Dalen finns representerade i både SSL Herr och Dam.
Foto: Per Wiklund

Dalen: Rättigheterna måste till klubbarna

ANNONS

Urban Karlsson, klubbchef i Dalen, berättar om den pågående konflikten kring Svenska Superligan ur sin klubbs perspektiv.

Igår offentliggjordes en konflikt som pågått under en längre tid om Svenska Superligan. Till stor del handlar det om vem som ska äga rättigheterna till SSL. Från elitföreningarnas håll önskar man större delaktighet i diskussioner och beslut.

Läs först
Debattartikel av SIBF: Elit och bredd stärker innebandyn
Replik från FSSL: Nya steg för världens bästa liga
Örebros klubbchef: Vi vill vara delaktiga

Vad tycker SSL-föreningarna själva i de här frågorna, och hur har de upplevt konflikten? Dalen, som är representerade både i SSL Dam och Herr, berättar ur sin synvinkel. Klubbchefen Urban Karlsson:
- Jag tycker att det är väldigt tråkigt att vi inte kan komma överens mellan förbundet och Föreningen Svenska Superligan. Det har gått flera år och det händer ingenting. Det känns som att förbundet hela tiden säger att "vi vill få ihop det, vi ska samarbeta", men det blir ingenting av det. Det känns helt rätt med ett möte på måndag och diskussionen om att starta en egen liga känns rätt när man inte kommer vidare, säger Urban Karlsson till Innebandymagazinet.

En av de hetaste frågorna i debatten har varit det TV-avtal som ingåtts med Discovery där klubbarna själva säger sig ha varit utelämnade i diskussionen, och att äga sina egna rättigheter till TV-sändningarna är något Karlsson ser som självklart.
- Det känns väldigt märkligt att det är förbundet som ska äga rättigheterna i våra hallar kring TV-marknadsrättigheterna. Jag tycker att det är en självklarhet att klubbarna ska äga reklamen i sina egna hallar och sen får förbundet diskutera om de vill förhandla till sig därifrån, säger Karlsson och fortsätter:

- Rättigheterna måste till klubbarna, det tycker jag borde vara solklart och det är den viktigaste frågan. Jag tycker inte att det är lönt att sitta i några diskussioner utan det är det här som är nyckelfrågan.

Tror du att SIBF och SEI kan hitta gemensamma lösningar eller är det en för låst situation?
- Det är helt upp till dem. Jag har varit med på möten och man tror att man ska komma vidare, men det gör man inte. Det känns som att det inte är något man kan sitta ner och diskutera nu utan de chanserna har funnits. Nu måste klubbarna och Superligan jobba med sitt, sen är det upp till förbundet att bestämma hur de tänker och vad de vill. Det är inget vi kan påverka.

Den debattartikel som publicerades på Innebandymagazinet under gårdagen har också väckt reaktioner hos Dalen och Urban Karlsson.
- Det känns intressant att de med sin krönika försöker få det att låta som att vi inte bryr oss om breddverksamheten. Självklart ska vi inte ta några pengar av breddverksamheten, det är självklart att vi inte ska ta några pengar av förbundet. Men klubbarna ska ha de pengar som dras in för Superligan. Vi vill ju kunna sälja den för vi tycker att det har varit för dåligt och vi måste kunna få chansen att göra det, och framförallt äga våra egna rättigheter.

Med bara dagar till premiär är det lätt att fokus flyttas från det sportsliga till den här debatten, men Karlsson poängterar att debatten måste föras.
- Det har varit såna här diskussioner under en längre tid. Det får vara som det är för vi måste ta den här diskussionen nu för att komma vidare. Är det enda sättet att starta en egen liga så får vi jobba för det.