Sök
 
Om någon vet hur man slår igenom tidigt och sedan når hela vägen till SM-guld och VM-guld, så är det Joel Kanebjörk.
Foto: Per Wiklund
Övrigt

Stjärnans bästa tips: Så når du världstoppen

Joel Kanebjörk har vunnit tre SM-guld och två VM-guld. Här delar han med sig av sina hemligheter för framgång, både för lag och spelare.

Bygg upp en vinnarmentalitet
Under en längre tid var Joel med och byggde upp den stora vinnarmentalitet som finns i Storvreta IBK. Här är hans sex viktigaste parametrar för att lyckas.
1. Gemensam målbild
Man måste ha en gemensam bild inom laget om vad man ska åstadkomma, en målsättning som man tillsammans kommer fram till. Och det gäller alla, från materialare till coacher, alla ska vara införstådda.

2. Tro på varandra
Det måste finnas en genuin tro i gruppen på det man gör. Att det finns lagsammanhållning, att man tycker om det man gör och att man litar på varandra. Och enda sättet för att få till det är nummer tre…

3. Tydlig rollsättning
Det är viktigt att man vet precis vad alla är bra på och använder varandra fullt ut. Att alla i laget tycker om sin roll och vet vad den innefattar.

4. Ledarskap
Det som ska hålla ihop allting. Ett ledarskap som får till en grupp och vet vad man ska göra och få alla att tycka om det man gör.

5. Spelarmaterial
Man behöver ha ett bra spelarmaterial. Och då gäller det också som jag var inne på tidigare att man där har en tydlig rollsättning.

6. Taktisk grund
Om det blåser lite, vilket det ofta kan göra, gör det stor skillnad om man har ett spelsystem att luta sig mot. En grundbult vad gäller försvarsspel där alla roller involveras och man vet precis hur man ska göra.


Inställning & fokus
Joel kännetecknas inte minst av sin otroliga inställning och attityd på banan. Men hur hittar man hungern i match efter match?
- När man pratar om inställning och fokus så kan det till viss del vara att vissa spelare har det som sina speciella spelaregenskaper. Men när det gäller motivationsbiten så ska man hela tiden försöka vara i en miljö där man tycker att det är kul. Det går egentligen inte att krysta fram det heller. Försök vara i en miljö där du blir utmanad och känner dig inspirerad.

- Om jag ska ge några handfasta tips på individnivå om vad man kan träna upp så gillar jag att försöka psyka mig själv och sätta upp små "triggers" i matcherna. Man föreställer sig matchbilden innan och försöker gå igenom den mycket i skallen där man tar fram egna små målsättningar. Det kan vara alltifrån att fokusera på vissa moment under en match. Om jag tar landslaget som exempel där tempot är högt så kommer alltid de tre första bytena vara väldigt avgörande och då kan man sända signaler på olika sätt.


Bli en bra förebild
"Fair play" är något som Joel Kanebjörk symboliserar på planen, likväl som hans proffsighet utanför banan. Och han menar att innebandyspelare har ett extra stort ansvar.
- Oavsett idrott så är det viktigt för att vara en bra förebild att visa stor ödmjukhet till att vi som är på högsta nivå får vara med i de finaste sammanhangen. Man måste inse att folk ser upp till den här nivån.

- Som innebandyspelare tycker jag att man har ett extra ansvar. Det är lätt att man jämför med exempelvis fotboll och hockey men det man glömmer är att de är kulturer. Innebandy är ingen kultur än. Och hur sätter man en kultur? Jo, man bygger på och låter idrotten utövas längre. Det är fortfarande en ung idrott och det är viktigt att vi förhåller oss till innebandyn på ett bra sätt. I hur man pratar, ställer upp, spelar och så vidare. Det är ett varumärkesansvar vi har.

- Men jag tycker innebandyn har gått framåt jättemycket. De senaste fem åren tycker jag det har hänt massor med exempelvis en ny åldersstruktur i landslaget med fantastiska egenskaper. Sen är det fler lag som håller en hög nivå nu. I superligan kan man inte bara åka och vinna någon match. Det känns som det blir så mer och mer. Och jag tror att när du och jag blir gamla och man ska välja vilken idrott man tittar på, då kommer innebandyn komma mer naturligt.

- Storvreta har varit exceptionellt duktiga på det här med hur man ska ta ansvar och samma i AIK. I landslaget poängteras det också, där är det naturligt och man är duktiga på att arrangera till exempel autografskrivningar. Sen kan det vara för lite sådant ändå om du frågar mig, jag tror man kan trycka ännu mer på det ansvar som finns.


"Jag underhåller kroppen"
Joel vägar omkring 100 kilo, är kraftigt byggd och har inte den traditionella innebandykroppen. Hur mycket nytta har han av sina muskler - kontra hur mycket lättheten i fötterna och kvickheten får lida?
- Trots 100 kilo så är jag fortfarande explosiv och inte uträknad varken på stora eller små ytor. Jag lider inte av det alls utan det har tillhört min spelsil att spela med min storlek, och visst har jag haft nytta av det. Speciellt vid de tillfällen då jag verkligen kan äga min yta framför mål.

- Jag är så här stor utan att ha tränat nämnvärt för det. Det enda jag gör är att jag underhåller kroppen. Det är sant att jag knappt har gymtränat, för några år sen blev det en del gym men det var också mest för att hålla igång kroppen och bibehålla en muskelmassa utan att gå upp i vikt. Men sen blir det mest att springa, löpning är viktigt. Olika sorters intervaller.


Kostråd
Joel är noggrann med kosten. Men hur upplever han att det ser ut generellt bland innebandyspelare, och hur motstår man egentligen sommarens frestelser?
- Om man ser till innebandyspelare som varit aktiva de senare åren så upplever jag generellt att det finns en stor noggrannhet. Att dricka rätt och få i sig rätt mängd kalorier. Det finns en hög klass och det märker man inte minst i landslaget där man tränar med pulsklockor och ser vad man gör av med för att få riktmärken på hur mycket mat man behöver äta.

- Det gäller att försöka äta rätt saker vid rätt tidpunkter. Generellt kan man säga att man under de mest högintensiva perioderna gör av med mycket mer energi än man tror och behöver äta mycket mer mat än man tror, ibland tre gånger mer än en vanlig person.

- Jag äter allt, undviker ingen speciell kost. Det handlar bara om när man äter vad. Som att inte äta snabbmat innan match. När det gällerkring matcher så jag har lärt mig att alltid käka tre timmar innan. Då är det ofta ganska mycket kolhydrater eftersom det är det som förbränns. Efter match och träning är det också viktigt att det inte går för lång tid innan man får i sig mat.

- Under sommaren finns det tillfällen då man exempelvis kan äta lite mer oregelbundet och dricka mer. Vi elitspelare lever vanliga liv som alla andra men det är mer styrt periodvis. När det är semester behöver det inte vara lika noggrant. Det gäller även under säsong om man väljer rätt tid, till exempel om det blir lediga helger.


Så tar du klivet upp i seniorspel
Joel inledde sitt seniorspel rekordtidigt, som 14-åring, och bara 19 år gammal blev han lagkapten i Storvreta.
- Jag tror att ungdomar kan vara lite för bekväma generellt. Byter man miljö så gäller det att vara kommunikativ. Som ung kan det vara sunt att föra en dialog med tränarna. Ställa frågor som "hur ser du på min roll och mitt spel här?". Funderar man på att ta klivet till seniornivå så tycker jag man ska ta ett möte med coacherna. Ta gärna med föräldrarna om det känns bra. Och ta reda på hur de resonerar kring att man spelar där. Jag själv hade inte heller så lätt med kommunikationen när jag var yngre och jag fick bra hjälp av mina föräldrar.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten