Göran Harnesk och Märit Bergendahl, generalsekreterare respektive vice ordförande för Svenska Innebandyförbundet, skriver en debattartikel angående en konflikt om SSL som pågått under en tid.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Debattartikel: Elit och bredd stärker innebandyn

ANNONS

Innebandyrörelsen har på senare tid upptagits av en konflikt kring Svenska Superligan. Nu måste vi och elitföreningarna gemensamt hitta en lösning som gynnar innebandyn i stort, skriver Göran Harnesk och Märit Bergendahl från Svenska Innebandyförbundet.

Svensk Innebandy är världsbäst! Vi har den bästa nationella ligan, flest mästerskapsmedaljer och flest spelare. Med våra 116 000 licensierade spelare är vi den näst största lagsporten i Sverige, efter fotbollen. Det är en enkel, fartfylld och rolig sport som alla kan spela hela livet, som bidrar till ökad fysisk aktivitet och till att bygga det svenska samhället.

Det som är unikt med innebandyrörelsen är att vår verksamhet bygger på samverkan mellan bredd och elit samt att vi har en stark tro på allas möjlighet att delta. Elitföreningarna och dess spelare har en viktig roll när det gäller att attrahera nya spelare och att locka publik. Samtidigt är vår breddverksamhet i föreningar med ideella krafter och med spelare som har sporten som ett fritidsintresse avgörande för en välmående elitverksamhet.

På senare tid har samspelet mellan bredd och elit utmanats av en konflikt, som förenklat beskrivet handlar om vem som ska äga rättigheterna till Svenska Superligan (SSL), den högsta serien i vårt seriesystem. Föreningen Svenska Superligan (FSSL), som består av de föreningar som har lag i SSL, ifrågasätter de rättigheter som Svenska Innebandyförbundet (SIBF) anser sig ha i samband med matcharrangemang i SSL.

SIBF:s utgångspunkt är att en satsning på elitföreningarna och SSL är viktigt både för att kunna behålla vår ställning som världsledande innebandynation och som Sveriges näst största lagidrott. Det innebär att elitföreningarna ska ges bästa möjliga förutsättningar, såväl ekonomiska som praktiska, i sitt arbete att fostra och vårda elitspelare.

I vår nya varumärkesplattform ”Svensk Innebandy Vill” kommer detta bland annat till uttryck i strategiska mål om att SSL år 2025 ska vara världens bästa innebandyliga och intresset för ligan större än någonsin.

För att nå målen arbetar SIBF med att vässa såväl marknadsföring som partneravtal. På senare tid har vi bland annat slutit ett nytt TV-avtal med Discovery och utvecklat samarbeten som möjliggör webbsändningar från samtliga SSL:s dammatcher. Parallellt pågår en utveckling av spelet för att göra innebandyn till en ännu attraktivare publiksport.

SIBF och FSSL delar alltså ambitionen att satsa mer på elitinnebandyn. Missnöjet hos elitföreningarna handlar dels om att de anser att de inte har involverats tillräckligt i beslut kring rättigheterna och dels om att sponsorintäkterna inte i tillräckligt hög grad kommer föreningarna till del. De har därför fört fram förslag om att FSSL ska driva SSL som ett bolag och att sponsorintäkterna i högre grad ska gå till FSSL, medan övriga delar av innebandyrörelsen ska stå för merparten av de administrativa kostnaderna.

Inom SIBF har vi funderat en hel del på vad som är bäst för svensk innebandy som helhet. 



Å ena sidan förstår vi elitföreningarnas önskemål och har också gått dem till mötes bland annat genom att vi förra året gjorde en uppräkning som innebar att FSSL fick ytterligare en miljon av sponsorintäkterna. Vår ambition är att fortsätta räkna upp stödet till elitföreningarna så mycket som det är möjligt.

Å andra sidan är det en viktig princip för oss att sponsorintäkter ska fördelas solidariskt mellan elit och bredd. Vi tror att hela rörelsen vinner på att elit och bredd växeldrar och samspelar. Därför har vi sagt nej till förslag om att rättigheterna helt ska överlåtas.



Samtalsklimatet mellan FSSL, elitföreningarna och SIBF har varit hårt. Det har stundtals känts som om det har varit viktigare för inblandade att försöka vinna striden än att i konstruktiv anda försöka hitta en lösning. Konflikten har sugit energi ur oss alla och tagit orimligt mycket av vår tid.

Vi på SIBF har en del av ansvaret för detta. Framför allt ångrar vi att vi har låtit diskussionen kretsa kring detaljer när det gäller ersättningsnivåer, avtal och juridik. Vi borde i stället ha höjt blicken och talat mer om vår mest grundläggande värdering: Att elit och bredd ska samarbeta och stärka varandra.

FSSL har nu kallat alla elitföreningar till ett möte den 17 september. På dagordningen står den senaste tidens förhandlingar med SIBF och framtiden för elitverksamheten. Det ryktas att vissa föreningar vill starta en ny kommersiell liga som inte är ansluten till SIBF.

Vi ser mycket allvarligt på dessa rykten. En liga utanför SIBF skulle riskera att splittra Svensk Innebandy. Vår uppmaning till FSSL och elitföreningarna är att i stället fortsätta samtalen, i en ny konstruktiv anda, med SIBF för att hitta en lösning som är bra för svensk innebandy i stort.

Samtidigt vill vi vara tydliga med vilka utgångspunkter vi kommer ha i kommande samtal. Vi vill att SIBF ska fortsätta vara en stabil mittenpåle som håller hela innebandyrörelsen samman. Och vår fasta övertygelse är att sponsorintäkterna måste komma såväl elit som bredd till del.

I övrigt är vi öppna för alla konstruktiva förslag, inklusive lösningar som innebär att elitföreningarna får större inflytande över rättigheterna. Låt oss hitta en väg framåt, tillsammans.

Göran Harnesk, generalsekreterare

Märit Bergendahl, vice ordförande

Svenska Innebandyförbundet




Läs även
Replik från FSSL: Nya steg för världens bästa liga
Den här artikeln handlar om: