in så var det uppenbart att det fanns ett hårt klimat. Vi hade redan haft synpunkter på en del saker som händer på Svenska Innebandyförbundet, framförallt hur den demokratiska processen ser ut i Svensk Innebandy. Det hade vi varit väldigt kritiska till. Jag tycker nästan det är på gränsen för hur Riksidrottsförbundet ska tillåta saker och ting, med SIBF:s rösträtt, säger Eskils till Innebandymagazinet.

Att ta klivet upp i superligan har varit en viktig strategi i Örebro. För att få större arrangemang, mer publik på matcherna och mer intäkter skulle den bästa förutsättningen vara att man spelar i högsta serien. Pengarna skulle inte bara tillfalla herrlaget utan även föreningens övriga verksamhet. Svenska Innebandyförbundet pekar på just samspelet mellan elit och bredd som väldigt viktigt, och Örebro har hela tiden haft ett breddtänk med att gå upp i SSL.
- Jag tror att vi alla som håller på med det här jobbar hårt med breddidrott, vi hade inte varit där vi är nu om vi inte haft starka ungdomsgrupper. Det är bara löjligt att de vill ta på sig en roll för breddidrotten.

- Men det vi märker nu i SSL är istället att vi dräneras på pengar. Förra torsdagen fick vi ett utskick om att vår match mot Falun skulle TV-sändas. Då svarade vi direkt att vi inte ville ha den, för att vi förlorade 15 000 kronor förra gången på vår match som sändes. Då sa de ”okej, men ni får 15 000”. Ja, men det räcker inte, vi vill inte ha den. Sen ser man på tisdagens upptaktsträff att Örebro-Falun ändå presenteras som TV-match. Det var helt tyst, sen var det där vi fick reda på det. Det är ett klassiskt exempel på hur det fungerar just nu. Det är stendött i kommunikationen.

Inför den här säsongen blev det officiellt att Svenska Innebandyförbundet kommit överens med Discovery Networks Sweden om rättigheterna till SSL både på herr- och damsidan de kommande två säsongerna. Att få vara delaktiga och föra en diskussion om TV-avtal är det viktigaste, menar Eskils.
- Det föder ligan. Det är det man tjänar absolut mest pengar på. Det är klart att alla vill vara med och säkerställa att det blir en bra affär för alla parter. Men vi har inte diskuterat hur fördelningen av pengar ska se ut, fördelningen mellan bredd och elit, ingenting. Känner man innerligt att man gjort en bra affär när vi i praktiken får betala för att ligan och våra matcher ska sändas på TV? Hur är det möjligt?

När ingen lyssnar får man ta saker i egna händer, menar Eskils. Det som nu är uppe för diskussion och som står på agendan på måndagens möte, där Föreningen Svenska Superligan bjudit in SSL-föreningarna, är om man ska skapa en egen liga.
- Låt oss titta på vad det innebär och hur det ser ut för att kunna göra det. Hade det varit bra för Sverige? Nej, självklart inte. Men om man vägrar lyssna så är det tyvärr den här konsekvensen man kan stå inför. Det gör mig orolig att man inte når varandra.

- Om man uppriktigt vill lösa situationen så kommer det lösa sig. Men vill man ta tillfället i akt, som jag känt vibbar av, att utnyttja att det finns en splittring i vårt led. Då fokuserar man på fel saker. Då kan det hända någonting. Vad är det då man kan göra? Vi kan starta en egen liga. Vi kan bestämma att inte spela årets säsong, eller nästa. Eller bestämma att vi inte leverera spelare till landslagen. Men alla de där sakerna blir improduktivt, det är klart vi inte vill det. SIBF kan säga att det är ”hot”, men vad ska man göra när man känner att ingen lyssnar? Vi vill vara delaktiga. Det har inte varit ett ord om att ”så här tungt borde våra röster väga gentemot deras”, vi vill ha en insyn.

Erik Eskils hoppas alla föreningar kommer på måndagens möte.
- Det är ett extremt viktigt möte. Och man har märkt på diskussioner med kollegor att vi tycker väldigt lika. Om det är så att man från norr till söder upplever saker väldigt lika, så måste det ligga någonting i det.

Känns det bra att det här nu kommit upp till ytan i media?
- Självklart känns det bra att det händer något. Vi kan inte bara sitta och titta på varandra. Vi måste komma ur skyttegravarna och börja agera.