"Kan inte se att SIU-modellen har haft någon som helst inverkan"
Foto: Ludvig Gustavsson
Landet runt

”Tappet vid 15-16 år är fortfarande stort”

ANNONS

Vad ser man för resultat av Svensk Innebandys Utvecklingsmodell i Halland? Så här tycker fyra av ungdomsledarna.

För cirka sju år sedan introducerades Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. En långsiktig modell för idrottsutövande, med träning, tävling och återhämtning, baserat på utvecklingsfaser kopplat till biologisk snarare än kronologisk ålder. Sedan dess har det vidtagits flera åtgärder i tävlingsstrukturen för att rimma med modellen, både på riks- och distriktsnivå. En av målsättningarna har varit att fler ska spela innebandy längre.

Vilka effekter ser man av utvecklingsmodellen idag? I vilken utsträckning har SIU-modellen följts i klubbarna, bland annat när det gäller att undvika ”toppning”, och är det färre som väljer att sluta?

Mattias Hermansson, ledare i Onsala IBK F02, berättar att hans förening arbetar hårt utifrån modellen.
- Generellt känns det dock som tjejerna blir damlagsspelare för tidigt och man som förening tappar sina äldre juniorlag. Man skulle kunna önska att tjejerna fick vara juniorer längre, men i mindre föreningar har man inte alltid den lyxen att välja, säger Hermansson till Innebandymagazinet.

Även i storföreningen Warberg följs modellen noga.
- Vi har starka direktiv att inte "toppa", med få undantag i DM och slutspelet i Warbergsspelen. Detta är viktigt för att få så många som möjligt att stanna kvar. De som har slutat hos oss har jag oftast sett ett tynande intresse över tid, och det kan nog vara svårt att hindra. Alla tycker inte att det är lika kul, säger P02-ledaren Niklas Wallenbeck.

Andreas Johansson, Kustens IF P02/03:
- Kustens IF jobbar väldigt aktivt med detta och har gjort så under många år, till exempel genom våra röda tråd i träning och planering. Klubbledningen har helt rätt inställning och ledarskap i dessa frågor. Detta har påverkat att färre har slutat även om tappet vid 15-16 år fortfarande är stort, men det drivs av andra faktorer.

Staffan Sjöberg, Falkenbergs IBK F02/03, är mer kritisk.
- På flicksidan är det tufft i Halland, jag kan inte se att SIU-modellen har haft någon som helst inverkan på att få fler tjejer att fortsätta längre, det krävs nog något helt annat för att nå dit. I Halland fortsätter klubbarna lika glatt att flytta upp lag till högre serier, i mina ögon för tidigt. Nej, tyvärr slutar lika många om inte fler.
Den här artikeln handlar om: