Malmös tränare tänker tillbaka på tiden som distriktslagstränare och en viss Andreas Granqvist som fanns med i 84-kullen.
Foto: Björn Sandberg
Landet runt

VM-hjälten Andreas Granqvist även en klippa på innebandy

ANNONS

De flesta i landet vet om att Andreas Granqvist är en hyllad fotbollsspelare. Men vad de flesta inte vet om är att han även var en duktig innebandyspelare som var med i Skånes distriktslag.

Svenska fotbollslandslaget gör succé i fotbolls-VM och ska spela kvartsfinal på lördag mot England. Den som fått mest uppmärksamhet och hyllas både i Sverige och utomlands som lagets största stjärna är vår kapten Andreas Granqvist som just nu ligger på en delad tionde plats i skytteligan trots att han är back. Men vad många inte vet om vår kära kapten är att han var en svårstoppad forward på innebandyplanen i Skånes distriktslag för 84:or i början på 00-talet.
- Granqvist var en välväxt forward för sin ålder och därmed väldigt svårstoppad. Starka genombrott med boll och med ett starkt avslut. Framförallt ett vasst dragskott, säger distriktslagstränaren Niklas "Chelle" Lauritsen till Innebandymagazinet.

Vad minns du från 84-kullen?
- Det var min första säsong inom verksamheten. Vi hade tagit silver med 18-åringarna och nu var det dags för 16-åringarna. Granqvist, Magnus Anderberg var bland annat med samt att vi hade med en 87:a bland 84:or och 85:or och att det blev lite liv om det där, ha ha.

- Det jag kommer ihåg är att vi gick vidare från gruppen men förlorade med otroliga 9-0 mot Stockholm. Vi vann inte Fair Play priser i slutet av den matchen direkt och drog på oss två stycken 5 minuters utvisningar mot slutet och att Granqvist var en av dem, ha ha.

Granqvist som är född 1985 var ett år yngre än de flesta i laget men trots det visade han redan då upp de ledaregenskaper han blivit så känd för nu.
- Ja ledaregenskaper på så sätt att han var bra att komma med förslag, idéer samt att dra med sig lagkamrater. Han var ändå ett år yngre än många så ledaregenskaper fanns då som 16-åring också.

Ser du några likheter med hans spelstil och ledarstil nu mot när han var tonåring?
- Spelstilen som forward i innebandy och den rollen han har i VM är väl så långt ifrån varandra man kan komma. Hade han varit back i innebandy hade han säkerligen styrt det lika starkt som mittback i fotbollen.

Lauritsen är ett stort fotbollsfan och i synnerhet engelsk fotboll då han fått sitt smeknamn "Chelle" från hans favoritlag Chelsea FC. Så hur går hans tankar inför ödesmatchen på lördag?
- En del likheter med 94-VM. Då gick kvarten till straffar mot Rumänien med Ravelli som hjälte. Nu blir det också straffar med Olsen som hjälte.
Den här artikeln handlar om: