Passivitetsregeln förutspås inte leda till så många avblåsningar. Istället ska domaren muntligt varna spelarna innan man blåser.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Regelgruppen svarar: Så fungerar passivitetsregeln

ANNONS

Rätar ut frågetecken kring den omdiskuterade regeländringen.

Mattias Linell är Sveriges representant i IFF:s (Internationella Innebandyförbundets) regelgrupp som tar fram regelförändringar och hur dessa ska tillämpas. Här ger han en bakgrund till nya passivitetsregeln som diskuteras mycket. Nya regelboken har börjat gälla från 1 juli 2018 i hela världen.  

Regeln: När ett lag fördröjer spelet. 
Hit räknas när ett lag systematiskt spelar passivt bakom egen målbur. Laget bör om möjligt uppmärksammas på detta innan åtgärder vidtas. Förseelsen leder till frislag. 

Regeln gäller alltså endast spel bakom egen målbur. Någon allmän passivitetsregel att man till exempel inte får passa bollen för många gånger mellan backarna på egen planhalva utan att göra ett uppspel, finns inte. 
- Vi har diskuterat jättemycket på regelgruppens möten om vilka regler vi kan införa för att få en mer aktiv innebandy. Det svåra är hur man ska se på vilket lag som bär skulden till passivitet, om det är bollförande lag eller försvarande lag. Man kan se lag som är i målmässigt underläge men som ändå inte väljer att gå upp och jaga. Men jag skulle säga att det är omöjligt att skriva en regel som styr hur lagen får spela försvarsspel, det får vara upp till taktiken och tränaren. Sedan hade väl alla tyckt att det varit roligast om man spelat ett offensivt försvarsspel, men det är inte regelbokens uppgift. Det här är ett steg för att lägga ansvaret på bollförande lag så man inte ställer sig och tar ”burskydd”. 
 
- Initialt kan det bli spretigt i bedömningarna, men vi kommer försöka sända budskap i samband med kurserna. Det är ganska enkelt för oss när det gäller domare på högsta nivån att få en likartad bedömning. Men det kommer att ta tid tills det sitter i hela Sverige. Vi har många regler där bedömningarna skiljer sig åt beroende på nivå och vart man befinner sig som domare, det är inte unikt för den här regeln. Vi får ha tålamod med att det kommer ta lite tid innan man lärt sig hur det ska bedömas. Även för lagen att veta vad de får göra och inte. 
 
- Regeln om när en spelare fördröjer spelet finns redan, till exempel när man ställer sig i en sarghörna och får tiden att gå i boxplay. Där är det inget visst antal sekunder man går efter, utan domaren gör en bedömning av vad spelaren har att vinna i situationen. Det blir en bedömningsfråga för domaren där man tittar på vad ställningen är i matchen och hur lång tid det är kvar. Om ett lag ligger under med fyra bollar så är man sällan benägna att spela passivt och avvaktande.
 
- Det här är ingen regel som kommer revolutionera sporten, utan det handlar om att få bort att lagen systematiskt ställer sig bakom målburen. Domaren kommer till exempel säga ”nu får ni göra något av det” och då kommer de förhoppningsvis göra det. Det kommer troligen inte bli så många avblåsningar.
Den här artikeln handlar om: