Peter Novakovic och Daniel Fathi Najafi i full fart med att leda matchen mellan Falun och Sirius.
Foto: Event-bilder.se

Första året som SSL-domare

ANNONS

Göteborgarna Peter Novakovic och Daniel Fathi Najafi berättar om deras debutsäsong som SSL-domare.

Daniel Fathi-Najafi och Peter Novakovic är två Göteborgare som den gångna säsongen gjorde sin första säsong som domare i SSL. En spännande och rolig erfarenhet som gett det unga domarparet blodad tand att fortsätta döma på den högsta nivån.
- Det har varit roligt och utmanande, men det är fortfarande samma sport man dömer, säger Novakovic till Innebandymagazinet om hur det kändes att kliva upp på den högsta nivån i Sverige.

Även om sporten är den samma och regelboken är likadan finns det ändå skillnader på att döma i SSL.
- Tempot, det går mycket fortare i spelet och speciellt vid spelvändningar. Det gör att du dels har kortare tid på dig att uppfatta och bedöma situationer men också att fler situationer kan uppstå som du måste ha ett öga på.

PETER NOVAKOVIC

Ålder: 34
Antal domarsäsonger: 16
SSL-matcher: 19


Debutsäsongen har gått över förväntan och domarparet har fått ta emot överlag positiv feedback både från domarcoacher och spelare.
- Överlag helt klart positivt och vi känner att vi kan erbjuda lagen en bra helhetsprodukt även om det såklart finns situationer eller enstaka matcher som man vill ha en andra chans på. Hade det inte varit för personliga förhinder är känslan att vi även hade fått chansen i slutspel, säger Fathi Najafi.

Övergången från att döma lägre serier till att döma i SSL har gått bra enligt Peter men det tog ett lite tag att anpassa sig.
- Det Svåraste var kanske att komma in i en nivå som alla inblandade i serien förväntar sig men som vi också känner oss bekväma med. Det tar alltid lite tid i en ny serie att kalibrera sitt domarskap.

Debutsäsongen har varit lyckad och de båda är fast beslutna om att fortsätta döma på SSL-nivå. Precis som spelarna har siktet inställt på Globen i den sista matchen för säsongen har även domarna det menar Daniel på.
- Vi båda är relativt unga och det är alltid svårt att säga hur framtiden ser ut, men SSL var helt klart roligare än vad vi trodde och vi har helt klart fått blodad tand. Så länge vi känner att vi utvecklas och har drivet så kommer vi nog inte stoppa förrän vi är i Globen, vem vill inte bli bäst?!

Första säsongen innehåller såklart massor av minnen och även om de båda är helt överens om att säsongen varit roligare än de förväntat sig är det ändå misstagen man kommer ihåg mest, enligt Peter.
- Man har ju en tendens att komma ihåg sådant som var mindre bra (läs tabbar). Som när vi var i Växjö och insåg tre minuter in i matchen att vi hade för lika tröjor som bortalaget. Det var bara att timeouta, stoppa spelet, springa ut, byta om, och ta utskällningen. Inte helt professionellt. (båda brister ut i ett stort skratt)

DANIEL FATHI-NAJAFI

Ålder: 26
Antal domarsäsonger: 9
SSL-matcher: 19


Vad är det bästa med att vara domare?
- Det är du mot världen; gör du en bra match, finns det få saker som är så tillfredställande som känslan av att man vann den kampen.

Regelboken ändras ju var fjärde år. Vilken regel är svårast att döma konsekvent efter?
- Svårt att säga, finns så många regler och situationer som kan uppstå. Det är bara att titta på fotbolls-VM och VAR, så ser man problematiken med bedömningssporter. Trots att en situation som visas från 33 olika Kameror uppfattas det olika beroende på betraktaren.

- Till kategorin märkliga innebandyregler så finns det ju några regler som i praktiken vi domare aldrig eller sällan tar för, men det bör vi domare nog hålla för oss själva, annars lär vi väl hamna i ett klipp på Innebandymagasinet i november, säger Peter med ett skratt.

När man kommer upp på den högsta nivån och det gäller så mycket så är det mycket känslor inblandat i varje situation. Råkar man döma fel i en situation så finns det en hel del vinnarskallar som har svårt att köpa det beslutet och då kan det hetta till. Men Daniel har en knep han tar till för att lugna arga spelare.
- Det finns flera knep att ta till, det beror mycket på personlighet, situation, match och så vidare. Men det viktig är att snabbt förstå varför spelaren är uppretad och se det från spelarens perspektiv för att snabbt hantera det på bästa sätt. Den som gör det bäst är oftast den bästa matchledaren och därmed också den bästa domaren.

Vad är det som utmärker ert domarskap?
- Vi har båda spelat innebandy och andra sporter på relativt seriösa nivåer och där Peter exempelvis har spelat både i allsvenskan och SSL. Det gör att vi har en god förståelse för spelet och känslorna som kan uppstå. Det gör att vi kan få till ett bra flyt i spelet och inte upplevas som två stela p-vakter med maktbehov. Samtidigt är vi båda uppväxta i varsin förort till Göteborg, vilket gör att vi inte tar någon skit ute på planen, säger Daniel med ett skratt.