https://static-cdn.esmg.se/4/images/mattisnybörjare18.png
Mattias Flodén in action under sista kvalmatchen till allsvenskan.
Foto: Christoffer Sturesson

Nykomlingen ska inte göra samma misstag igen

ANNONS

För två säsonger sedan missade FBC Lerum allsvenskan med 3 sekunder. Misslyckandet blev till motivation och till kommande säsong har man tagit steget upp igen.

Säsongen 2012/13 spelade FBC Lerum i Herr1an men man satte som mål att man skulle ta sig upp till SSL senast 2017. 14/15 hade man redan nått upp till allsvenskan men efter två säsonger åkte man ur näst högsta serien och drömmen om SSL 2017 tog slut. Men man gav inte upp och 16/17 var man 3 sekunder från att gå upp till allsvenskan igen men Östra SK ville annorlunda. Men till kommande säsong är Lerum tillbaka i allsvenskan igen mer förberedda än någonsin.
- Det var en fantastisk känsla för laget och hela föreningen. Vi har på klubbnivå arbetat fokuserat och målmedvetet ända sedan förlusten hemma i den sista allsvenska omgången mot Höllviken 2016. En förlust som innebar smärtsam degradering. Där och då gällde det att stabilisera det utsatta läget och försöka vända båten åt rätt håll, säger tränare Mattias Flodén som varit med på hela resan från start till Innebandymagazinet.

Sedan uttåget ur allsvenskan har ett har ett omfattande parallellt arbete pågått med laget vad gäller truppbygge, att skapa en grupp med stark sammanhållning som sitter ihop och som klarar av utmaningar och höga målsättningar.
- Staffan (Hjalmarsson, tränarkollega) och jag implementerade även en till stora delar ny spelidé samt förändrade verksamhetens innehåll och metoder för själva arbetet. Med lite distans till det avslutade kvalspelet är det så klart en underbar känsla, att efter allt slit, få stå som vinnare.

Vad tror du om nästa säsong?
- Det kommer bli en grym upplevelse. Vi har under två års tid byggt en bra grund att stå på. Det fundamentet kommer vi ha nytta utav då allsvenskt spel är en kraftfull utmaning inom alla områden.

- Positivt är den utvecklingspotential som finns hos varje spelare och laget som helhet. Det finns högre nivåer prestationsmässigt att plocka ut. För att lyckas med detta krävs en större tydlighet i grundspelet, finslipning av detaljer i defensiven och offensiven samt en förbättrad fysik. Lyckas vi med dessa utvecklingsområden så kommer vi höja vår lägstanivå och därmed ha stora möjligheter att kunna spela in tillräckligt med poäng för att säkerställa allsvenskt spel 2019/2020 i vår nya arena.

Vad behöver ni förstärka för att klara er kvar?
- När vi tog klivet upp till allsvenskan 2014 gjorde vi det med hjälp av flertalet äldre rutinuerade spelare. Många av dessa spelare hade inte möjlighet att fortsätta. Med detta i baktanke blev långsiktighet och hållbarhet nyckelord för arbetet våren 2016. Dessa nyckelord har präglat vårt arbete i hög grad och nu satt oss i ett klart bättre utgångsläge jämfört med förra gången. Stommen i dagens trupp består av spelare som kan fortsätta resan med laget i allsvenskan. Det är väldigt positivt!

- Men som alla lag behöver även vi förstärka truppen. Vi vill göra det genom att rekrytera specifika rollspelare som även är utvecklingsbara. Vi vill skapa ett bättre djup i truppen rent kvalitetsmässigt. Vi jobbar med frågan såväl internt som externt och har många krokar ute. Konkret handlar det om målskytte och spelförande backar med defensiv skicklighet.

- Internt har samarbetet med U-lag och JAS-lag bäddat för ett smidigt flöde och möjlighet att testa juniorer. Vi har ett fungerande lärlingssystem och en likvärdig spelidé. Drygt 10 juniorer har i olika omfattning funnits med i vår verksamhet under säsongen. Fantastiskt duktiga killar och några kommer få möjlighet att vara med fullt ut på vår allsvenska resa.

Vad kommer ni ändra på rent träningsmässigt inför nästa säsong?
- Träningsmängden kommer öka något och kraven på den kvalitét varje spelare levererar under träningspassen skall höjas. Exempelvis har vi tankar på att öka antalet gemensamma träningar veckor vi spelar hemmamatcher. Detta för att separera visst innehåll från varandra och därmed skapa bättre förutsättningar för spelarna att leverera en bättre kvalitét.

- Uppbyggnadsträningen behöver bli mer omfattande då lagets fysik behöver förbättras för att vi skall tåla allt det som innefattar allsvenskt spel. Då menar vi inte enbart nivån på matcherna, utan vi tänker även på resorna, den sammanlagda fysiska belastningen och återhämtningsprocessen för att nämna några exempel.

- Vad gäller våra träningspass i hall med boll så har vi förändrat och utvecklat innehållet till en nivå som belastar spelarna på ett riktat och bra sätt. Vi behöver inte förändra belastningsnivån utan möjligen bli bättre på att periodisera innebandyspecifika delar samt kravbilden som jag tidigare nämnt.