"Om det är en längre passning brukar jag skjuta mot första stolpen."
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Tipsen från stjärnan - så blir du bättre på direktskott

ANNONS

Jimmie Pettersson imponerar med sin träffsäkerhet och målprocent i SSL. Här lär han ut sina vassaste knep för att bli en skytt av rang.

Alltid vara alert
Det gäller att vara alert och inte så still. Bollen kan komma båda en meter framför och bakom, så det gäller att vara på tårna för att anpassa sig efter bollens bana.

Våga skjuta
Det gäller att våga skjuta, skjuter man inte blir det inga mål och tillslut sitter det. Gäller att komma in i ett flow och hitta känslan för det.

Hårda passningar
Om det är en längre passning så underlättar det om den är hård och bra tryck i den. Det blir lättare för mig som skytt att få mer yta att skjuta på och svårare för målvakten att hinna förflytta sig i sidled om bollen går fort.

Övning
Framförallt när jag var yngre tränade jag mycket extra skott och teknik. Ju högre upp man kommer, desto mer tränar man och då involveras det, men i tidig ålder är det bra att öva mycket.

Lära känna målets position
Viktigt att veta vart man har målet, att hitta en känsla för det då man har lättare att träffa målet om det går fort. Just för att hitta den känslan har jag nött lite extra från min kant.

Sikta mot första stolpen
Om det är en längre passning brukar jag skjuta mot första stolpen, då målvakterna ska förflytta sig så är det den ytan de har svårast att täcka av, framförallt lågt då de kan ha svårt att få med fötterna för att täcka den vinkeln.

Rörlig för att hitta fri yta
Ju mer motståndarna läser dig, desto rörligare får du bli och hela tiden försöka jobba upp och ner i planen för att hitta fria ytor.

Lär känna dina kedjekamrater
Ju mer du spelar med dem, desto bättre ni fungerar ihop, och desto lättare har de att hitta dig med passen och vet vilka ytor du brukar röra dig i.

Du utgör alltid ett hot
Om du skjuter ett par gånger, men inte gör mål, så vet motståndarna ändå om du utgör ett hot och det kan leda till att ytor öppnas för andra om motståndarna väljer att följa dig lite extra.

Hooken
Jag försöker spela med ett ganska rakt och ohookat blad när jag skjuter såpass mycket direktskott. Jag upplever att jag får större yta att träffa bollen på och då bollen inte alltid kommer perfekt så tycker jag det är lättare att träffa målet med mindre vinkel.
Den här artikeln handlar om: