Ellen Svensson, Johan Magnusson och Rikard Hessmer är tre spelare som alla startat sina karriärer i Tranemo IBK.
Foto: Idrottsfoto och Krister Melkersson

Den lilla föreningen som fostrat 9 elitspelare

ANNONS

Tranemo IBK är en lite förening som producerar elitspelare på löpande band.

Tranemo är en liten tätort i södra Västergötland som har runt 3000 invånare. Trots det låga invånarantalet har stadens innebandylag Tranemo IBK fostrat fyra spelare till SSL dam, två till SSL herr och tre till högsta ligan i Norge. För ett par veckor sedan blev det klart att Jönköping värvat Tranemos målvakt Johannes Hjertén och idag blev det klart att Micaela Lundmark förlängde sitt kontrakt med Jönköping efter att ha varit en av lagets bästa spelare föregående säsong.
- Jag tror det beror mycket på laganda. Vi spelar för varandra och har alltid uppmuntrat våra spelare till att ta klivet vidare. Vare sig det gäller distriktslag eller till föreningar högre upp i seriesystemet, förklarar ordförande Susanne Lagerstedt Johansson fenomenet för Innebandymagazinet och fortsätter med sin teori om talangutveckling:

- Jag tror att det faktum att vi inte toppar lagen i ungdomsåren gett alla en mer ärlig chans. Jag har haft min hand med i några av spelarna som gått vidare och för min del tror jag att lagbygge är en stor del av receptet. Jag har alltid förväntat mig att samtliga gör sitt yttersta, oavsett om det betyder att man öser i mål eller lyckas slå en bra passning. På plan är vi en familj där alla kämpar för varandra. Det är okej att förlora så länge man gjort vad man kunnat. Det är okej att misslyckas men att man måste få stöttning för att gå vidare. Som ledare är det viktigt att man ser varje spelare och försöker skapa självförtroende hos alla. Alla kan. Dessutom är det superviktigt att ha kul tillsammans! Att göra saker vid sidan av planen.

Tranemo IBK är en liten ideel förening som är en stor del av Tranemos kommun och föreningens Herr2an-lag är den stora snackisen i stan.
- Vår förening är en stor del av hela kommunen. Det märks på det stora intresset för klubben, exempelvis folk pratar i kassakön på ICA om hur det kan tänkas gå kommande match. Herrarna drar alltid storpublik och det är vida känt hur det är att lira i grytan.

Trots att man producerat fyra spelare till SSL dam så har man inget damlag för tillfället.
- Vi har under åren haft dåligt med underlag, för få flicklag helt enkelt. Vi har haft damlag som genomfört en hel säsong men bravur och endast bestått av 14 spelare så mängden spelare i laget kanske inte alltid har störst betydelse. Men nu i år har vi haft stor konkurrens av fotboll. Vi känner dock att ett damlag vill vi som förening ha och är något som det jobbas för. Vi försöker satsa mer på flickinnebandyn. Förra året hade vi en dag för samtliga tjejer i föreningen vilket föll ut väl.

- Vi hoppas givetvis på att kunna anmäla ett damlag inom en snar framtid
och att vi som förening fortsätter producera framgångssagor.

Elitspelare som fostrats i Tranemo IBK
Ellen Svensson (Jönköping)
Micaela Lundmark (Jönköping)
Caroline Jansson (Jönköping)
Malin Andersson (Warberg)
Johannes Hjertén (Jönköping)
Rikard Hessmer (Jönköping)
Per Folkesson (Slevik)
Daniel Magnusson (Slevik)
Johan Magnusson (Slevik)